Verkostoituminen ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Verkostoituminen oman alueen toimijoiden kanssa on kotiseutuyhdistysten toiminnan perussettiä. Tuntosarvet kannattaa kuitenkin pitää pystyssä ja huomioida myös sellaiset tahot, jotka eivät ole aiemmin kuuluneet perinteiseen yhteistyökimppaan.
Saatatkin yhtäkkiä huomata, että omalla alueellasi toimii mitä aktiivisin maahan muuttaneiden oma yhdistys. Tai että kotoutumisen parissa touhuaa samassa kaupunginosassa lukuisa määrä toimijoita, jotka eivät sittenkään vielä tunne toisiaan. Tai että alueella toimivassa oppilaitoksessa voidaan hyödyntää vapaaehtoisten ja yhdistysten osaamista opiskelijoiden hyvinvoinnin ja kotoutumisen edistämisessä esimerkiksi kielikahvilan avulla.
Tavatkaa ja tutustukaa!
Verkostoitumista voi edistää henkilökohtaisin tapaamisin tai kutsumalla monet toimijat yhteiseen tapaamiseen. Tapaamiset ja tutustuminen edistävät tiedonkulkua. Tuttuun ihmiseen on helpompi ottaa yhteyttä ja moni asia jää paremmin mieleen, kun tiedotteen lisäksi joku kertoo siitä tarkemmin.
Yhdistysten välinen yhteistyö
Yhdistysten välinen yhteistyö on helppo tapa aloittaa moninainen kotiseututoiminta. Kun rakenteet ovat jo olemassa, viesti kulkee helpommin ja tavoittaa oikeat henkilöt.
Yhdistysten kesken voi järjestää yhteisiä tapahtumia tai tilaisuuksia, kutsua toinen toisiaan vieraisille ja suunnitella toistuvaakin toimintaa. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa perheille suunnatut tempaukset, luontoretket, yhteiset perinnejuhlat ja kaikenlainen toiminnallisuus, esimerkiksi kädentaitojen harjoittelu.
<< Vinkkejä kulttuurisesti moninaiseen kotiseututyöhön -luvun alkuun