Kulttuuritausta ja kulttuurinen tietoisuus
Kotiseutu- ja kulttuuriperintötyö on mitä parhainta toimintaa oman kulttuuritaustan ymmärryksen lisäämiseksi. Omien juurien, historian, perinteiden ja tapojen tunteminen ja niiden merkityksen avaaminen on kotiseututyön ydintä. Tämä on keskeinen lähtökohta myös monikulttuurisuustaitojen kehittymiselle.
Miksi me juhlimme näin? Mistä tämä perinne juontaa juurensa ja miten se vaikuttaa arkeemme? Miksi käytämme näitä nimityksiä? Mitkä historian vaiheet näkyvät elinympäristössämme ja miten?
Oman taustan tarkastelu ja peilaaminen on tärkeää kaikista kulttuuritaustoista tuleville ihmisille. Moninaisella kotiseututyöllä voidaankin mainiosti antaa tukea ja kannustusta tähän, esimerkiksi olemalla kiinnostunut ja avoin oppimaan oman kotiseudun asukkaiden erilaisista kulttuuritaustoista, lisäämällä tietoisuutta erilaisista kulttuureista ja tekemällä niitä tutuksi kaikille alueen asukkaille.
Missä päin maailmaa olet syntynyt? Millaisia juhlia teidän kulttuurissanne vietetään? Millaisia ovat perinneruokanne? Millaisia tapoja kulttuuriinne kuuluu, miksi? Miten ne näkyvät sinun arjessasi?
Tiedostamalla yhteiskuntamme kulttuurisen moninaisuuden luodaan avointa luottamuksen ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiiriä. Silloin kaikki alueen asukkaat kohdataan myönteisessä hengessä. Uudet ihmiset tuntevat olonsa tervetulleeksi ja voivat osallistua paikalliseen toimintaan ilman pelkoa syrjinnästä.