Vinkkejä tapahtuman järjestäjälle

Tapahtumien järjestäminen ja niihin osallistuminen lisäävät yhteenkuuluvuutta ja vahvistavat positiivista kotiseutuidentiteettiä. Tapahtumilla yhdistys kerää näkyvyyttä, mahdollistaa varainkeruuta sekä uusien jäsenten hankintaa.

Erilaisille ja erikokoisille tapahtumille on paikkansa. Isoilla tapahtumilla tavoitetaan paljon ihmisiä, mutta tärkeät kohtaamiset tapahtuvat usein pienemmissä tilaisuuksissa.

Tapahtuma kannattaa järjestää huolella. Järjestelyissä on huomioitava monia seikkoja. Pieniä tapahtumia voi järjestää ilman viranomaislupia, mutta suuremmat tapahtumat vaativat aina asiaankuuluvat luvat. Tapahtumien järjestämiseen löytyy vinkkejä Kotiseutuliiton tietopankista.

Tapahtuman järjestäminen ei välttämättä vaadi suurta budjettia. Monet kunnat myöntävät erilaisia tukia yksittäisten tapahtumien järjestämiseen. Järjestelyissä kannattaa muistaa myös yhteistyön voima. Kunnat ja muut yhdistykset ovat kotiseutuyhdistyksille luontevia yhteistyökumppaneita.

Teemaideoita

Kotiseututapahtumien ideoinnissa voi ammentaa paikallista historiaa tai perinteitä. Tapahtuman voi luoda esimerkiksi kunnan historiallisen merkkitapahtuman tai erityispiirteen ympärille. Omaperäisyydessä on voimaa!

Tapahtumia kannattaa järjestää erilaisten teemojen, vuotuisjuhlien tai merkkipäivien ympärille.

Suomen kalenterin merkkipäivät löytyvät Yliopiston almanakkatoimiston sivuilta. Moni päivä on kirkollinen juhlapäivä, mutta vuodesta 2020 alkaen mukana on esimerkiksi Suomen luonnon päivä. Teemoja voi etsiä myös tärkeistä juhlapäivistä ja  Suomen liputuspäivistä.

Suomen Kotiseutuliitto on mukana koordinoimassa  Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä juhlitaan joka vuosi omaa kulttuuriperintöä ja -ympäristöä. Suomessa tapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja kulttuuriympäristötapahtumien teemaviikkoa vietetään syyskuun alussa.

Tapahtumaideoita

Asiantuntijaluento
Luento voi olla ajankohtaisesta aiheesta, historiasta tai perinteestä. Kootkaa luennoista sarjoja tai seminaari.

Esittely tai tutustuminen
Ajankohtaiset asiat kiinnostavat aina! Uuden tai ajankohtaisen yrityksen, toiminnon tai alueen esittely asiantuntijan opastuksella on kiinnostava.

Opastus tai historiakävely
Kaupunginosaan, kylään tai historialliseen alueeseen tutustuminen oppaan johdolla kerää varmasti yleisöä!

Retki
Retkiä voi järjestää omaan kotikuntaan, naapurikaupunkiin tai -kylään. Bussiretkellä pääsevät kauemmas myös autottomat henkilöt. Retkille voi kehittää teemoja. Muistakaa varata riittävästi aikaa myös kahvihetkeen tai ruokailuun!

Talkoot
Talkoilla saadaan aikaiseksi paljon hyvää. Talkoilla voidaan hoitaa kulttuuriympäristöä, rakentaa, huoltaa ja kunnostaa. Muistakaa talkootarjoilut!

Avoimet ovet ja esittelyt
Esitelkää yhdistyksen tiloja säännöllisesti myös ulkopuolisille. Esittelyyn voi yhdistää pienen opastuksen tai vaikkapa työnäytöksen.

