Historiaharrastajat, puutarhaturistit ja museon teemasta kiinnostuneet

Paikallismuseon kävijäkunta voi laajeta kun museolle löytyy sopiva uusi yhteistyökumppani. Tästä voit lukea lisää sivulla Verkostot ja yhteistyö.  Uusia kohderyhmiä voi houkutella myös järjestämällä uudenlaisen tapahtuman museoalueella. Leineperin historiallisella ruukkialueella toimijat järjestävät yhteistyössä teemaruukkeja. Metalliruukki-tapahtumassa esiintyneet bändit houkuttelivat paikalle metallimusiikin ystäviä, jotka eivät muuten olisi museosta kiinnostuneet. Ruukkialueella järjestetään myös säännöllisesti moottoripyöräilijöiden kokoontumisajot.

Historiaharrastajat

Isonkyrön museon alueella kotiseutuyhdistys järjesti Napuen taistelun 300 v. muistovuoden kunniaksi taistelun ennallistamisnäytöksen.

Taistelunäytös kiinnosti ja laajalta alueelta tuli kymmeniä bussilastillisia katsojia, yhdistykset järjestivät retkiä ja myös nuoret innostuivat ohjelmasta. Näytökseen liittyi 1700-luvun sotilasleiri, jossa historiaharrastajat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Latviasta, Ukrainasta, Sloveniasta ja Yhdysvalloista elivät viikonlopun ajan tuon ajan elämää. Historioitsija Göran Backman teki käsikirjoituksen yhdessä näiden historiaharrastajien kanssa, joilta ehdotus näytöksen järjestämiseen alunperin tuli. ”Kun joku ulkopuolinen tarjoaa museoon jotain uutta, tartu tilaisuuteen!” Johanna Talso Isonkyrön kotiseutuyhdistyksestä kannustaa.

Historiaelävöittäjät ja larppaajat ovat harrastusryhmä, joita paikallismuseot voisivat saada sekä museovieraiksi että yhteistyöhön entistä enemmän. Napue 1714 -tapahtumasta ja sen myötä löytyneistä uusista vapaaehtoisista voi lukea lisää myös sivulla Tapahtumat ja elävöittäminen.

puutarhaturistitPuutarhaturistit

Yläneen kotiseutuyhdistys on rakentanut perinnekasvitarhan museoalueelle. Puutarhatoiminnan pyörittäjiksi löytyi lehti-ilmoituksella kasveista kiinnostuneita paikkakuntalaisia ja kesäasukkaita, jotka muodostivat oman kasvikerhon kotiseutuyhdistyksen kylkeen. Museopuutarhan ylpeydenaiheet ovat lehtoasteri, Karjalasta evakkomatkalla tuotu raparperi ja suomalaisen omenakasvatuksen helmi, Huvitus-omenapuu, jonka geenitutkimus oli iso uutinen. Paikallislehtien lisäksi yläneläisten perinnekasvitarhasta ovat kirjoittaneet  Kodin Pellervo, Glorian Antiikki ja Kotipuutarha -lehdet. Julkisuus on tuonut Yläneelle puutarhaturisteja ja taimimyynti tuloja.

Museon teemasta kiinnostuneet

Jokioisten museorautatiellä erityisteemaa on myös hyödynnetty hyvin tarkasti rajatun kohderyhmän houkuttelemiseen. Keski-Euroopasta ja Iso-Britanniasta löytyy rautatieharrastajien joukko, joille Jokioisilla on onnistuttu räätälöimään omia matkailupaketteja. Omistautuneet harrastajat ovat valmiita maksamaan lisäpalveluista, kuten mahdollisuudesta kuvata junia ja päästä useamman eri veturin kyytiin. Kehittämistyöhön ei ole saatu ulkopuolista apua, kaikki paketit ovat yhdistyksen vapaaehtoisten yhdessä suunnittelemia ja toteuttamia. ”On mietitty mikä ihmisiä voisi kiinnostaa ja kokeiltu.”

Erikoistuminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että koko museonäyttely suunnataan pelkästään asiantuntijoille tai -harrastajille. Aiheen rajaaminen tekee mahdolliseksi kertoa siitä ymmärrettävästi ja kiinnostavasti yhä useammille.