Kotiseutumuseot, muut paikallismuseot ja paikalliset erikoismuseot
Suomessa on lähes 1000 paikallismuseota, joista 730 on kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämiä – näistä suuri osa toimii Suomen Kotiseutuliiton jäsenkentässä.
Paikallismuseot ovat kirjastojen jälkeen alueellisesti kattavin kulttuuripalveluverkostomme – ne ovat tasavertaisia kulttuurin lähipalveluja.
- vuosittain yli miljoona kävijää
- kokoelmissa yhteensä 2,4 miljoonaa kohdetta
- hoidossa 3000 rakennusta
- pääosin sivutoimisesti tai vapaaehtoisvoimin hoidettuja
- vapaaehtoistyötä tekee vuosittain 10 000 ihmistä
Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museokävijä kasvattaa museon lähialueen taloutta 32–49 eurolla.
Paikallismuseotyö kanavoi ihmisten kiinnostusta ja aktiivisuutta yhteisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön säilyttämisen eteen. Paikallismusot toimivat oppimisympäristöinä, työllistäjinä, palveluntarjoajina, kulttuurimatkailukohteina, asiantuntijoina sekä vapaaehtoistyön ja osallistumisen areenoina.
Lukuisilla Kotiseutuliiton jäsenyhdistyksillä on oma kotiseutumuseo – vuoden 2023 jäsenkyselyn mukaan 43 %:lla liiton jäsenistä on museotoimintaa. Monessa kotiseutumuseossa toimii myös alueen kotiseutuarkisto.
Kotiseutuyhdistysten perustamisen taustalla on usein ollut museaalinen päätavoite: saada aikaan ”meistä ja menneisyydestämme” kertova oma kotiseutumuseo.
Suomen Kotiseutuliiton mielestä kotiseutumuseoissa on nähtävissä kolme erityisen ajankohtaista museotyön haastetta:
- Kotiseutumuseoiden asema paikallismuseoina ja kotiseutuarkistoina pitää varmistaa kuntarakenteiden uudistuessa.
- Esinekokoelmien paikallista ainutkertaisuutta on vaalittava, sillä kotiseutumuseoiden kokoelmien esineiden näennäisestä samankaltaisuudesta huolimatta kunkin museon esine liittyy vain ja ainoastaan juuri omaan alueeseensa. Siksi aikoinaan keräämättä jääneet esineiden taustalla olevat paikallisesti tärkeät tiedot ja tarinat pitää kiireesti merkitä muistiin.
- Kotiseutumuseoiden on laajennettava oman paikkakunnan tallennus ja dokumentointi ulottumaan nykypäivään asti.
Lue verkosta: Museovirasto tukee paikallismuseotyötä.