Materiaalia kotiseutukasvatuksen tueksi
Kotiseutukasvatus on kulttuuriperintökasvatusta. Kotiseutukasvatuksella tarkoitetaan toimintaa, jonka avulla välitetään tietoa kotiseudusta ja sen kulttuuriperinnöstä sekä kotiseudun kulttuuriympäristöistä. Kotiseutukasvatuksella tuetaan kulttuuristen oikeuksien toteutumista eli oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin.
Tälle sivulle on koottu linkkejä ja aineistoja tukemaan kotiseutukasvatusta. Kotiseutukasvatuksessa on kyse yksinkertaisista asioista: annetaan kaikille mahdollisuus tutustua omaan asuin- ja elinympäristöönsä sellaisena kuin se on nyt, vähän eri näkökulmista katsottuna. Ymmärrys laajenee, kun omaa kotiseutua pääsee vertaamaan kertomusten, kuvien tai vaikka aikamatkojen kautta siihen, millaista on ollut ennen tai millaista on muualla, tai kuvittelemaan sitä, mitä voi olla tulevaisuudessa.
Jos tunnet hyvän kotiseutukasvatukseen soveltuvan materiaalin tai vinkin, mutta huomaat sen puuttuvan oheiselta listalta, vinkkaa siitä meille: toimisto @ kotiseutuliitto.fi
Aineistoja ja linkkejä
Suomen Kotiseutuliitto: Mestarit & kisällit: Ylisukupolvisen kotiseututoiminnan verkko-opas (verkkosivu)
Suomen Kotiseutuliitto: Mestarit & kisällit -toimintavinkkejä (verkkosivu)
Pohjois-Karjalan kotiseutuyhdistysten liitto: Miun kotiseutu – vinkkejä kotiseutukasvatukseen (pdf-tiedosto)
Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto: Tutkimusmatka kotiseutuun – opas kotiseutukasvatukseen (verkkojulkaisu slideshare-sivuilla)
Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto: Museosalkun kokoamisohje (pdf-tiedosto)
Toimintavinkki kotiseutukasvatukseen (Anna Maija Korhonen) (Youtube-video)
Vantaan kaupunginmuseon Museo kaikille eli MuKa-hankkeen vinkit osana hankkeen loppuraporttia (verkkosivu). Konkreettisia vinkkejä raportin loppupuolella.
SALT-verkostohanke: Kotiseutukasvatuksen materiaalipankki (verkkosivu)
SALT (Skärgård och landsbygd i samverkan – Saaristo ja maaseutu yhteistyössä) -teemaverkosto edistää lasten ja nuorten kotipaikkaidentiteettiä, hyvinvointia ja osallisuutta saaristossa ja maaseudulla.
Saranat.fi on verkkoympäristö, jossa voi tutustua Keski-Savon rakennusperintöön ja kulttuurimaisemiin. Sivustolta löytyy tehtävä- ja työpajapaketteja eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa toimiville. Saranat.fi -sivustoon sisältyvän oppimisympäristön suunnittelussa ovat olleet mukana alueen kulttuuri- ja opetustoimet.
Elävän perinnön wikiluettelo (verkkosivu)
Kulttuurin vuosikello (verkkosivu). Materiaaleja ja vinkkejä kasvattajille kulttuurisen kestävyyden saavuttamiseksi.
Pulkka-oppimismateriaaleja verkossa (verkkosivu). Pulkka on Pohjois-Savon yhteinen virtuaalisen muistin paikka. Toimijoina sivustolla ovat alueen museot ja niiden yhteistyötahot. Verkosta löytyy opetusmateriaaleja käytännönläheisen historian opiskeluun.
WWF: Ideoita ja menetelmiä ympäristökasvatukseen ja kestävän kehityksen kasvatukseen (verkkosivu). Julisteita, tehtäväpaketteja ja vihkosia voi hyödyntää sekä kouluissa ja päiväkodeissa että eri-ikäisten vapaa-ajan toiminnassa. Materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi sellaisinaan. Ethän muokkaa materiaaleja tai kopioi kuvia osaksi muita esityksiä ja materiaaleja.
Suomen Leirikouluyhdistys ry: Kulttuuriperintökasvatusta leirikoulussa (verkkosivu)
Mappa.fi -palvelu on suunnattu erityisesti opettajille, kasvattajille ja nuoriso-ohjaajille. Sieltä löytyy tuhansia materiaaleja, menetelmiä, tapahtumia ja palveluita kootusti eri toimijoilta, varsinkin ympäristö-, kestävyys-, luonto- ja ilmastokasvatuksen tueksi. Hakusanoilla (esim. “kotiseutu”) voit hakea haluamaasi aineistoa.