Vuoden kaupunginosa

Ilmianna Suomen paras kaupunginosa

Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden rakentamisessa. Kisa avataan vuosittain tammikuussa, ja ehdotukset jätetään maaliskuun loppuun mennessä.

Kilpailussa haetaan erityisesti sellaista kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, uudistuvaa ja kaikille avointa. Palkittavan kaupunginosan tulee olla urbaani.

Voittaja julkistetaan Flooran päivänä 13. toukokuuta.

  • Kuka voi tehdä ehdotuksia? Kuka tahansa! Huom: Voit ehdottaa palkittavaksi omaa kaupunginosaasi. Voit ehdottaa palkittavaksi myös mitä tahansa muuta kaupunginosaa!
  • Millainen ehdotus? Perusteltu. Haetaan kaupunginosaa, jossa ihmiset ja monet eri yhdistykset toimivat aktiivisesti yhdessä, on hyvä asua ja on monipuolista toimintaa.
  • Kuka palkitaan? Koko kaupunginosa.
  • Kuka noutaa palkinnon? Erikseen sovittu kaupunginosaa edustava henkilö, esimerkiksi yhdistyksen edustaja tai tunnettu paikallisaktiivi.
  • KILPAILUN PÄÄKRITEERI VUONNA 2023 ON ELÄVÄ KULTTUURIPERINTÖ. Elävä kulttuuriperintö on aineetonta perintöä ja perinteitä, jotka ovat läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Ne ovat tietoja ja taitoja, tapoja ja perinteitä, jotka yhteisöt tunnistavat osaksi omaa kulttuuriperintöään. Esimerkkejä aineettomasta kulttuuriperinnöstä voit lukea esimerkiksi elävän perinnön wikiluettelosta: wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi
    Miten juuri teidän kaupunginosassanne vaalitaan ja välitetään elävää perintöä sukupolvelta toiselle? Millaisia perinteitä ja tapoja kaupunginosaanne liittyy? Miten elävä perintö näkyy teidän kotikulmillanne ja yhteisöissänne? Onko vanhaa perinnettä ja tietotaitoa säilynyt? Kyteekö pinnan alla upeita uusia perinteitä, joita haluatte nostaa esiin?
    Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen yleissopimus solmittiin vuonna 2003 ja Suomi hyväksyi sen vuonna 2013. Vuonna 2023 täyttyy siis pyöreitä vuosia elävän perinnön suojelussa – siinäpä oiva juhlistuksen aihe myös kaupunginosille!
    Lue lisää: www.aineetonkulttuuriperinto.fi
  • Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati eli Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat ja tekee sitten esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan.

Aiemmin palkitut Vuoden kaupunginosat

Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2014 linjattiin, että jatkossa kilpailussa palkitaan vain kaupunkimaisia/urbaaneita alueita.

2023 Otaniemi, Espoo

2022 Vanha Rauma
2021 Turun I kaupunginosa, Turku
2020 Lauttasaari, Helsinki 
2019 Tuira, Oulu 
2018 Kauklahti, Espoo
2017 Vuosaari, Helsinki
2016 Reposaari, Pori
2015 Hakunila, Vantaa
2014 Pispala, Tampere
2013 Kakskerta, Turku
2012 Asevelikylä, Vaasa
2011 Häntälä, Somero
2010 Roihuvuori, Helsinki
2009 Tapanila, Helsinki
2008 Anttilanmäki, Lahti
2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
2006 Kontula, Helsinki
2005 Hupisaaret, Oulu
2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä
2003 Kommila, Varkaus
2002 Käpylä, Helsinki
2001 Port Arthur, Turku

Vuoden kaupunginosa -palkinnon merkitys

”Valtakunnallinen tunnustus oli tärkeä symbolinen virstanpylväs Vuosaaren maineen ja identiteetin kannalta. Se innosti asukkaita fanittamaan omaa kaupunginosaansa ja vahvisti hyvää vuosaarelaista yhteishenkeä entisestään. Meille kotiseututyön tekijöille palkinto on tärkeäksi kannustukseksi jatkoa varten.”
Hanna-Kaisa Siimes, Vuosaari-Seuran puheenjohtaja
2017

”Vuoden kaupunginosa -titteli oli merkittävä ja arvostettu saavutus reposaarelaisille. Valinnan myötä reposaarelaisten kotiseuturakkaus ja -ylpeys kasvoi entisestään ja yhteisöllisyys vahvistui. Titteli toi Reposaarelle paljon julkisuutta ja näkyvyyttä eri medioissa ja sitä myötä Reposaaren houkuttavuus asuinpaikkana mahdollisesti lisääntyi. Muuttajia on tullut erityisesti oman kotikunnan ulkopuolelta.”
Marjaana Holm, Reposaari-yhdistyksen puheenjohtaja
2016

”Hakunilalaisille Vuoden kaupunginosa -titteli merkitsee yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamista ja yhdessä tekemisen onnistumisia. Ensi ällistyksestä toivuttuaan titteli on saanut hakunilalaiset näkemään kotikaupunginosansa vahvuudet ja arvostamaan sitä. Nukkumalähiön lisäksi Hakunila on monipuolinen, aktiivinen, verkostoitunut, monikulttuurinen ja hyvä kaupunginosa, jossa on erilaisia harrastusmahdollisuuksia.”
Kati Tyystjärvi, Hakunila-seuran johtokunnan jäsen
2015

Kuvassa alla Vuoden kaupunginosat 2001-2015. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Kuvassa Vuoden kaupunginosat 2001-2015. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.