Yleisiä yhdistystoiminnan ohjeita

Yhdistyslain muutokset 2022 ja 2023

Kesällä 2022 voimaan astunut yhdistyslakimuutos vakiinnutti hybridiosallistumisen yhdistyksen kokouksiin. Uutena asiana yhdistyslakiin tuli säännös täysin etänä järjestettävistä yhdistyksen kokouksista.

Katso yhdistyksen sähköisestä kokouksesta tarkemmin: https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/yhdistystoiminta/yhdistyksen-sahkoinen-kokous/

Alkuvuodesta 2023 muutettiin yhdistyslain säännöksiä koskien hallituksen päätösvallan delegointia jäsenasioissa. Jäsen- ja liittoäänestystä ulotettiin käsittämään myös yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen muiden jäsenten valintaa. Hallituksen päätöksenteko ilman kokousta kirjattiin lakiin, ja selvitysmiehen velvollisuus kutsua yhdistyksen kokous koolle loppuselvityksen hyväksymistä varten kumottiin.

Pienten yhdistysten hallinnollista taakkaa kevennettiin sallimalla kirjanpitolakia kevyempi tilinpito. Vahingonkorvausvelvollisuutta koskevaan säännökseen lisättiin, että velvollisuus koskee hallituksen ja toiminnantarkastajan lisäksi muita, jotka yhdistyksen sääntöjen perusteella hoitavat hallintoon kuuluvaa tehtävää ja vastuun vanhenemista rajatiin ajallisesti.

Yhdistyslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503

Valtioneuvoston asetus mikroyhdistysten tilinpidosta: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230887

  • Yhdistystoiminnan avaimet-opas: KSL:n julkaisema Yhdistystoiminnan avaimet on opas, joka toimii käsikirjana yhdistystoiminnan perusasioissa. Se on suunnattu yhdistystoiminnasta kiinnostuneille, erityisesti maahanmuuttajien yhdistyksille. Oppaan tavoitteena on tehdä yhdistystoiminnan perussäännöt tutuiksi sekä tarjota perustiedot ja -taidot yhdistystoimintaan.
  • Yhdistystoiminnan ABC – Opas suomalaiseen yhdistystoimintaan: Järjestötoiminnan konsultti Kari Loimu on kirjoittanut kattavan ja kieliasultaan helppolukuisen oppaan yhdistystoiminnasta. Kirja on tehty yhteistyössä Järjestöhautomon kanssa. 2013.
  • Selkokielinen yhdistystoiminnan opas: Työministeriön julkaisema opas.
  • Yhdistysrekisteri: Tietoa yhdistyksen rekisteröimisestä Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla.
  • Y-tunnus: Tietoa Y-tunnuksesta Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla.

Miten kaupunki, yhteisöt, oppilaitokset, kaupunkilaiset ja yrittäjät voisivat hyötyä kaupunkiaktivismista ja elävästä kaupunkikulttuurista? Miten erilaiset uudenlaiset kaupunkiaktivismin toimijat voitaisiin linkittää paremmin paikallisiin asukkaisiin, yrittäjiin ja alueen palveluita käyttäviin kaupunkilaisiin?
Opas kaupunkiaktivismiin -julkaisu 2014 (pdf 1,7 Mt)

Uutinen 2019: Pienimuotoista (alle 10 000 €) rahankeräystä helpotettiin – lupaa ei enää tarvita

Kokousten malliasialistat