Vuoropuhelua ja joustavuutta
Kulttuurinen vuoropuhelu tulee mahdolliseksi, kun erilaisia ryhmiä huomioidaan ja pyritään saamaan mukaan kotiseututyöhön.
Usein on tarpeen kohdistaa erityisiä toimia vähemmistöryhmille. Esimerkiksi samaan tapaan kuin liikuntaesteisille järjestetään mahdollisuus esteettömään osallistumiseen tuomalla paikalle pyörätuoliramppi, voi vieraskielisten esteetöntä osallistumista edistää erityisesti heille suunnatulla tiedotuksella tai monen kielisellä tapahtumalla. Tämä positiivinen erityiskohtelu edistää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista ja rikastaa kotiseututyötä monin tavoin.
Pelkkä tiedottaminen ja osallistuminen ei kuitenkaan riitä kulttuurisen vuoropuhelun aikaansaamiseksi. Siihen tarvitaan erilaisten kulttuurien elävää rinnakkaiseloa ja vuorovaikutusta.
Kykyä ja halua uudistua
Antoisaa vuoropuhelua syntyy, kun tutustumme toinen toisiimme ja käymme rakentavaa keskustelua erilaisista ajattelu- ja toimintatavoista. Lopulta tämän pohjalta pystymme luomaan yhteisiä uusia toimintatapoja.
Uusien toimintatapojen ja perinteiden luominen on myös osoitus joustavuudesta ja sopeutumisesta, kyvystä uudistaa ja uudistua yhteiskunnan muutoksia ennakoiden. Moninaisessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa vähemmistönkin ääni pääsee kuuluviin. Molemminpuolista joustavuutta tarvitaan, kun erilaisia kulttuureja ja perinteitä sovitetaan yhteen ja luodaan uutta.