Keskustelukammarit ja seminaarit

Keskustelukammari: Kunnat ja kaupungit kotiseututyössä – millaista tukea Kotiseutuliitosta

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1, kokoustila Alfa
Pe klo 10.30–12.00
TIKKURILAN SUURALUE

Kulttuuriperinnön ylläpitäminen ja paikallisidentiteetin tukeminen sisältyvät kuntien lakisääteisiin tehtäviin (laki kuntien kulttuuritoiminnasta). Terveyttä edistävästä kulttuuritoiminnasta kerätään tietoa kunnista joka toinen vuosi. Millaista tukea kunnat kaipaavat ja millaista tukea Kotiseutuliitto voi tarjota näiden tehtävien hoitamiseen? Kammari on suunnattu erityisesti Kotiseutuliiton kunta- ja kaupunkijäsenille.

Keskustelua johdattelevat Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja, Kotiseutuliiton valtuuston asiantuntijajäsen Ann-Mari Karvinen ja Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo.

Keskustelukammari: Osallisuus ja monikulttuurisuus – Vantaan historiasta tähän päivään

Vantaan kaupunginmuseo, Hertaksentie 1
Pe klo 10.30–12
TIKKURILAN SUURALUE

Vantaan kaupunginmuseon odotussali muuttuu Kotiseutupäivien Keskustelukammariksi! Museossa kuullaan ja keskustellaan osallisuudesta ja monikulttuurisuudesta: Millaisena kulttuurien moninaisuus esiintyy Vantaan alueen esihistoriassa? Miten museo on kehittänyt uusia yhteistyömuotoja monenlaisille kieli- ja kulttuuritaustoille? Ja kuinka edistää monimuotoisempaa ja inklusiivisempaa kaupunkia?

Keskustelukammarin alustusten pitäjinä Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto sekä Museo kaikille -hankeen kulttuurituottaja Liubov Sidorova.

Keskustelutilaisuus: Kieli auttaa kotoutumaan

Galleria K, Asematie 7
Pe klo 13–14.30
TIKKURILAN SUURALUE

Vantaa on Suomen kansainvälisin kaupunki, jossa puhutaan yli 120 kieltä. Miten kaupungissa viestitään ja toimitaan? Miksi helppoa suomen kieltä tulisi käyttää yhteiskunnassa nykyistä enemmän?

Suomen monikulttuurisimmassa kaupungissa selkokieltä käytetään laajasti – tule paikan päälle kuulemaan miten.

Aiheesta keskustelemassa asiantuntijoita yrityksistä, kuntasektorilta ja järjestöistä. Keskustelutilaisuuden juontaan Vantaan Sanomien ja Selkomedian päätoimittaja Mia Lindström.

Kaupunkipaahtimo: Kaupunkityön toimintamallit – case Myyr York

Myyräncolo, Jönsaksentie 6, Skenesali
Pe klo 13–15
MYYRMÄEN SUURALUE

Kaupunkipaahtimossa tutustumme Myyrmäki-Seuran, Myyrmäki-liikkeen sekä kulttuurikeskus Myyräncolon kautta inspiroivaan kaupunkitoimintaan – kulttuuria lähiön keskellä. Miten saadaan aikaan tekemisen meininki, joka innostaa porukan toimimaan yhdessä ja yksinkin oman kulmakunnan
puolesta?

Myyräncolon toimintamallia esittelee Petteri Niskanen, ja kuulemme tarinoita myös muilta Myyrmäen kaupunkikulttuuritoimijoilta. Paahtimossa otetaan kaikki aistit käyttöön – tervetuloa mukaan!

HUOM! Ennen kaupunkipaahtimoa on tarjolla maksuton katutaidetta esittelevä kävelykierros Myyrmäessä. Ks. Opastetut kävelykierrokset.

Keskustelukammari: Mikroidentiteetit ja paikallisylpeys – Haastava uusmaalaisuus kulttuuriperintönä

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1, kokoustila Alfa
Pe klo 13–15
TIKKURILAN SUURALUE

Mikä on museoiden rooli paikallisten identiteettien vahvistajina? Kammarissa tarkastellaan Uudenmaan paikallista kulttuuri-identiteettiä ja paikallismuseoiden suhdetta paikallisuuteen. Miksi uusmaalainen identiteetti on koettu haastavaksi ja mikä yhdistää tai erottaa Uudenmaan alueita? Kammarissa myös pohditaan, miten museot voivat luoda tai vahvistaa paikallista kulttuuri-identiteettiä.

