Mestarit & kisällit – Kotikulmien tutkimusmatkailijat

Olet kotikulmiesi mestari! Tervetuloa tutustumaan Mestarit & kisällit -harrastukseen.

Kotiseutuliiton eri ikäisten Mestarit & kisällit -toiminta on kotiseutuharrastamista. Tällä sivulla pääset tutustumaan siihen, mitä kaikkea voikaan olla yhdessä monen ikäisten kanssa tehtävä kotiseututyö. Sivun lopusta  löydät kolmen videon verran testattavia toimintaideoita omien kotikulmien tutkimusmatkailijoille.

Niin mikä Mestarit & kisällit? Kurkkaa video!

Tutustutaan porukalla omiin kotikulmiin

Ihan jokainen on omien kotikulmiensa mestari! Mestarit & kisällit -toiminnassa tutustutaan porukalla omaan asuinpaikkaan, eri ikäisten tietoihin ja taitoihin, vanhoihin tapoihin ja tän päivän juttuihin. Mitä just sinä haluaisit oppia tai opettaa ja näyttää muille? Mitä teidän ryhmä haluaisi lähteä tutkimaan ja tekemään?

Mikä ihmeen kotiseututyö?

Kotiseututyötä on kaikenlainen omia kotikulmia tutkiva, esiin nostava ja fiilistelevä toiminta. Uusiin paikkoihin tutustuminen, oman asuinpaikan historian selvittäminen, tästä hetkestä tiktokkaaminen tai tubettaminen, erilaiset kortteli- tai kyläjuhlat ja vaikka omista juurista räppääminen voivat kaikki olla kotiseututyötä.

Aarrelöytöjen merkitsemishommissa. Kuva: Lempäälän metallinetsijät

Mestarit & kisällit -porukat päättävät itse mitä haluavat lähteä tutkimaan ja miten. Ryhmissä on esimerkiksi tehty katutaidetta, etsitty muinaisaarteita metallinetsimillä, retkeilty, opeteltu kädentaitoja, kuvattu videoita ja tehty eri ikäisten kesken kotiseutukirja. Mikä sua kiinnostaa?

Testaa kotiseutuhommia

Näistä minuutin videoista voit napata ideoita siihen, miten tuttuja paikkoja voi lähteä tutkimaan ja ottamaan uutta katsetta omiin kotikulmiin.

Olet kotikulmiesi mestari! Etsitään porukalla kotipaikan parhaat kätketyt aarteet, tarinat, tiedot ja taidot – yhdessä eri-ikäisten kanssa. Selvitetään, millaista täällä oli ennen vanhaan ja millaista on tulevaisuudessa. Tutkitaan menneisyyden paikat ja perinteet ja näytetään nykyiset taidot ja temput!

Tuu mukaan!

Mestarit & kisällit -toimintamalli on kehitetty Suomen Kulttuurirahaston rahoituksella.