Koko Suomen kuvat -kampanja

Kampanja-aika: 4.5.-13.9.2020.
> Kampanja kouluille!

Koko Suomen kuvat -kampanja etsii kotikulmien kulttuuriperintökohteita!

Koko Suomen kuvat -kampanja haastaa sinut mukaan jakamaan kuvia kotikulmiesi kulttuuriperinnöstä. Jos et pääse itse kohteiden äärelle, niin kaiva esille kuva-arkistojesi aarteet ja parhaat muistot! Palkintojakin on jaossa.

Suomen kulttuuriperintökohteilla on ensi kertaa mahdollisuus hakea Euroopan kulttuuriperintötunnusta. Sen vuoksi kutsumme kaikki pohtimaan, mikä kulttuuriperinnössämme on eurooppalaista. Toivomme laajaa kirjoa valokuvia kaikkien kotiseutujen moninaisesta kulttuuriperinnöstä.

Mikä kotikulmillasi ilahduttaa sinua? Muisteletko joskus lapsuuden maisemia, ruokien tuoksuja tai retkiä eri puolille Suomea? Mikä paikka on sinulle paras, mikä maisema kaunein? Mikä olisi toisin, jos kotikulmiesi kohde ei sijaitsisikaan Euroopassa? Etsi muistojesi helmet, vanhat valokuvat, viime kesän lomakuvat tai käy mahdollisuuksiesi mukaan kuvaamassa kotiseutukohteita!

Kotiseutujen lähikohteet nousevat nyt arvoon arvaamattomaan. Voit osallistua kotisohvalta, kävelykierrokselta, arkistojen aarteita jakamalla tai vaikka aihetta koskevilla piirroksilla. Kuvan ei tarvitse olla otettu nyt – tärkeintä on itse kohde!

Jos juuri sinä saisit päättää, niin mille kohteelle antaisit Euroopan kulttuuriperintötunnuksen?

Ohjeet osallistumiseen:

  1. Mieti kulttuuriperintöä. Mitä tulee mieleesi? Onko se rakennus, maisema, tanssi tai ruoka? Mieti mieluusti, mikä perinnössä on eurooppalaista tai mikä olisi toisin, jos kohde ei sijaitsisikaan Euroopassa?
  2. Etsi itse ottamasi tai omistamasi valokuva kohteesta. Voit myös piirtää kohteen tai muutoin esitellä sen kuvan keinoin.
  3. Jaa kuvasi kaikille kuvatekstin kera! Kuvatekstissä voit esitellä kohteen ja sen sijainnin, ja halutessasi kertoa, mitä eurooppalaista kohteessa havaitsit. Ohje jakamiseen alla.

Voit jakaa kuvan kahdella tavalla:

  • Instagramissa. Jos tilisi on julkinen ja käytät aihetunnisteita #finherita ja #kulttuuriperintötunnus, niin löydämme kuvasi ja jaamme sen edelleen.
  • Lähettämällä kuvan, kuvatekstin ja tekijätiedot meille sähköpostitse erp@kotiseutuliitto.fi, niin me jaamme sen Instagramissa! (Yksi kuva + tarina / sähköposti)

Kuvat julkaistaan www.instagram.com/finherita -tilillä. Tykätyimmille kuville lähetämme kirjapalkintoja syyskuussa! Kilpailuun lähetettyjä kuvia voidaan käyttää Euroopan kulttuuriperintötunnukseen liittyvässä viestinnässä.

Kampanjan kuvia Instagramista – klikkaa katsomaan kaikki kuvat!

Kampanja-aika: 4.5.-13.9.2020. Kampanjassa ei ole ikärajaa. Kampanja huipentuu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikolla syyskuussa!

Jos joku ei pääse älylaitteiden äärelle jakamaan kuvaa

Kampanjan kohderyhmänä ovat myös ne, jotka eivät ole älylaitteiden tai sosiaalisen median tavoitettavissa. Tunnetko henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneet aiheesta, mutta eivät osaa tai voi jakaa kuvaa? Rohkaisemme sinua soittamaan tällaiselle henkilölle – naapurille, ystävälle, sukulaiselle – ja kysymään kuulumisten ohessa hänelle tärkeistä kotiseutukohteista. Voit tarjoutua avuksi kuvan lähettämisessä. Näin välitämme toisistamme ja kulttuuriperinnöstämme.

Pohdi vaikka näitä teemoja:

  • mikä kohteessa on erityisen eurooppalaista
  • symboloiko kohde eurooppalaisia arvoja, kuten vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia
  • miten historian käännekohdat liittyvät valitsemaasi kohteeseen tai jopa näkyvät siellä
  • entä nykyisen Euroopan alueen haasteet, kuten ilmastonmuutos, voisiko paikalla olla jokin rooli niiden ratkaisemisessa
  • mikä olisi toisin, jos paikka ei sijaitsisi Euroopassa

Kampanja tekee tunnetuksi Euroopan kulttuuriperintötunnusta ja on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Yhteyshenkilö: järjestöpäällikkö Liisa Lohtander.

 

Kulttuuriperintötunnuksen taustalla Euroopan unioni

Kotiseutuliiton koordinoima kuvakampanja liittyy EU:n Euroopan kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label) -toimeen, jota hoitaa Suomessa Museovirasto.

Tunnuksen perimmäisenä tavoitteena on lisätä tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Euroopan komissio on myöntänyt tunnuksia vuodesta 2014 yhteensä 48 kohteelle 19 maassa.

Suomi liittyi mukaan Euroopan kulttuuriperintötunnus -toimintaan vuonna 2018. Suomalaisille kulttuuriperintötoimijoille tämä on hieno mahdollisuus miettiä omaa kohdetta laajemmasta, kansainvälisestä näkökulmasta. Tunnuksen saaminen tuo tunnettuutta ja avaa uusia verkostoja.

Tunnukset saaneet kohteet liittyvät mm. rakennusperintöön, kulttuuriympäristöön ja aineettomaan kulttuuriperintöön. Tunnuksia on myönnetty esimerkiksi museoille, arkeologisille kaivauksille, muistomerkeille, arkistoille sekä kulttuuriperinnön parissa toimiville instituutioille.

Lisätietoja

Museoviraston verkkosivuilla on kattava tietopaketti Euroopan kulttuuriperintötunnuksesta ja sen hakemisesta. Sivuilta löytyvät myös muun muassa tarkennetut hakukriteerit ja -ohjeet sekä linkki tunnusta koskeviin EU-asiakirjoihin sekä kohteisiin, joille tunnus on myönnetty aiemmin.