Reposaari on Vuoden kaupunginosa

5.8.2016 Tiedote

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Porin Reposaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valinta tehtiin peräti 162 ehdotuksen joukosta. Vuoden kaupunginosa julkistettiin Kotiseutuliiton vuosikokouksessa, pidettiin Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksessa perjantaina 5. elokuuta.

Reposaari (ruotsiksi Räfsö) on Porin 71. kaupunginosa. Se sijaitsee ikivanhan merenkulkureitin varrella Meri-Porissa, Kokemäenjoen suistossa 32 km Porin keskustasta luoteeseen. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö.

Reposaari on omaleimainen paikka, joka esittäytyy vierailleen ystävällisenä ja kiehtovana pienoiskaupunkina. Pituutta saarella on noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä, maalauksellisia kaupunkimaisemia ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Avoimet pihat -tapahtumassa räpsööläiset avaavat pihojaan yleisölle. Ohjelmassa myös pihakirpputoreja, avoimia pihoja, pihakahviloita ja näyttelyitä. Kuva: Tauno Östervik.
Avoimet pihat -tapahtumassa räpsööläiset avaavat pihojaan yleisölle. Ohjelmassa myös pihakirpputoreja, avoimia pihoja, pihakahviloita ja näyttelyitä. Kuva: Tauno Östervik.

Reposaaren valintaan vuoden kaupunginosaksi vaikutti ennen kaikkea yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun.

– Reposaaren asukkaat ovat kotiseuturakkaita sekä juuristaan ja asuinpaikastaan positiivisesti ylpeitä ja yhteishenki on erinomainen, toteaa Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuula Salo.

Yhteisöllisyydestä huolehtiminen on erittäin voimakasta asukkaiden keskuudessa, mikä lisää asukkaiden turvallisuuden tunnetta − ketään ei jätetä yksin.

− Yhteisöllisyys näkyy muun muassa siinä, että kaikki uudet asukkaat käydään toivottamassa tervetulleiksi ja heitä informoidaan kaupunginosan harrastusmahdollisuuksista sekä siinä, että joulun aikaan esitetään laulutervehdys vanhimpien asukkaiden kotiovella ja kaupunginosan vastasyntyneille annetaan ”Reposaari hyvällä tuulella” -vaatelahja, Tuula Salo kertoo.

Kaupunginosassa toimivat yhdistykset ja yritykset ovat yhdistäneet voimansa ja pystyvät tarjoamaan asukkaille harrastusmahdollisuuksia, mutta vaikuttavat myös aktiivisesti oman alueensa kehittämiseen sekä kunnallispoliitikkojen kautta että pitämällä yhteyttä kaupungin virastoihin.

Reposaaren kaupunginosalle on leimallisista monimuotoinen yhdessä tekeminen ja yhteiset tapahtumat liikunnasta kulttuuriin, kuten erilaiset kurssit ja kerhot, kesäteatteritoiminta sekä Tour de Räpsöö, Reposaaren ympäripyöräily naisille teemalla hauskat hatut. Tiistaisin kokoontuva 30−50 miehen ”Reposaaren Rantaparlamentti” on kerännyt suuren määrän vanhoja valokuvia, karttoja ja tarinoita saaren historiasta.

Tour de Räpsöö, Reposaaren ympäripyöräily naisille teemalla hauskat hatut. Kuva: Tauno Östervik.

Ennätysmäärä ehdokkaita

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää, perinteitään vaalivaa kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin yhteisöllistä toimintaa ja hyvä asua. Kaupunginosien aktiivisuus ja kansalaistoiminta – erityisesti ihmisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin aktiivinen yhteistyö – rakentavat osaltaan viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Vuoden kaupunginosaksi saapui ennätykselliset 162 ehdotusta. Urbaania kaupunkisykettä, elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita löytyi ehdotusten mukaan 60 kaupunginosasta eri puolilta Suomea. Ehdotuksia saatiin pääasiassa suoraan paikallisilta asukkailta, jotka ovat paitsi aktiivisia myös kotiseuturakkaita ihmisiä sekä arvostavat kotikulmiaan ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea: Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Somerolta, Helsingistä, Lahdesta, Kajaanista, Oulusta, Jyväskylästä ja Varkaudesta. Vuonna 2015 Vuoden kaupunginosaksi nimettiin Vantaan Hakunila, jonka yhteisöllisyys ja runsas kulttuuritarjonta sekä eri ryhmien välillä olleiden ristiriitojen sovitteleminen yhteisin voimin nostivat kaupunginosien kärkeen.

Lehdistökuvia:

Tour de Räpsöö
Tour de Räpsöö
Reposaaren siivoustalkoot
Räpsöö Run
Reposaaren satamapuisto
Lastenpäivän kuvakävely Reposaaressa
Joulutervehdys Reposaaressa
Joulutervehdys Reposaaressa
Avoimet pihat Reposaaressa
Avoimet kylät -päivä Reposaaressa

Lisätietoja:

Suomen Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuula Salo, puh. 050 543 4194, etunimi.sukunimi @welho.com

Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, puh. 045 1509 109, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi

Marjaana Holm, Reposaari-yhdistys, puheenjohtaja, puh. 0400 922 187, www.reposaari.net
Tiina Puska, Reposaari-yhdistys, puh. 045 674 0248
Johanna Hemmilä, Reposaari-yhdistys, puh. 0400 347 901

Suomen Kotiseutuliiton tiedottaja Elina Kuismin, puh. 050 440 9411, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi

www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot/vuoden-kaupunginosa
www.kotiseutuliitto.fi/suomen-parhaaksi-kaupunginosaksi-162-ehdotusta


Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön valtakunnallinen keskusjärjestö ja Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista. Kotiseutuliitto on aktiivinen paikallisuuden puolestapuhuja, joka kehittää kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton ja kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma, joilla käsitellään kotiseututyön ajankohtaisia aiheita ja esitellään järjestäjäaluetta. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi eri puolilla Suomea vaihtelevin teemoin.

Tänä vuonna kotiseutuväki kokoontuu 4.–7.8. perinteistään ja luonnostaan rikkaan Kainuun keskuskaupungissa Kajaanissa. Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien teema Tienviitta tulevaisuuteen kuljettaa osallistujat neljän päivän ajan halki kainuulaisen mielen ja maiseman, kohti tulevaisuutta. Tapahtuman järjestävät Kajaanin kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Kajaanissa päiviä on vietetty kerran aiemminkin, vuonna 1973, jolloin Kajaani ja Kuhmo isännöivät teemalla Viihtyisä kotimaakunta – kehityksen avain. Vuoden 2017 päivät pidetään Jyväskylässä.

Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelma on julkaistu osoitteessa www.kajaani.fi/kotiseutupaivat.

Kotiseutupäivien tapahtumia ja uutisia voi seurata liiton nettisivuilla www.kotiseutuliitto.fi sekä sosiaalisessa mediassa:
www.facebook.com/kotiseutupaivat
twitter.com/Kotiseutuliitto
instagram.com/kotiseutuliitto
www.flickr.com/photos/kotiseutuliitto