Markkinat
Joskus isompi yleisötilaisuus on paikallaan. Markkinoita voi kehittää eri aikakausien, teemojen ja vuotuisjuhlien ympärille. Esimerkiksi joulumarkkinat, pääsiäismarkkinat tai nimikkopyhimyksen markkinat.

Yhteinen harrastuskokoontuminen
Kokoontukaa yhdessä harrastamaan, keskustelemaan tai vaihtamaan ajatuksia. Harrastaa voi vaikkapa käsitöitä, perinnetekniikoita tai ruuan laittoa. Yhdessä voidaan tunnistaa vanhoja valokuvia tai kerätä tietoa sovitusta aiheesta.

Muistelupiiri
Muistelkaa yhdessä menneitä. Tilaisuudessa on hyvä olla alustaja, joka johdattaa aiheiseen. Muistelupiirejä voi toteuttaa myös vanhustentaloissa.

Yhteislauluilta
Kokoontukaa laulamaan yhdessä! Musiikki yhdistää aina ja yleisö haluaa myös osallistua sekä laulaa mukana.

Lastentapahtuma
Lapsille suunnattu tapahtuma voi olla esimerkiksi rooliopastus tai työpaja. Kutsukaa kylään yhdistyksen tiloihin päiväkoti- tai koululaisryhmiä. Kotiseutua, historiaa ja perinteitä voi esitellä myös kouluilla.

Uusien ilta
Uusia jäseniä on hyvä muistaa. Kutsukaa kerran vuodessa koolle uudet jäsenet ja tarjotkaa iltapalaa, esitelkää yhdistystä ja ottakaa mukaan joku ohjelmanumero, esimerkiksi luento.

Kokoukset
Pakollisten kevät- ja syyskokousten yhteyteen kannattaa järjestää tilaisuuksia, esimerkiksi luentoja ja esittelyjä. Kokoukset kannattaa viedä aina uusiin paikkoihin.

Viestintä

Muistattehan myös kertoa muille, että järjestätte tapahtuman! Valtakunnan lehdet ja paikallislehdet julkaisevat tapahtumavinkkejä. Usein tapahtuma tulee itse syöttää tapahtumakalenteriin.

Tapahtumasta kannattaa viestiä myös tapahtuman aikana (someviestintä) sekä tapahtuman jälkeen.

Sosiaalinen media sitouttaa ihmisiä ja houkuttelee mukaan jatkossakin. Kehottakaa osallistujia julkaisemaan kuvia sosiaalisessa mediassa ja käyttämään antamianne hashtageja. Ohjeistakaa kävijöitä peukuttamaan järjestäjän Facebook- ja Instagramsivua sekä tykkäämään tapahtumasta.

Jos aikaa riittää, kirjoittakaa tapahtumasta pieni nettiuutinen tai blogi, jonka julkaisette yhdistyksen nettisivuilla sekä Facebook-tilillä.

Kulttuuriympäristömme-sivustolle on koottu tapahtumiin liittyviä tiedotusvinkkejä.

Muita vinkkejä

Tapahtumista kannattaa tehdä sarjoja, esimerkiksi opastussarjoja. Hyväksi havaitun tapahtuman voi toistaa vuosittain.

Huomioikaa ja osallistakaa yleisö! Kävijät haluavat myös osallistua eivätkä toimia vain passiivisina seuraajina ja katsojina.

Kaikkea ei tarvitse tehdä tai keksiä itse. Verkostoitukaa, osallistukaa muiden järjestämiin tapahtumiin ja viekää niihin omaa osaamistanne. Mitä asiantuntijuutta löytyy yhdistyksen hallituksen jäseniltä, vapaaehtoisilta tai aktiiveilta?

Tapahtumia voi järjestää myös etänä. Kulttuuriympäristömme -sivustolle on kerätty valmiita vinkkejä etätapahtumiin.

Kotiseutuliiton tietopankista löytyvät paikallismuseoille kootut tapahtumavinkit. Niitä voivat soveltaa myös kotiseutuyhdistykset. Vinkit löydät täältä.