Kulttuuriympäristön tekijät
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät tarjoaa hyvän tilaisuuden kulttuuriperinnön huomioimiseen varhaiskasvatuksessa, kouluissa, oppilaitoksissa ja kerhotoiminnassa.
Vuosittain järjestettävä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu kannustaa tutustumaan yhdessä lähiympäristöön, mielenkiintoisiin rakennuksiin, maisemiin, tapoihin, tarinoihin ja paikallishistoriaan.
2023-2024 kilpailun teemana Elävä perintö
Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers on kilpailu, joka kutsuu esittelemään lapsille ja nuorille tärkeää kulttuuriperintöä. Kilpailuun voidaan osallistua esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, kerho- ja harrastustoiminnassa.
2023-2024 kilpailun teemana on Elävä perintö. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tapoja, taitoja ja tarinoita. Elävä perintö on muun muassa juhlaa ja arkea, pelejä ja leikkejä, käsityötaitoja ja ruokaperinteitä, musiikkia ja tanssia, suullista perinnettä ja luontoa koskevaa tietotaitoa. Siihen kuuluvat myös esimerkiksi rakennusten, pihojen ja maisemien käytön ja hoidon taidot sekä tavat.
Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden ryhmät
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät.
Kilpailussa on kaksi sarjaa
- 6-11 -vuotiaat (2012-2017 syntyneet)
- 11-17 -vuotiaat (2006-2011 syntyneet)
6-11 -vuotiaiden ryhmäkokoa ei ole rajattu. 11-17 -vuotiaiden ryhmäkoko tulee olla 2-5 henkilöä osallistuttaessa kansainväliseen kilpailuun.
Osallistuvalla ryhmällä tulee olla ohjaaja. Ohjaajan tulee olla vakiintuneessa lasten ja nuorten parissa toimivassa organisaatiossa työskentelevä luotettava henkilö.
Ohjaaja tukee, kannustaa ja rohkaisee työn toteutuksessa. Kilpailutyön aiheen, esitystavan ja sisällön tulee olla lasten valitsema, suunnittelema ja toteuttama.
Osallistukaa videolla tai kuvalla ja tarinalla
Kilpailuun voi osallistua 1.9.2023 – 28.2.2024.
Kilpailuun osallistutaan näin:
- Tutkikaa yhdessä lapsille ja nuorille tärkeää kulttuuriperintöä ja etsikää vastausta kysymykseen: Mitä on meidän eurooppalainen elävä kulttuuriperintömme? Voitte lähestyä aihetta esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
- Mitä kulttuuriperintö merkitsee meille?
- Mitä tiedämme eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä?
- Miten eurooppalaisuus näkyy ympärillämme, omassa kulttuuriperinnössämme?
- Mikä omassa ympäristössämme ja paikallisessa kulttuuriperinnössämme on kaikkein kiinnostavinta? Onko se jotain ainutlaatuista vai löytyykö siitä yhteyksiä muualle Eurooppaan?
Voitte keskustella elävästä perinnöstä myös Museoviraston ja Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrän avulla.
- Perintöhyrrä | Aineetonkulttuuriperinto.fi
2. Kertokaa tarinanne tekemällä video (pituus enintään viisi minuuttia) tai valokuva, maalaus, piirustus tai muu visuaalinen esitys sekä sitä täydentävä enintään 800 sanan pituinen teksti.
Huom! Valokuvien ja muiden visuaalisten esitysten sallitut tiedostomuodot ovat png, gif, jpg ja jpeg. Videot on mahdollista ladata kilpailusivulle vain YouTube tai Vimeo -linkkeinä. (Tarvittaessa videonne voidaan tallentaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien YouTube -kanavalle, jos käytössänne ei ole omaa kanavaa. Ota tällöin yhteys kansallisiin koordinaattoreihin!)
3. Ladatkaa ryhmätyönne sekä osallistujista pyydetyt tiedot europeanheritagedays.com sivuston lomakkeelle (lomake aukeaa 1.9.2023). Huomaattehan, että työt ja osallistujatietoja tulee sivustolle julkisesti nähtäville. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia luvista liittyen lasten/nuorten osallistumiseen sekä henkilötietojen ja töiden julkaisemiseen. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia myös työn sisältämien mahdollisten muiden osapuolten valokuvien, videoiden, musiikin tai muun materiaalin julkaisuoikeuksista.
Osallistukaa myös sosiaalisessa mediassa
Kilpailutehtävän tekemiseen liittyviä havaintoja, elämyksiä ja oppimiskokemuksia sekä lapsille ja nuorille tärkeää elävää perintöä voi mielellään jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #KulttuuriympäristönTekijät #HeritageMakers.
Arviointikriteerit
Arviointikriteereinä ovat työn taiteelliset ansiot, omaleimaisuus ja luovuus sekä toteutuksen syvällisyys ja huolellisuus. Lisäksi arviointiin vaikuttavat kuinka kilpailutyön kohde ja tarina onnistutaan esittämään kuvissa/videossa ja tekstissä, kuinka hyvin työ vastaa kysymykseen “Mitä on eurooppalainen elävä kulttuuriperintömme” ja kuinka lasten oma ääni kuuluu työssä. Tuomaristona toimii Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä.
Palkinnot
Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä valitsee molemmista ikäryhmistä parhaan työn, joka palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Kummankin ikäryhmän paras työ pääsee osallistumaan koko Euroopan laajuiseen Young European Heritage Makers -kilpailuun.
Young European Heritage Makers -kilpailun voittajat vanhemmassa ikäsarjassa pääsevät Euroopan neuvoston tarjoamalle matkalle Strasbourgiin. Lisäksi voittaneista kilpailutöistä järjestetään näyttely Strasbourgissa.
Kansainvälistä menestystä Suomeen aiempina vuosina
Vuoden 2022 kansallisen tason kilpailun voittajat julkistettiin tammikuussa 2023. Voiton nappasivat kuvataiteen 7. luokkien oppilaiden upea kuvataidetyö ja New Yorkin Suomi koulun Lumihevoset-ryhmän vauhdikas Virpomisvideo. Molemmat palkitut ylsivät voittoihin myös kansainvälisessä kilpailussa.
Vuoden 2021 kilpailussa voitokkaita olivat raisiolaisen esiopetusryhmä Mäntylän ylisukupolvinen projekti arjen ja juhlan kulttuuriperinnöstä sekä Nurmijärven kuvataidekoulun oppilaiden työ Latinalaiset aakkoset, jonka lähtökohtana olivat eurooppalaiset arvot.
Lue tiedotteemme vuoden 2022 Young European Heritage kilpailusta: https://kotiseutuliitto.fi/kansainvalisessa-young-european-heritage-makers-kilpailussa-voitot-suomeen/
Lisätietoja
- Video-ohje kilpailutyö lataamisesta | Kulttuuriympäristöpäivien YouTube-kanava
- Kilpailu kansainvälisillä verkkosivuilla | europeanheritagedays.com.
- Kansainvälisen verkkosivuston tietosuoja | europeanheritagedays.com