Keskustelijoina paikallismuseoiden edustajia Uudeltamaalta. Moderaattoreina ja alustajina Uudenmaan aluevastuumuseotutkijat Katri Lento, Lotta Friberg ja Mai Joutselainen.

Keskustelukammari: Moninaisuuskammari – Tule kehittämään moninaisuusosaamistasi

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1, kokoustila Beta
Pe klo 13–15
TIKKURILAN SUURALUE

Moninaisuutta on kaikkialla. Vantaalla, Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa, puhutaan yli 120 kieltä. Miten yhdessäolo moninaisessa yhteiskunnassa onnistuu? Miten kunnioitetaan erilaisuutta? Millaista osaamista tarvitaan?

Kammarissa kuullaan paneelikeskustelu, jossa asiantuntijat kertovat, mitä moninaisuus tarkoittaa heidän työssään sekä mitä tarpeita ja keinoja heillä on moninaisuuden kohtaamiseen. Keskustelun jälkeen on ohjattu työpaja. Tule mukaan kehittämään omaa moninaisuusosaamistasi!

Fasilitaattoreina toimivat moninaisuusasiantuntijat Martina Marti ja Nuura Naboulsi. Moninaisuuskammarin tuottaa Vantaa-Seura yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton kanssa.

Keskustelukammari: Hyvän elämän eväät – arkisivistyksen voima

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1, kokoustila Gamma
Pe klo 13–15
TIKKURILAN SUURALUE

Tule kokoamaan itsellesi hyvän elämän eväskori! Millainen on yhteisö, jota rakentavat arjen teot ja arkisivistys? Miten jokapäiväiset kohtaamiset voisivat tarjota mahdollisuuksia oppimiseen ja yhdessä tekemisen riemua? Voisiko sivistys olla teon sana?

Tule mukaan oppimaan yhdessä ja pyyhkimään pölyjä sivistyksen päältä: millaista on hyvä elämä ja tulevaisuus sinun yhteisöllesi. Mukana sanoittamassa mahdollisia tulevaisuuksia mm. Otto Tähkäpää Sitrasta. Keskustelu on osa Sivistyksen teemavuotta 2024 ja sen tuottaa Kansanvalistusseura
yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton kanssa.

Kotiseutupäivien avajaisseminaari Kotona Vantaalla, kotona kaupungissa

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1
Pe klo 16–17.45
TIKKURILAN SUURALUE

Avajaisseminaarissa julkistetaan Vantaa 50 -historiahankkeen tutkimusteos ja käydään paneelikeskustelua aiheesta: Kotona Vantaalla, kotona kaupungissa. Tutkimuksesta esitelmöivät tutkija FT Eeva kotioja ja tutkijatohtori FT Matti Hannikainen Helsingin yliopistosta, sekä juhlakirjan toimituskunnan puheenjohtaja Laura Kolbe.

Avajais-seminaariin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Osallistuminen ennakkoilmoittautumisella.

Kaupungin kutsuvierasvastaanotto (P)

Tiedekeskus Heureka, Tiedepuisto 1
Pe klo 18–19.30
TIKKURILAN SUURALUE

Coctailtilaisuus Heurekan tapahtumatorilla. Vierailla mahdollisuus tutustua vapaasti Tiedekeskus Heurekan näyttelyihin.

Kaupungin kutsuvierasvastaanotto on kutsuvierastilaisuus, johon osallistuminen sisältyy osallistujapassiin.

Kotiseutugaala (P, M)

Ravintola Backas, Ylästöntie 28
La klo 19
AVIAPOLIKSEN SUURALUE

Kotiseutugaalaa vietetään tunnelmallisen Ravintola Backaksen juhlatila Puimalassa. Iltaan sisältyy tunnustuksia ja puheita, buffet illallinen ja iloista musiikkia.

Kotiseutugaala on kutsuvierastilaisuus, joka sisältyy osallistujapassiin. Kotiseutugaalan hinta erikseen ilmoittautuville on 98 €/hlö.