eMuseum – Mobilguide i fickan! Kulturarvsobjekt nära till hands med eMuseum

Suomeksi

eMuseum är ett webbaserat nätverk för mobila rutter och guidningar. Med hjälp av eMuseum har besökaren alltid tillgång till en guide för museet, promenadstråket, naturstigen eller det historiska objektet, oberoende av om objektet är öppet eller stängt eller om besökaren inte har möjlighet att ta sig till platsen.

Med hjälp av eMuseum kan man presentera exempelvis byggnader, kulturlandskap eller till exempel guida till närliggande turisttjänster. Uppbyggnaden av eMuseum är enkel och det går att skapa flera språkversioner av den.

eMuseum gör kulturarvsobjekt såsom lokala museer, föreningshus, kulturrutter och historiska objekt runtom i Finland kända, funktionella och tillgängliga. Med tjänsten finns museiguiden alltid till ditt förfogande – oavsett om museet har öppet eller stängt!

Den nya tjänsten eMuseum lyfter fram även de minsta hembygdsmuseerna och önskemålet är att alla lokala museer i hela Finland ska vara med.

Finlands Hembygdsförbund betjänar alla lokala museer. Hembygdsförbundet har skapat en mobilguidetjänst för lokalmuseernas behov. Tjänsten skapar en modern och interaktiv webbplats på adressen www.emuseo.fi med guidningar från hundratals lokala museer, som gör de lokala museerna i vårt land tillgängliga för alla. Guiderna kan användas på mobiltelefonen eller en surfplatta (och om man vill, även på datorn men det rekommenderas inte).

Museerna kan enkelt själv producera mobilguider om sitt eget museum och dess omgivning. Guiderna kan innehålla text, bilder, ljud och videoklipp. För produktionen erbjuds utbildning. Mobilguidens layout kan efterlikna museets utseende. Allt innehåll kan uppdateras och utvecklas när som helst.

Deltagarnas kommentarer:
”Det är fint att små museer erbjuds en tjänst likt denna.”
”Detta ger oss synlighet och vi tar ett långt kliv framåt i dagens mobila värld. Yes!”
”Vi har en stark tro på produkten och är säkra på att den gagnar vårt museum och sprider glädje bland andra.”
”Det var inte svårt, på utbildningen lärde jag mig hur man gör en guide.”

Exempel på mobilguider:

Rundvandringar och föremål utomhus, utplacerade på en karta – ”Traditionsgårdar i fickan”
Uppgiftsvandringar för skolbarn – ”Lär dig om näromgivningen och dess historia”
Utställningar, mobilguidning till objekten – ”En fickguide till enskilda utställningar”
Webbutställningar, en medieguide på webbplatsen

Med hjälp av tjänsten kan besökaren bekanta sig med museet i förväg. Mobilguiden kompletterar en riktig guide och fungerar som ett roligt inslag inom museiområdet och med den kan man även minnas tillbaka på utflykten senare i hemsoffan. Besökarna kan delaktiggöras med en responsblankett, spelfunktioner och poängjakt, frågekanaler till experter och länkar till sociala medier.

Guiderna i eMuseo läggs upp på adressen emuseo.fi/dittnamn.

Finlands Hembygdsförbundets presentation om lokala museer finns på adressen www.emuseo.fi/paikallismuseot

Vem behöver tjänsten?

I Finland finns nästan 1 000 lokala museer, varav 730 upprätthålls av kommuner, föreningar och stiftelser. De flesta av dessa har verksamhet inom Finlands Hembygdsförbunds medlemsfält. Efter biblioteken är de lokala museerna vårt regionalt sett mest täckande nätverk av kulturtjänster. Jämförelsevis kan det nämnas att antalet yrkesmässigt skötta museiobjekt i vårt land är kring 300.

Utställningar, evenemang och annan verksamhet vid lokala museer lockar och engagerar årligen totalt en miljon besökare. I museernas samlingar finns allt som allt 2,4 miljoner objekt och museerna har hand om 3 000 byggnader. De lokala museerna är i huvudsak icke-yrkesmässigt skötta museer där 10 000 människor utför värdefullt volontärarbete varje år. Enligt undersökningen Museoiden taloudellinen vaikuttavuus (Museernas ekonomiska effekt) bidrar varje museibesökare med 32–49 euro till ekonomin i museets närregion.

Priser

För tjänsten debiteras en årsavgift, som ger museet användarrätt till programvara, möjligheten att skapa ett obegränsat antal egna guider samt användarstöd och -support. Se priser: Tilauslomake.

Tjänsten byggs upp av programvaruföretaget Momeo Oy, som har specialiserat sig på mobila guider och medieguider.

Välkommen!

Miten pääsee mukaan?

Tilaa eMuseo tällä lomakkeellaSeuraa tulevia koulutuksia Kotiseutuliiton tapahtumakalenterista tai kysy räätälöityä koulutusta Kotiseutuliiton toimistosta.