Kotiseutuliiton ohjeet kirjoittajille

Kotiseutuliitto julkaisee blogissaan ja Kotiseutupostissa alaan liittyviä kiinnostavia juttuja. Jos sinulla on hyvä aihe mielessäsi, ota yhteyttä!  Aihe voi liittyä vaikkapa kotiseututyöhön ja tapahtumiin, kotiseutujen viihtyvyyteen, juurtumiseen, kansalaistoimintaan, kulttuuriperintöön, yhteisöllisyyteen tai vapaaehtoistyöhön.

Ideat voi lähettää osoitteeseen anna-maija.halme @ kotiseutuliitto.fi.

Omaperäistä ja ilmavaa

Kirjoita tiiviisti ja ilmavasti. Erityisesti blogissa omaperäinen rento tyyli ja havainnollisuus ovat mielestämme plussaa.

Blogijutun alkuun tarvitsemme ingressin.

Kappaleiden tulisi olla mielellään alle kolmen virkkeen pituisia ja virkkeet melko lyhyitä. Katso vielä kirjoitettuasi, voisiko joitakin virkkeitä jakaa ja ovatko lauseenvastikkeet tarpeen. Ne usein hankaloittavat tekstiä.

Kirjoita mukavaa luettavaa!

Muistathan lisätä paljon väliotsikoita. Pidämme myös luetteloista. Ne helpottavat silmäilyä.

Loppuun voi lisätä linkkejä havainnollisella otsikolla varustettuna. Älä linkitä niitä lähettämääsi aineistoon, vaan kopioi tekstiin osoite.

Tarvittaessa teemme tekstin lukemista helpottavia muutoksia toimituksessa saavutettavuusohjeistuksen mukaisesti.

Kuvat ovat sekä kivoja että välttämättömiä

Blogiin tarvitsemme mielellään vaakasuuntaisen  kasvokuvan kirjoittajasta tai kirjoittajista. Jos kirjoittajia on kaksi, tulee heidän olla aivan lähekkäin toisiaan kuvassa. Sama kuva tulee sekä etusivulle että sosiaaliseen mediaan, jossa jaamme jutut. Katso etusivultamme, miltä lopputulos näyttää siellä.

Somessa isohko vaakakuva on paras. Saamme sen usein rajattua väljästä pystykuvastakin.

Kuvat ovat muutoinkin aina hyvä lisä tekstiin. Kirjoita niille kuvatekstit, ja muista kertoa kuvaajan nimi – tai arkiston nimi. Hyvä tapa on, että kuvan aihe ja kuvaajan nimi ovat jo tiedoston nimessä. Kuvatiedoston on hyvä olla mahdollisimman alkuperäinen ja iso.

Mukavia kirjoitushetkiä!

Kotiseutublogi www.kotiseutuliitto.fi/blogi