Vuositeemat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä  on vuosittain vaihtuva teema. Teemat tarjoavat inspiraatiota tapahtumajärjestäjille ja nostavat keskusteluun kulttuuriperinnön eri osa-alueita. 

Vuotta 2023 juhlitaan teemalla Elävä perintö, Living Heritage.

Vuoden 2024 teema on Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, Heritage of Networks, Routes and Connections.

Vuoden 2025 teema on Architectural Heritage.

Elävä perintö 2023

Mitä yhteistä on saunomisella, skeittauksella ja sienestyksellä? Kyykällä, karaokella ja keppihevosratsastuksella? Räsymaton kudonnalla, räp-musiikilla ja ruisleivän leipomisella? Ne kaikki ovat elävää kulttuuriperintöä ja juhlinnan kohteena vuonna 2023.

Elävä perintö on tapoja, taitoja ja tarinoita

Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tapoja, taitoja ja tarinoita. Elävä perintö on muun muassa juhlaa ja arkea, pelejä ja leikkejä, kästyötaitoja ja ruokaperinteitä, musiikkia ja tanssia, suullista perinnettä ja luontoa koskevaa tietotaitoa. Siihen kuuluvat myös rakennusten, pihojen ja maisemien käytön ja hoidon taidot sekä tavat.

Elävä perintö siirtyy ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle. Se on kehittyvää ja moninaista. Voimme muokata siitä oman näköistämme ja kutsua muita mukaan kokemaan ja vaalimaan perinteitä. Ajassa elävät perinteet luovat iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Tule mukaan teemavuoteen!

Ilmoita tapahtuma kalenteriimme, ja saat käyttöösi maksuttomia materiaalejamme ja viestintätukemme. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan teemavuotta! Voit osallistua juuri itsellesi sopivalla tavalla.

  • Laula ja leivo, leiki ja pelaa, tanssi ja tee käsitöitä, musisoi ja muistele. Nauti elävästä perinnöstä arjessa ja juhlassa.
  • Kerro itsellesi tärkeästä perinnöstä sosiaalisessa mediassa #Kulttuuriympäristöpäivät #EläväPerintö.
  • Järjestä yleisölle avoin tapahtuma ja ilmoita se kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin
  • Kirjoita artikkeli Elävän perinnön wikiluetteloon | Wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi (Museovirasto)
  • Osallistu Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailuun 9.5.-10.9.2023

Vuosi 2023 on aineettoman kulttuuriperinnön juhlavuosi. Silloin juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Suomen ratifioinnista osaksi sopimusta tulee kuluneeksi 10 vuotta.

Tärkeitä ajankohtia

  • European Heritage Makers -tarina- ja hankehaku vuosittain, alkuvuodesta
  • 9.5–10.9. Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu
  • 31. toukokuuta mennessä kalenteriin ilmoitetut tapahtumat ovat mukana kesän maakunnallisissa tiedotteissa.
  • 15. elokuuta mennessä kalenteriin ilmoitetut tapahtumat ovat mukana pääajankohdan valtakunnallisessa ja maakunnallisissa tiedotteissa
  • Kulttuuriympäristön tekijät / Young European Heritage Makers – kansainvälinen lasten ja nuorten kilpailu 1.9.2023–15.2.2024
  • 4.-10.9.2023 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien päätapahtumaviikko
  • 20.10.2023 Maisemapäivä. Maisemaan liittyvän tapahtuman voi ajoittaa myös lokakuun maisemapäivän yhteyteen.

Elävä perintö kouluissa ja kerhoissa

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu kutsuu lasten ja nuorten ryhmiä tutkimaan kulttuuriperintöään ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia. Kilpailussa huomioidaan Kulttuuriympäristöpäivien vuositeemat ja 2023 painotuksena on Elävä perintö. Vuoden 2023 kilpailuaika varmistuu tuonnempana.

Elävää perintöä voi käsitellä monella tapaa kouluissa ja kerhoissa. Aiheeseen tutustumisessa voi hyödyntää esimerkiksi seuraavia aineistoja

Yhteisöt ja yksilöt elävän perinnön ytimessä

Elävän perinnön ytimessä olemme me ihmiset. Meistä riippuu jatkuvatko perinteet, teemmekö niistä omannäköisiämme, omaksummeko uutta ja saako elävä perintö ansaitsemaansa arvostusta. 

Teemavuonna halutaan nostaa esiin myös kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön suojelemisen ja ylläpitämisen ytimessä olevat perinteen harjoittajat. 

Voitte jakaa tekojanne elävän perinnön puolesta sosiaalisessa mediassa #EläväPerintö -aihetunnisteella. Jaamme innostavimpia eteenpäin.

Innostuksen, arvostuksen ja kunnioituksen puolesta

Elävän perinnön jakaminen ja siihen tutustuminen on innostavaa. Samalla se lisää avoimuutta, ymmärrystä ja erilaisten perinteiden arvostusta.

Jokaisella on yksin ja yhdessä muiden kanssa oikeus nauttia ja hyötyä niin aineettomasta kuin aineellisesta kulttuuriperinnöstä. Samalla meillä on velvollisuus kunnioittaa toistemme kulttuuriperintöä ja suhtautua toisiimme arvostaen. 

Omat valinnat vaikuttavat

Koska elävä perintö on läsnä sekä arjessamme että juhlassamme, voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa paitsi kulttuuriperinnön säilymiseen myös maapallon hyvinvointiin ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Mitä laitan ruoaksi? Lennänkö lomalla ulkomaille vai nautinko kotimaan kohteista? Voinko vähentää aineellista kuluttamista ja nauttia ennemmin aineettomia elämyksiä? Teemavuosi on hyvä mahdollisuus tarkastella omia perinteitään myös kestävyyden näkökulmasta.

Vanhaa kunnostamalla säästämme luonnonvaroja ja ylläpidämme elävää perintöä. Polvesta rikkinäiset farkut saa korjattua upeiksi värikkäillä langoilla. Vanha huonekalu saa lisää käyttöaikaa perinteisiä korjaustaitoja hyödyntäen. Luonnon monimuotoisuus edistyy vieraslajien kitkemisellä tai korvaamalla osa pihanurmikosta niityllä. Rakennuksen hoito on kestävämpää kuin purku ja uudisrakentaminen. 

Olemme osa luontoa ja riippuvaisia sen hyvinvoinnista. Vastuu luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kuuluu perustuslainkin mukaan meille kaikille. 

Kestävän kehityksen kompassi keskustelun tukena

Jos haluatte keskustella syvemmin elävän perinnön ja kestävän kehityksen ulottuvuuksista, voitte käyttää apuna Kestävän kehityksen kompassia. Kompassin löytää aineettoman kulttuuriperinnön verkkosivustolta: 

Menneet vuositeemat

2022 Kestävä perintö (Sustainable Heritage)
2021 Rajaton ja avoin – Inclusive Heritage (Heritage for Everybody) 
2020 Kasvun paikat
2019 Viihteen ja taiteen tiloissa
2018 Tunne perintösi, jaa tarinasi
2017 Luontoon yhdessä
2016 Porukan paikat, yhteiset ympäristöt
2015 Teollisuuden ja tekniikan perintö
2014 Näkymätön kulttuuriympäristö
2013 Eläköön rakennus
2012 Liikunta- ja urheiluympäristöt
2011 Kulttuurin reitit
2010 Rakennettu maisema
2009 Kunnan- ja kaupungintalot
2008 Suomalaiset seurantalot
2007 Julkiset sisätilat
2006 Lähdön ja saapumisen paikat
2005 Puistot ja puutarhat
2004 Oma koti
2003 Rakennusperinnön teemavuosi: Taloja Tiloja
2002 Markkinoilta markettiin
2001 Lapsuuden rakennettu ympäristö
2000 Puusta pitkälle
1999 Paikannimet – Paikan muisti
1998 Jälleenrakennuskausi
1997 Itsenäisyytemme kymmenvuosien rakennukset
1996 Torit ja aukiot
1995 Kirkot ympäristöineen
1994 Kotiseutuni päivä
1993 Teollisuusrakennukset
1992 20. vuosisadan arkkitehtuuri