Hankearkisto

Yhteisöt elävät! -hanke 2020–2021

Yhteisöt elävät! -hankkeessa tuettiin paikallisten yhteisöjen valmiuksia käsitellä oman alueen aineetonta kulttuuriperintöä aineettoman kulttuuriperinnön tunnistamiseen ja vaalimiseen keskittyvissä työpajoissa.

Kulttuurimatkailuhanke 2022–2023

Kulttuurimatkailun kehittämishanke, jolla laajennettiin ja vakiinnutettiin eMuseo-palvelu kulttuurimatkailun, paikallisyhteisöjen, asukkaiden ja koululaisten käyttöön.

Naapurikahvit 2021

Hanke vahvisti kaupunginosayhdistysten toimintaa kehittämällä matalan kynnyksen kohtaamismallin sekä uusille että vanhoille asukkaille ja muille kaupunginosan toimijoille.

Kaikilla on oikeus kotiseutuun -hanke (2019-2020)

Hanke toi kohtaamisia ja vuoropuhelua paikalliskulttuurin äärelle. Loimme yhdessä malleja asukaslähtöisen kotoutumiseen. Toukokuussa 2020 julkaistiin Kulttuurisesti moninaisen kotiseututyön opas.

Kenellä on oikeus kotiseutuun? -hanke 2020

Hankkeessa toteutettiin valtakunnallinen selvitys kulttuurisesti moninaisesta kotiseututyöstä: selvitettiin toiminnan laajuutta, sisältöjä, yhteistyötä, tuen tarpeita ja tulevaisuuden näkymiä.

Tietosuojakoulutus kotiseutuarkistoille ja paikallismuseoille vuosina 2021–2022

Kotiseutuliitto järjesti koulutusta tietosuojasta eri puolilla Suomea.

Yhdistykset ja kunnat kulttuurikumppaneina

Kotiseutuliitto kehitti vuosina 2017-2018 kolmannen sektorin roolia kulttuuripalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Koko Suomen kuvat -kampanja 2020

Koko Suomen kuvat -kampanja haastoi jakamaan kuvia kotikulmin kulttuuriperinnöstä. Suomen kulttuuriperintökohteilla oli ensi kertaa mahdollisuus hakea Euroopan kulttuuriperintötunnusta. Sen vuoksi kutsuimme kaikki pohtimaan, mikä kulttuuriperinnössämme on eurooppalaista.

Paikallismuseonhoitajan koulutus 2018–2019

Kotiseutuliitto toteutti koulutuskierroksen paikallismuseotoimijoille. Syksyn 2018 ja vuoden 2019 aikana järjestettiin 11 koulutusta eri puolilla Suomea.

Kohti kotiseututyön uutta normaalia

Kotiseutuliitto etsii korona-ajan tuomaan tilanteeseen sopivia kotiseututyön toimintamalleja muun muassa jäsenkyselyn avulla.

Korjausklinikka – kestävän rakentamiskulttuurin maaseutu 2019-2021

Suomen Kotiseutuliitto oli LAB ammattikorkeakoulun kumppanina vuosina 2019-2021 hankkeessa, jossa edistettiin maaseudun ja maaseututaajamien kestävän kehityksen ja kulttuuriperinnön huomioivaa korjaus- ja täydennysrakentamista sekä tuettiin alan elinkeinojen uudistumista.

Kulttuuriymparistomme.fi-palvelu 2012-2018

Suomen Kotiseutuliitossa hoidettiin ympäristöministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston ylläpitämän kulttuuriympäristön ajankohtaispalvelun toimitustyötä vuosina 2012-2018.

Suomi 100: itsenäisyyden juhlavuosi 2017 Kotiseutuliitossa

Suomen Kotiseutuliitolla oli oma Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmakokonaisuus Rakkaudesta kotiseutuun.

Kulttuuriympäristö ja kansalainen -selvitys 2015-2017

Kulttuuriympäristö ja kansalainen -hankkeessa  Suomen Kotiseutuliitto teki ensimmäisen valtakunnallisen selvityksen yhdistysten ja yksittäisten kansalaisten panoksesta kulttuuriympäristön hoitoon ja kehittämiseen.

Kotiseutumuseoiden helmet 2015

Kotiseutuliitto loi yhteyksiä paikallismuseokenttään ja kartoitti museoiden matkailupotentiaalia, nosti paikallismuseoiden näkyvyyttä ja julkaisi Tietopankkiin osion Museo matkailukohteena.

Kotiseutuarkisto-osaajan kurssi 2011-2013

Kurssi oli arkistolaitoksen ja Suomen Kotiseutuliiton yhdessä suunnittelema, ja sen kouluttajina olivat maakunta-arkistojen asiantuntijat. Kurssi kiersi kaikki maakunta-arkistoalueet.

Kulttuuriympäristö kunniaan 2011-2012

Kotiseutuliitto järjesti koulutuskierroksen ja hankkeessa julkaistiin kansalaisen tietopaketti kulttuuriympäristöön vaikuttamisesta.

JOY Jokaisen Oma Ympäristö – Kulttuuriympäristökampanja 2010

Kansalaisten yhteinen, ruohonjuuritason kampanja kulttuuriympäristön arvostuksen ja hoidon parantamiseksi.

Kaavoja ilman haavoja 2005

Maankäyttö- ja rakennuslakikoulutus.