Vaasan Asevelikylä on Vuoden kaupunginosa

3.8.2012 Tiedote

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vaasan Asevelikylän Vuoden kaupunginosaksi 2012.

Katunäkymä Vaasan Asevelikylästä. Kuva: Tarja Hautamäki.
Katunäkymä Vaasan Asevelikylästä. Kuva: Tarja Hautamäki.

”Asevelikylässä yhdistyvät rintamamiesperinteen kunnioittaminen sekä aktiivinen kansalais- ja yhdistystoiminta. Alue on hieno esimerkki omaleimaisesta yhteisöllisestä kaupunginosasta, jossa huolehditaan asukkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta”, valintaraadin puheenjohtaja dosentti Rauno Lahtinen toteaa.

Asevelikylän asukkaat ovat pitäneet yhteisvoimin huolta alueestaan jo vuosikymmenten ajan. Tästä ovat osoituksena monet vuosien varrella hankitut palvelut, kuten kyläkoulu, nuorisotila, jääkiekkokaukalo ja pururata.

Perinneseuran voimin pidetään yllä niin veteraanien rakentamaa Korsukylää kuin taidetta ja paikallishistoriaa yhdistelevää Edvininpolkua, joka on yli 300 taideteosta käsittävä kävelyreitti.

Omatoimisesti juhlia ja palveluita

Asukkaat järjestävät useita vuosittain toistuvia tapahtumia, kuten hiihtokilpailuja, koko perheen ulkoilutapahtumia, kesäjuhlia, joulupuurotilaisuuksia, pääsiäiskokkoja ja kirpputoreja.

Vuosien varrella Aservelikylän asukkaat ovat mm. rakennuttaneet oman kaapelitelevisioverkon Jukolavision, joka luovutettiin vuonna 1994 Vaasan Läänin Puhelimelle.

Jo kaupunginosan alkutaival oli yhteisöllinen. Kaupunginosan rakensivat sotarintamalta palanneet miehet vuosien 1946 ja 1956 välisenä aikana, ja asutustyötä avittamaan perustettiin yhdistys, jonka nimeksi otettiin myöhemmin Jukolan rakentajat ry. Edelleen erittäin toimeliaan yhdistyksen nimi tulee alueen Seitsemän veljeksen innoittamasta kadunnimistöstä.

Kaupunginosan ilme säilynyt hyvin

Alue on säilyttänyt hyvin sodanjälkeisen rakennusperinteen ilmeen, vaikka alkuperäisiä taloja on vuosien varrella korjattu vastaamaan ajan vaatimuksia.

Vuoden kaupunginosa -palkinnon vastaanottivat Jukolan rakentajat ry:n puheenjohtaja Markku Ahonpää ja Edvininpolun perinneseuran puheenjohtaja Ari Syrjämäki perjantaina Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Mikkelissä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä.