Moninaisuutta vapaaehtoistoimintaan
Infolaatikoista pääset
aihepiirin alalukuihin
Kaksisuuntainen kotoutuminen on keskinäisen muuttumisen prosessi. Kun väestö monimuotoistuu, yhteiskuntakin muuttuu. On luonnollista ja luontevaa, että myös yhdistystoiminta muovautuu yhteiskunnan muutosten mukana.
Moninaisuus vapaaehtoistyössä lisääntyy, kun erilaiset ihmiset pääsevät mukaan ja sisään yhdistyksiin ja kansalaistoimintaan. Puhutaan inkluusiosta.
Mitä inkluusio on?
Joku kuvaa inkluusiota käyttäen esimerkkinä lasten palikkalaatikkoa: osa palikoista mahtuu tietyn muotoisten reikien läpi sisään laatikkoon, mutta osa jää ulkopuolelle (vaikka kaikki reiät olisivatkin auki). Vasta kun laatikkoon sahataan uudenlaisia aukkoja, uudenlaiset palikat mahtuvat sisälle.
Uusien aukkojen luominen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhdistyksen toiminnassa huomioidaan erilaisuutta, vaikkapa kielellistä tai kulttuurista moninaisuutta. Olemassa olevat toimintatavat tai osallistumismahdollisuudet eivät päästä kaikkia sisään, vaikka sinällään auki olisivatkin.
Yhdistyksissä onkin syytä pohtia omia toimintatapoja ja toiminnan sisältöjä: olemmeko valmiita muokkaamaan niitä, uusien toimijoiden mukaan tulon helpottamiseksi? Olemmeko valmiita sahaamaan laatikkoomme uuden muotoisia aukkoja? Löytyykö organisaatiostamme henkilöitä, jotka voivat toimia uusien ihmisten tukena?
Moninaisuuden runsautta on kuitenkin vaikea ennakoida: vaikka erilaisia aukkoja luotaisiin miten paljon tahansa, aina joku on vaarassa jäädä ulkopuolelle.
Lähde:
http://www.kulttuuriakaikille.fi/doc/Avaus/Avaus_Suomi_Online.pdf