Työharjoittelut ja kesätyöt
Yhdistykset ovat oivia paikkoja harjoitella tai kokeilla työntekoa. Tälläkin tavalla yhdistyksen toimintaan voidaan lisätä moninaisuutta: tarjotaan opiskelun ja työnteon mahdollisuuksia vähemmistöille.
Yhdistyksen toimintamuodoista riippuen työtä ja oppia voi olla tarjolla esimerkiksi kulttuuri-, museo- tai arkistoalan opiskelijoille, matkailu- tai ravitsemusalan ihmisille, markkinoinnin tai teknisen alan opiskelijoille, liikunta-, nuoriso- tai vapaa-ajan ohjaajille, yhteisöpedagogeille… you name it.
Työssäoppiminen
Työssäoppimisen osuus etenkin ammatillisessa koulutuksessa on nykyään varsin mittava, niin nuorilla kuin aikuisillakin opiskelijoilla. Työssäoppiminen vaatii kuitenkin hyvää ohjausosaamista ja koulutukseen perehtymistä myös työnantajilta ja työpaikkojen ohjaajilta. Ammatillista tutkintoa tai sen osia voi opiskella myös kokonaan oppisopimuskoulutuksessa.
Työkokeilu
Työkokeilussa henkilö voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille. Työkokeilu toteutetaan TE-toimiston kautta. Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi silloin, jos henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus, hän on ollut poissa työmarkkinoilta tai selvitetään hänen edellytyksiään työllistyä Suomessa.
Kesätyötä tarjolla?
Kesätyöpaikkoja, työkeikkoja ja muuta lyhytkestoista työtä voi tarjota kenelle vaan. Kotiseutu- ja kaupunginosayhdistysten toiminta on varsin monimuotoista, ja oman yhdistyksen toiminnasta riippuen erilaisia työpaikkoja voi olla tarjolla eri aikaan vuodesta.
Apukonsteja työntekijän löytämiseen, rekrytointiin ja palkkaamiseen löytyy myös: esimerkiksi WorkPilots-verkkopalvelu, kuntien kesäsetelit, erilaiset työllisyyshankkeet… Kysele, kuuntele, selvittele – kunnilta ja viranomaisilta saa apua, vertaisneuvoja ja ohjeita löytyy varmasti. Ehkäpä teilläkin on jo pian tarjolla kesätyöpaikka kulttuuriseen vähemmistöön kuuluvalle nuorelle?
<< Vinkkejä kulttuurisesti moninaiseen kotiseututyöhön -luvun alkuun