Vanha Rauma on Vuoden kaupunginosa 2022

13.5.2022 Tiedote
Vanhaa Raumaa. Kuva: Johanna Pentikäinen.

Kotiseutuliitto on valinnut Vanhan Rauman Vuoden kaupunginosaksi 2022.

Vuoden kaupunginosa -palkinnon avulla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Tänä vuonna ehdotuslomakkeessa kyseltiin erityisesti, miten kestävä kehitys näkyy kaupunginosassa ja sen toiminnassa: Miten yhdistykset ja toimijat rakentavat kestävää tulevaisuutta? Huomioidaanko kaupunginosassa kestävyyden monia ulottuvuuksia? Miten ne näkyvät päivittäisessä elämässä, asukkaiden arjessa ja kaupunkikuvassa?

Kuka tahansa saattoi tehdä ehdotuksen kilpailuun. Raumalaiset osoittivat erityistä aktiivisuutta tänä vuonna, ja kaupunginosan puolesta tehtiin kymmenen vakuuttavaa ja havainnollista ehdotusta Vuoden kaupunginosaksi.

”Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä”, todetaan valintaraadin perusteluissa.

Kotiseutuliiton kaupunkijaosto toimii palkinnon valintaraatina. Lopullisen päätöksen valinnasta teki liiton hallitus.

Maailmanperintökohteessa on ajan patinaa

Vanhassa Raumassa on korjausrakentamiskeskus Tammela, joka toimii korjausrakentamisen neuvontakeskuksena, varaosapankkina ja maailmanperintökoordinaattorin työpisteenä. Pihapiirissä on lisäksi Vanhan Rauman asukkaille tarkoitettu puutyöverstas. Tammela toimii myös Vanha Rauma Yhdistyksen kokoontumispaikkana. Kuva: Minna Mansikka-aho-Lehto.

On kulunut 30 vuotta siitä, kun Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi.

”Vanha Rauma on ikinuori ja kestää myös ajan patinaa. Joka päivä näkee jonkun kauniin yksityiskohdan, jota ei ole aiemmin bongannut”, mainitaan yhdessä ehdotuksista.

”Palkinto on arvostus sille, että me asukkaat korjaamme talomme perinteitä kunnioittaen, pidämme huolen visuaalisesti rikkaasta ja kauniista kotipaikastamme, josta huokuu lämpö ja välittäminen ympäristöstä sekä muista ihmisistä”, kertoo RaumArs-taiteilijaresidenssin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio, joka oli yksi Vanhaa Raumaa Vuoden kaupunginosaksi ehdottaneista henkilöistä. Kolsio on asunut Vanhassa Raumassa jo 26 vuoden ajan – siitä lähtien, kun onnistui toteuttamaan lapsuuden haaveensa muuttaa alueelle.

”Vanha Rauma on ihastuttava kokonaisuus. Se on edustava näyte pohjoismaisesta puurakentamisesta. Kaupunginosa huokuu historiaa, mutta se on silti elävä kaupunkikeskusta, erilainen keskusta kuin missään muussa suomalaisessa kaupungissa. Vuoden kaupunginosa -arvonimi on kunnianosoitus Vanhaa Raumaa elävänä pitäville tahoille”, kertoo Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari, joka myös ehdotti Vanhaa Raumaa Vuoden kaupunginosa -kilpailussa.

Vuoden kaupunginosa -tunnustus luovutetaan kesällä raumalaisille Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlassa.

Perustelut

Vanha Rauma on paikka, joka on nähtävä uudelleen. Vanha Rauma on urbaani sanan syvimmässä merkityksessä. Unescon status on myönnetty elävälle kaupunkikeskustalle. Se ei ole pelkkä asuinalue eikä historiallinen turistikohde. Se on Rauman kaupungin keskus ja vahvin identiteettitekijä.

Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä. Kestävän kehityksen ideaa on edistetty kaupunginosassa jo vuosikymmenet, siitä lähtien kun alueen suojelusta päätettiin. Historiaa, perinteitä ja kestävyyttä kunnioitetaan, ja vanhoista rakennuksista on pidetty upeasti huolta. Koko kaupunginosa on säilynyt elävänä nykyaikaan ja varmasti säilyy vielä pitkälle tulevaisuuteen. Rakennuskannan ylläpitoa ja korjaamista varten apuna on oma korjausneuvoja, ja kaupunginosaan on perustettu rakennusmateriaalipankki kierrätystä tukemaan.

Kaupunginosaa on kehitetty pitkäjänteisesti, ja sen hoitamiseen, yhteistoimintaan ja eläviin elinkeinoihin ovat sitoutuneet kaikki alueen toimijat. Pihoilla viljellään puutarhakasveja suojaisissa olosuhteissa. Asukkailla on halu huolehtia kaupunginosastaan. He ovat aktiivisia ja puhaltavat yhteen hiileen. Vanhoissa rakennuksissa toimivat palvelut ovat tätä päivää, ja kaupunginosa on avoin myös ulkopuolisille. Taide ja kulttuuri kukoistavat.

Erityisen huomionarvoista on hiljainen äänimaisema, joka tekee olosta miellyttävän, turvallisen ja terveellisen. Tämän on mahdollistanut alueen hyvä liikennesuunnittelu.

Lataa lehdistökuva täältä (7 mt): flic.kr/p/2nk6BKC

Teksti: Vanhan Rauman idylliä. Kuva: Johanna Pentikäinen