Paikallismuseon kokoelmat

Kokoelmat ovat museon sydän ja tarinoiden lähde. Paikallismuseon kokoelmia kannattaa hoitaa ja pitää niistä hyvää huolta. Hyvin hoidetuista ja järjestetyistä kokoelmista on helpompi ammentaa sisältöjä yleisölle esiteltäväksi.

Kokoelmaohjelma

Kokoelmaohjelma tai -politiikka on kirjallinen selostus museon tavoista hoitaa ja kartuttaa sen kokoelmia. Kokoelmaohjelmassa kerrotaan, miten kokoelmat ovat muodostuneet, miten ne karttuvat eli kasvavat ja miten sen tietoja kirjataan.

Ohjelmassa kerrotaan, mihin museossa halutaan keskittyä ja millaista aineistoa kerätä. Kokoelmaohjelma auttaa määrittelemään, mitä otetaan vastaan ja mitä ei. Kirjattu kokoelmaohjelma helpottaa museon kokoelmien hoitamista myös vastuuhenkilöiden vaihtuessa.

Jos paikallismuseo haluaa tehdä oman kirjallisen kokoelmaohjelman, kannattaa ensitöiksi olla yhteydessä omaan alueelliseen vastuumuseoon.

Vinkkejä ja ohjeita kokoelmaohjelman tekemiseen annetaan Museoviraston julkaisussa Kokoelmapolitiikan muistilista museoille.

Kymenlaaksossa on tehty kokoelmaohjelmia jo monelle paikallismuseolle. Kannattaa käydä tutustumassa, millaisia ovat kymenlaaksolaisten paikallismuseoiden kokoelmaohjelmat, ja pohtia, kannattaisiko myös omalla museolla olla kirjallinen kokoelmaohjelma.

Kymenlaakson museo > Paikallismuseotyö > Kokoelmaohjelmat

Ohjeita kokoelmien hoitoon

Alueelliset vastuumuseot ylläpitävät kaikille paikallismuseoille suunnattua Wikikirja. Wikikirjasta löytyy ohjeita museon kokoelmien hoitoon. Ohjeet päivittyvät ja täydentyvät vähitellen.

Wikibooks > Paikallismuseon kokoelmien hoito