Kulttuuria, taidetta ja elämyksiä

Ilmoittaudu esityksiin: Ilmoittautuminen retkiin ja opastuksiin

Jazz and Draw

Lobby Myyrmäki, Jönsaksentie 6A, 2.krs
MYYRMÄEN SUURALUE
Pe klo 19 alkaen

Jazzia ja taidetta! Myyrmäen Lobbyssä livejazz saa rinnalleen toisen luovuudesta ja improvisoinnista ammentavan taiteenlajin, kun Myyrmäen katutaidetriennaalin kuvataiteilijat sketsailevat musiikista ammentavia teoksia. Tunnelmallinen iltama on yleisölle avoin ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Ohjelma on osa Myyrmäen katutaidetriennaalia ja sen järjestävät Lobbyn kanssa SAV Taidekollektiivi sekä Grafian katutaidekilta G-Rex.

K18. Vapaa pääsy

Teatteri Vantaa: Silkkitehtaan naiset -näytelmä 10 €/ hlö

Teatteri Vantaa, Tikkurilantie 44 / Silkkitehtaantie 5
TIKKURILAN SUURALUE
La klo 14–16

Tikkurilan Silkkitehtaalla jo vuodesta 1996 toimineessa Teatteri Vantaan Silkkisalissa tehdään musiikillinen sukellus tehtaan värikkäisiin vaiheisiin.

Historiallisen materiaalin ja haastattelujen pohjalta on syntynyt esitys, jossa kutoutuvat yhteen tehtaan kehityskulku ja tehdaslaisten elämäntarinat. Vuonna 1934 perustettu Tikkurilan Silkkitehtaan tuotteet olivat maailmanlaajuisesti tunnettuja ja se tarjosi elannon sadoille työntekijöille perheineen, monille koko työuransa ajan.

Näyttämölle sovitettuna tarinan loimilankoina soivat varta vasten teokseen sävelletyt upeat laulut, eri vuosikymmenten suosikkeja unohtamatta. Lavalla valloittavat näyttelijät Ritva Oksanen, Anne Nielsen ja Teijo Eloranta.

Teksti: Hanna Ryti
Ohjaus ja koreografia: Osku Heiskanen

Muusikot ja laulujen säveltäjät: Merja Ikkelä ja Tuija Rantalainen.
Laulujen sanat: Kanerva Salomaa ja Hanna Ryti
Puvustus: Terhi Ursin
Tekniikka: Esko Paavola

Uuden kantaesityksen Silkkitehtaan naiset ensi-ilta on Vantaalla vietettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä. Tervetuloa juhlistamaan Vantaan 50-vuotisjuhlavuotta Silkkitehtaan naisten parissa!

Esitykseen ennakkoilmoittautuminen.

Mahdollisuuksien tori

Tikkurilantori ja kaupungintalon ympäristö, Asematie 7
TIKKURILAN SUURALUE
La klo 12–18

Mahdollisuuksien tori on koko perheelle tarkoitettu tapahtuma, jossa on sekä tiukkaa asiaa että karnevaalitunnelmaa, musiikkia, tanssia, työpajoja sekä lapsille, että aikuisille unohtamatta makuja maailmalta. Mahdollisuuksien toreilla kansalaisjärjestöt tarjoavat mahdollisuuden osallistua, oppia ja vaikuttaa paremman maailman puolesta. 

Erilaisilla järjestöillä, toimijoilla ja yrityksillä on mahdollisuus esitellä tapahtumassa toimintaansa. Osallistumismaksu sisältää telttapaikan tai pöydän yhteisteltassa, noin 80 cm x 200 cm. Voittoa tavoittelemattomat toimijat 20 €. Sähkö 10 €. Yritykset 60 €. Ilmoittautuminen on auki 12.8.2024 saakka.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: pirjo.kivimaki@vantaa.fi

Mahdollisuuksien torin järjestää Vantaan kaupunki yhteistyössä muiden vantaalaisten organisaatioiden kanssa. Mahdollisuuksien tori -verkostoa koordinoi Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo.

Kotiseutuliitto juhlii 75-vuotista taivaltaan myös Mahdollisuuksien torilla, tervetuloa mukaan juhlahumuun!

Vantaan näyttämön Vuosi 85 -näytelmä Kulttuuritalo Martinuksessa

Kulttuuritalo Martinus
MYYRMÄEN SUURALUE
La-su klo 19

Manserockia Vantaalla! Vuonna 85 kertoo Juicen, Popedan ja Eppu Normaalin musiikin siivittämänä tarinan unelmista, sammuttamattomasta elämänjanosta ja palavasta rakkaudesta kiihkeällä 80-luvulla.

Kesällä Tommi törmää elämänsä rakkauteen Karoliinaan. Karoliinan kadottua Tommi alkaa etsimään häntä ja löytää hänet lopulta parhaan ystävänsä Pallen luota. Kaikki ainekset suureen ihmissuhdesoppaan ovat valmiina.

Esitykseen ennakkoilmoittautuminen.

Keskiaikamessu: Pyhän Laurentiuksen messu Vantaan Pyhän Laurin kirkossa

Kirkkotie 45, Helsingin pitäjän kirkonkylä
TIKKURILAN SUURALUE
Su klo 12–14

Pyhän diakoni Laurentiuksen messu perustuu vanhimpaan suomalaiseen kirjallisessa muodossa säilyneeseen sävelmateriaaliin. Varhaisimmat käsikirjoituslehdet ovat peräisin 1300-luvulta. Sen toteuttavat Tikkurilan seurakunta ja Corvus Laurencij -kuoro Samppa Laakson johdolla.

Keskiajan katolinen jumalanpalveluselämä muodostui päivän rukoushetkistä ja messusta. Liturgisen elämän keskipiste oli päivittäinen messu, joka sisälsi pyhän ehtoollisen sakramentin. Messun musiikillisen rungon muodostaa niin sanottu ordinarium-aineisto (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus ja Agnus Dei). Se pysyy tekstiltään samana kaikissa messuissa, ja sen musiikki oli vakiintunutta ja melko yhtenäistä kautta koko keskiajan katolisen Euroopan.

Messun liittää Laurentiukseen sen proprium-aineisto (Officium, Graduale, Alleluia, Sequentia, Offertorium ja Communio), joka vaihtuu messun aiheen mukaan. Sävelmät saattavat olla muualtakin tuttuja, mutta tässä käytettävät tekstit liittävät laulut muisteltavaan pyhimykseen. Pyhälle Laurentiukselle on messussa selkeimmin omistettu sekvenssi Stola iocunditatis, jossa kerrotaan lyhyesti Laurentiuksen tarinan pääpiirteet. Sekvenssi on parisäkeistölaulu, joka lauletaan messun halleluja-laulun jatkeeksi. Laurentius mainitaan nimeltä myös halleluja-laulussa, kun taas muut proprium-laulut ovat yleisempää pyhimysjuhlien ohjelmistoa.

Myös Pyhän Laurin kirkon kellot soivat tänään keskiaikaisten ohjeiden mukaan. Soitoissa esiintyy taajaan kolmen sarjat, joka viittaa Pyhään Kolminaisuuteen.