Paikkakuntalaiset

Paikkakuntalaisten houkuttelu museoon menee tarkasti määritellen matkailun käsitteen ulkopuolelle. Kotiseutuliiton tekemässä kyselyssä kuitenkin useat vastaajat kertoivat toivovansa, että myös paikkakuntalaiset vierailisivat omassa museossaan aktiivisemmin. Kotikunnan rajan ulkopuolella kaikki ovat matkailijoita, joten lähiseudun asukkaat ja kesäasukkaat voidaan museovierailijoinakin laskea matkailijoiksi.

Paikkakunnalla asuvien houkuttelemisekseen museossa järjestettävät tapahtumat ovat yksi parhaista keinoista. Isonkyrön museon toiminnanjohtaja ja 1700-luvun markkinoiden järjestäjä Johanna Talso kärjistää:

Tämä talo tässä tönöttää, pitää olla joku syy tulla tänne!

Tapahtumien lisäksi paikkakuntalaisten kynnystä tulla museoon voi madaltaa erilaisin lippujärjestelyin. Iso-Pappilan museoon Mäntyharjulla paikkakuntalaisia ja kesäasukkaita on houkuteltu paikkakuntalaislipulla. Kun itse pääsee museoon yhdellä pääsymaksulla koko kesän, voi se houkutella tuomaan myös kesävieraat tutustumaan siihen kertamaksulla.

Kuortaneen, Alavuden ja Ähtärin paikallismuseohankkeessa otettiin käyttöön 11 museon ja kolmen taidekeskuksen yhteinen Museopassi. Passiin kerättiin leimoja vierailemalla kohteissa ja vastaamalla siellä näyttelyyn liittyviin kysymyksiin. Kolme leimaa kerättyään passilla voi osallistua arvontaan, jonka pääpalkintona oli matka Ähtärin eläinpuistoon. Passiin painettiin kesäaukioloajat ja se oli jaossa kaikissa kohteissa (isot kyltitykset ja lipunmyyjät koulutettu kertomaan), matkailuinfossa, kaupungintaloilla ja museoiden omissa tapahtumissa. Sitä markkinoitiin myös sosiaalisessa mediassa ja paikallislehdet kirjoittivat siitä innokkaasti. Passin myötä paikkakuntalaisten tietoisuus paikallismuseoista lisääntyi ja palautteessa todettiin usein: ”Aijaa, meilläpäin onkin näin monta paikkaa!” Iso osa passin palauttaneista oli myös kesäasukkaita ja turisteja. Oli selkeästi nähtävissä, että tämä houkutteli käymään kesän aikana useammassa kohteessa.

Jotkin paikallismuseot ovat myös liittyneet Museoliiton Museokortti-palveluun.