Opastetut kävelykierrokset

Ilmoittaudu opastuksiin: Ilmoittautuminen retkiin ja opastuksiin

Opastettu kävelykierros: Myyrmäkikävely

Lähtö: Myyrmäen aseman ala-aula
MYYRMÄEN SUURALUE
Pe klo 12–12.45

Lyhyen kävelyn aikana tutustutaan Myyrmäen keskustassa asukaslähtöisen kaupunginosakehittämisen tuloksiin, muun muassa Myyräncolon pihalla järjestettävään Urbaaniin puistoon Myyr York Parkkiin, Myyrmäen katutaideasemaan ja sen toteutukseen, Vantaan Taidemuseo Artsin kuutioon maalattuun This is It -teokseen ja sen historiaan, Myyr York Street Art City hankkeeseen, sekä vuosina 2015–2020 toimineeseen Myyrmäen tapahtumamonttuun.

Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kävelykierros: Backaksen kartanon historiaa ja nykypäivää

Lähtö: Backaksen kartano, Ylästöntie 28, Tapahtumakeskus Puimalan edusta.
AVIAPOLIKSEN SUURALUE
Pe klo 16–17

Kuninkaantien varrella sijaitsee Backaksen ratsutila, aateliskartano ja Elannon entinen tuotantotila. Opastuksella kuulet, millä tavalla Aino Ackté kuuluu kartanon historiaan ja mikä tehtävä tilalla oli viimeisten sotien aikaan. Kierroksella tehdään myös pieni kierros kartanon maille syntyneelle, rakastetulle Kartanonkosken asuinalueelle. Opastus on esteetön.

Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.

Myyrmäen katutaidetriennaalin kävelykierros

Lähtö: Vantaan taidemuseo Artsin edestä, Paalutori 3
MYYRMÄEN SUURALUE
Opastukset lauantaina klo 10–11.30 ja 13–14.30

Miten katutaidetta tehdään ja ketkä sitä oikein tekevät? Tule mukaan kuulemaan yli kymmenen vuotta Vantaalla katutaidetta tehneen SAV Taidekollektiivin tarinoita Myyrmäen uniikista katutaiteesta. Opastettu kävelykierros vie tutustumaan Myyrmäen katutaiteeseen pintaa syvemmältä. Kierroksen aikana tutustutaan myös elokuussa järjestettävän Myyrmäen katutaidetriennaalin uunituoreisiin taideteoksiin. Kierros kestää reilun tunnin, säänmukainen varustus.

Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.

Koivukylä-Havukosken taidereitin kävelykierros

Lähtö: Koivutori, Koivukylä
KOIVUKYLÄN SUURALUE
Opastukset lauantaina klo 10–11.30 ja 13–14.30

Tule mukaan opastetulle katutaidekävelylle, jonka aikana tutustutaan yli kahteenkymmeneen teokseen julkisessa tilassa. Reilun tunnin kestävän katutaidekävelyn oppaana on Vantaalla yli kymmenen vuotta toimineen SAV Taidekollektiivin asiantuntija. Koivukylän asemalta Havukosken ytimeen vievä taidereitti on hieno, pikkuhiljaa kehittyvä vantaalainen nähtävyys, joka yhdistää julkista taidetta ja katutaidetta uniikiksi ulkoilmagalleriaksi. Kierros kestää reilun tunnin, säänmukainen varustus.

Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kierros Hakunilan urheilupuiston ison tekojään kylmälaitteistoon, alueelliseen lähilämpöverkkoon sekä lumetuskonttiin

Hakunilan Urheilupuisto, Luotikuja 2
HAKUNILAN SUURALUE
Opastukset lauantaina klo 10, (11.30), 14, 15 ja sunnuntaina klo 15 ja 16
Opastusten kesto noin 45 min

Opastus klo 11.30 sisältyy Matkakummiretkelle Hakunilaan.

Opastetulla kierroksella pääset tutustumaan nykyaikaiseen kaupunkisuunnitteluun, Hakunilan urheilupuiston ainutlaatuiseen kylmälaitteistoon, jolla loistavalla hyötysuhteella jäädytetään tekojääalueiden jäät, lämmitetään uimahallia, koulua sekä jalkapallokuplaa lähilämpöverkossa. Puistossa toimii myös tulevaisuudessa erillinen lumetuskontti, tällä tuotetaan lunta jopa +20 ulkolämpötilassa. Kylmäkonejärjestelmä on monipuolisuudessaan ainutlaatuinen ja ainoa koko Suomessa. Oppaana asiantuntija Sami Manerus ja Elina Mehtonen.

Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kierros Tikkurilan julkiseen taiteeseen

Lähtö Vantaan kaupungintalon edestä, Asematie 7
TIKKURILAN SUURALUE
La klo 11

Minkälaista julkista taidetta löytyy Tikkurilasta? Noin tunnin kestävällä kävelykierroksella tutustumme Vantaan kaupungintalon lähiympäristön julkiseen taiteeseen oppaan johdolla. Kierros on maksuton, eikä sille tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kävelykierros ei ole esteetön. Suosittelemme säänmukaista pukeutumista.

