Verkko-opas: Ylisukupolvinen kotiseututyö
Kotiseututyö, paikallinen kulttuuriperintö ja osallisuus omaan lähiympäristöön kuuluvat jokaiselle ja kaiken ikäisille. Tästä oppaasta saat apua, ideoita ja suuntaviivoja eri ikäiset tavoittavan kotiseututyön kehittämiseen yhdessä eri sukupolvien kanssa.
Tilaa myös uutiskirjeemme täältä.
Mestarit & kisällit -toimintamalli ja verkko-opas syntyivät Kotiseutuliiton ja Kulttuurirahaston Mestarit & kisällit- hankkeessa 2018–2020 ja sitä täydennettiin opetus- ja kulttuuriministeriön Kotikulmien tutkimusmatkailijat -hankkeessa 2021–2023. Vuosina 2023–2024 toimintamallia pilotoitiin monikulttuurisiin ryhmiin Alfred Kordelinin säätiön tuella.
Hankkeissa otettiin sukellus ylisukupolviseen kotiseututyöhön, jossa lapset, nuoret ja eläkeikäiset kohtaavat yhteisillä kotikulmilla. Toiminta on Kotiseutuliitolle tärkeää, eri-ikäisten moninaista kotiseututyötä nostavaa ja osallistavaa toimintaa. Tervetuloa mukaan!
Verkko-oppaan sisältö:
- Toimintamalli: Käyttäjän opas ylisukupolviseen kotiseututyöhön
- Tarinoita kotikulmilta – Mitä Mestarit & kisällit -ryhmissä tehdään?
- Lapsille ja nuorille suunnattu Kotiseutuharrastus-sivu. Mitä on Mestarit & kisällit – kotikulmien tutkimusmatkailijat?
- Vinkkejä ja malleja kotiseutukasvatukseen
Kotiseutukasvatus
Kotiseutukasvatus on kulttuuriperintökasvatusta, se on toiminnallista sekä elämyksellistä ja sen yhtenä tavoitteena on synnyttää kokemus kotiseudun merkityksellisyydestä. Kotiseutukasvatuksen avulla voidaan luoda kokemus siitä, että olemme osa kotiseutuamme. Se myös vahvistaa paikallisidentiteetin kehittymistä.
Kotiseutukasvatukseen on luotu malleja ja kerätty vinkkejä. Alla muutamia sivustoja, joista pääset eteenpäin.
- Kulttuurin vuosikello – Materiaaleja ja vinkkejä kasvattajille kulttuurisen kestävyyden saavuttamiseksi
- Miun kotiseutu – Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liitto ry:n hankkeessa toteutettu kotiseutukasvatussuunnitelma
- Kotiseutukasvatuksen toimintamalleja – Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten tuottamia malleja
- SALT-verkostohankkeen (Saaristo ja maaseutu yhdessä) materiaalit
Vinkkejä monikulttuuriseen ja ylisukupolviseen toimintaan
Monikulttuurisessa toiminnassa on hyvä huomioida asioita, joita ei aina tule ajatelleeksi. Näistä vinkeistä hyötyvät myös kaikki ylisukupolvisen toiminnan toteuttajat.
- Vinkit monikulttuuriseen toimintaan – Suomen Kotiseutuliiton monikulttuurisen ja ylisukupolvisen hankkeen havaintoja
- Vantaan kaupunginmuseon Museo kaikille -hankkeen raportti – monikulttuurisuuden kehittämistä museossa. Sisältää mm. vinkkejä kuinka tavoittaa ja kohdata monikulttuuriset yleisöt.
Mestarit & kisällit diplomit
Toiminnan päätteeksi on mukava kiittää ja kannustaa ryhmäläisiä, niin lapsia, nuoria kuin ikäihmisiä diplomilla. Tulosta osallistujille omat diplomit ja täytä tarvittavin tiedoin. Diplomit on saatavissa sekä suomeksi että ruotsiksi.
Mestarit ja kisällit diplomi suomi
Mästere och gesäller diplom svenska
- Lisäksi verkoston jäsenille: viestinnän ja toiminnan suunnittelun työkalut, graafiset materiaalit, markkinointikuvat, -tekstit ja -videot. Jos olet kiinnostunut, laita viestiä riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi