Veteraanien perinnetyö kotiseututyössä
Kotiseututyön ja veteraanien perinnetyön yhtymäkohtia – mahdollisuus yhteistyöhön ja uusin toimintamalleihin teidänkin kotiseudullanne?
Kotiseutu muodostuu monista asioista. Se on moniääninen perinteiden, tapojen ja tuntemusten kokonaisuus. Kriisiajat vavisuttavat voimallisesti koko yhteiskuntaa. Sota koskettaa kaikkia ja jättää jälkensä jokaiseen niin sotatapahtumissa kuin kotirintamalla. Siksi sotavuosien tarina on myös tärkeä osa kotiseudun tarinaa.
Viime vuosina on pohdittu paljon veteraanien perinnetyön tulevaisuutta. Nyt, kun veteraanityö on siirtymässä perinneaikaan, myös kotiseututoimijoiden olisi hyvä miettiä asiaa omalta osaltaan. Suomen Kotiseutuliitto on jäsenenä Tammenlehvän Perinneliitossa, jonka tarkoituksena on hoitaa ja vaalia Suomen vuosina 1939–1945 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä.
Myös kotiseutuliikkeen paikallistoimijoilla on veteraanien perinnetyöhön paljon annettavaa, sillä työ tapahtuu paljolti paikallisella tasolla. Kotiseutuliitto kannustaakin jäsenyhdistyksiään miettimään mahdollisuuksiaan osallistua myös tämänkaltaiseen kotiseututyöhön. Veteraanien perinnetyöhön liittyvää toimintaa voi organisoida muun toiminnan yhteydessä tai esimerkiksi perustaa halutessaan sille oman toimikunnan – monilla kotiseutuyhdistyksillä onkin jo paljon kokemusta tällä saralla.
Veteraaniperinnetyön muotoja on monia, ja uusiakin toimintatapoja tarvitaan. Kotiseutuliitto haluaa kannustaa jäseniään erityisesti lasten ja nuorten parissa tehtävään sekä sukupolvirajat ylittävään perinnetyöhön, paikallisten selviytymistapojen ja yhteistoiminnan esilletuontiin sekä tarinoiden tekemiseen eläväksi.
Esimerkkejä veteraanien perinnetyöstä:
- muistomerkkien hoitaminen
- juhla- ja muistopäivien järjestelyt, elävänä pitäminen ja uudistaminen
- perinteenkeruu, tallennus, tutkimuksen käyttöön asettaminen ja jakaminen yleisölle
- perinteen esilletuonti esim. julkaisuissa, paikallislehdissä, verkossa, näyttelyissä, tempauksilla
- perinteen siirtäminen lapsille ja nuorille esim. kouluyhteistyön kautta
Ensimmäinen askel aiheesta kiinnostuneissa kotiseutuyhdistyksissä olisi ottaa yhteyttä paikallisiin veteraanijärjestöihin. Kotiseutuliitto kannustaa vahvasti yhteistyöhön ja yhteiseen pohdintaan eri yhteisöjen välillä, sillä veteraaniperinne on yhteinen asia, jossa sekä työtä että tekijöitä on paljon. Joissakin tapauksissa kotiseutuyhdistykset voivat ehkä tarjota foorumin koko veteraaniperinnetyön koordinoinnille paikallisella tasolla. Paikallisesti tämäkin asia tiedetään ja osataan ratkaista parhaiten. Jokaisen panosta tarvitaan ja jokaiselle riittää tekemistä, mutta kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea.
Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. Liiton keskustoimisto, 15 aluejärjestöä ja noin 750 jäsenyhdistystä ympäri Suomen tarjoavat yli 150 000 paikallistoimijalle näköalapaikan paikalliskulttuuriin sekä vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Liiton jäsenistöön kuuluu myös 100 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot, mikä takaa paitsi alueellisen kattavuuden myös joustavan tiedonkulun ja lukuisat yhteistyömahdollisuudet hallinnon ja ruohonjuuritason toimijoiden välillä. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.