Opastettu kävelykierros Elokuvien Kirkonkylä

Pyhän Laurin kirkon edusta, Kirkkotie 45
TIKKURILAN SUURALUE
Pe 17–18 ja la klo 16–17

Vantaalla, Kirkonkylän maisemissa on kuvattu suomalaisia elokuvia 1920-luvulta alkaen. Kylän tiivis ja alkuperäinen ilme sekä komea kirkko hautausmaineen on innoittanut useita ohjaajia sijoittamaan kuvitteelliset maalaismaisemat Vantaalle. Tule kuulemaan, mitä elokuvia on Vantaalla kuvattu! Oppaana Pia Vuorikoski, Helsingin yliopisto.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Medeltidsvandring i Helsinge kyrkoby

Kyrkovägen 45
TIKKURILAN SUURALUE
Söndag klo 10.30–11.30

Helsinge kyrkoby är en idyllisk landsbygdsby mitt i det urbana Vanda. Byn grundades av svenska nybyggare som kom till området under medeltiden. Under arkeolog Andreas Koivistos rundvandring i kyrkobyn får vi bekanta oss med hur det var i Vanda, dåvarande Helsinge, då det rörde sig såväl finsktalande tavaster, samisktalande lapper och svenskar i bygden. Guidningen är tillgänglig.

Opastettu kävelykierros Historian havinaa hautausmaalla

Lähtö Pyhän Laurin kirkon edustalta, Kirkkotie 45
TIKKURILAN SUURALUE
Su klo 10.30–11.30 ja 14.30–15.30

Kierroksella tutustutaan Pyhän Laurin kirkon hautausmaan vanhaan osaan. Vehreästä puistosta löytyy hautakiviä yli 200 vuoden ajalta. Hautausmaan muistomerkkien avulla tulee Vantaan historia esille ainutlaatuisella, kiehtovalla tavalla.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Kirkonkylän kulttuurikävely

Lähtö Pyhän Laurin kirkon edustalta, Kirkkotie 45
TIKKURILAN SUURALUE
Su klo 14.30–15.30

Helsingin pitäjän kirkonkylä on pääkaupunkiseudun vanha keskus, jonka sydän oli keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko. Yhdellä silmäyksellä voit nähdä rakennuksia viideltä eri vuosikymmeneltä. Opastuksella pääset tutustumaan suojellun, mutta elävän kylän historiaan, rakennuskulttuuriin ja tarinoihin. Kävelykierros on esteetön.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kävelykierros Elokuvien Backas

Lähtö Backaksen kartanon tapahtumakeskus Puimalan edustalta, Ylästöntie 28.
AVIAPOLIKSEN SUURALUE
La klo 13–14

Vantaan eri kartanoiden puistot ja pihapiirit ovat toimineet useiden elokuvien näyttämöinä. Backaksen kartanon promenadilla on esimerkiksi harjoiteltu rallia ja heräilty sikolätissä. Ja mitä kaikkea muuta? Tule kuulemaan, mitä elokuvia on Vantaalla kuvattu! Oppaana Pia Vuorikoski, Helsingin yliopisto.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kävelykierros Kivikaudesta katutaiteeseen

Lähtö Myyrmäestä, Ravintola Wandasin edustalta, Liesikuja 5
MYYRMÄEN SUURALUE
Su klo 15.30–17

Tiesitkö, että Myyrmäki sijaitsi kivikaudella meren rannalla? Alueella suoritetut mittavat arkeologiset kaivaukset kertovat hylkeenpyytäjien elämästä ja kuolemasta. Myyrmäki tunnetaan myös värikkäästä katutaiteestaan ja osissa kohteita taide ja esihistoria limittyvät keskenään. Mitä muinaisesta Myyrmäestä on edelleen nähtävillä katutaiteen värittämässä Myyr Yorkissa? Siitä kertovat, oppaat arkeologi Andreas Koivisto sekä taiteilija Jesse Pasanen. Kierros ei ole esteetön.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kävelykierros, Kaivokselan kulttuuripolku

Lähtö: Pohjoinen Kaivoksela, Vuorimestarintori, Kaivosvoudintie 1
Paluu: Vaskipelto ja Vaskivuori, Kaarelan VPK:n piha, Palotie 5
MYYRMÄEN SUURALUE
La ja su klo 16–17

Tervetuloa kokemukselliselle kävelylle! Kulttuuripolku on tapa hahmottaa omaa kotiseutua tai tuntematonta. Mukaan on punottu alueella eri aikoina asuneiden ja eri-ikäisten kokemuksia ja tuntemuksia. Matalan kynnyksen harjoitteissa herätellään havainnoimaan ympäristöä monin tavoin. Polulla liikutaan yleisestä yksityiseen, yhteisöllisestä henkilökohtaiseen. Kuljemme historian havinasta teolliselle aikakaudelle ja jälleen luonnon rauhaan. Oppaana toimittaja, käsikirjoittaja Elina Iijalainen ja koreografi, ohjaaja Nina Mamia. Kierros ei ole esteetön.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.

Opastettu kävelykierros Hurmaava Hakunila

Hakunilan ostoskeskus, Laukkarinne 4–6
HAKUNILAN SUURALUE
Opastettu kierros su klo 15

Hakunila on Vantaan kaupungin ikätoveri. Lähiö rakennettiin Håkansbölen kartanon maille 1970–1980-luvuilla. Kierroksella tutustumme Hakunilan arkkitehtuuriin, betoniseiniä koristaviin upeisiin muraaleihin ja kuulemme tarinoita asukkaiden arjesta. Hakunila valittiin vuoden kaupunginosaksi 2015. Oppaana Kati Tyystjärvi, Håkansbölen kartanon kummit ry:n puheenjohtaja.

Kierroksen kesto 1 tunti 15 minuuttia. Kierros tapahtuu ulkona, kävelymatkaa noin kaksi kilometriä.

Kävelykierrokselle ennakkoilmoittautuminen.