Mestarit & kisällit -sukupolvihanke
Mestarit ja kisällit -toiminta on ylisukupolvista kulttuuriperintötyötä. Perusajatus on mitä kutkuttavin: kuka vain ja minkä ikäinen tahansa voi olla mestari tai kisälli. Kaikki voivat oppia uutta toinen toisiltaan. Toiminnassa lapset, nuoret ja ikäihmiset kohtaavat yhdessä kokien ja oppien paikallisuuden, perinteiden sekä kulttuurin äärellä.
Mestarit ja kisällit -toiminnasta halutaan pysyvä ja valtakunnallinen tapa tehdä ylisukupolvista paikallis- ja kulttuuriperintötyötä. Vuonna 2022 Mestarit & kisällit -toimintamalli sai Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon (European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) koulutuksen ja taitojen sarjassa (Education, training and skills). Palkintolautakunta antoi kiitosta erityisesti yhteisestä suunnittelusta, paikallisuudesta ja mallin helposta kopioitavuudesta.
Toivomme Mestarit & kisällit -toimintamallista tulevan merkityksellisen yhteisöille joka puolella Eurooppaa.
Ryhmissä opitaan yhdessä uutta kotikulmista ja kulttuuriperinnöstä
Mestarit & kisällit -ryhmissä lapset ja/tai nuoret ja ikäihmiset kohtaavat tasavertaisina kulttuuriperinnön äärellä. Kukin ryhmä suunnittelee toimintansa itse ja kaikki yhdessä, paikallisuutta ja ryhmän vahvuuksia hyödyntäen. Tärkeää on yhdessä tekeminen, oppiminen sekä kohtaaminen ja tietysti se, että toiminta liittyy kotiseutuun, perinteisiin tai kulttuuriympäristöön.
Ryhmissä voi esimerkiksi leipoa, retkeillä, tutustua omiin kotikulmiin, tehdä käsitöitä, taiteilla, näytellä, tarinoida tai hoitaa kasvimaata. Toiminnan tuloksena on syntynyt muun muassa kuvitettu kirja paikallisista tarinoista, maalattu kotiseudun tarinoita sähkökaappeihin, tehty kulttuuripolkuja, harrastettu ylisukupolvista kirjeenvaihtoa, syntynyt paikallisuudesta kummunneita näytelmiä ja elvytetty perinteistä verkkopitsiä. Tärkeää on, että kaikki saavat osallistua toiminnan suunnitteluun ja kukin osallistuja toimii vuorollaan sekä mestarina että kisällinä.
Tule mukaan toimintaan
Mestarit & kisällit -toimintaan ovat tervetulleita toteuttamaan kaikki yhteisestä tekemisestä ja ylisukupolvisuudesta kiinnostuneet yhteisöt. Käynnissä olevia ryhmiä tuetaan koulutuksin ja etäkahvitilaisuuksiin. Tarjolla on uutiskirje ja Kotiseutuliiton tietopankin ylisukupolvisen kotiseututyön verkko-oppaasta löytyy niin toimintavinkkejä kuin viestintämateriaalia. Hankekoordinaattori auttaa kaikenlaisissa toimintaa koskevissa pulmissa.
Ylisukupolvinen toiminta lisää kaikkien hyvinvointia
Kaikki kaipaavat kotiseudun kokemuksia ja osallisuutta omaan kotipaikkaan. Mestarit & kisällit -hankkeessa ikäihmiset ovat turvallisia aikuisia, jotka antavat aikaa ja tuntevat paikkakunnan historiaa ja perinteitä. Yhtä lailla lapsi tai nuori voi olla omien kotikulmiensa mestari ja asiantuntija. Ylisukupolvisissa tapaamisissa ja retkillä tutkitaan kotikulmia uusin silmin ja oivalletaan uutta oman alueen perinteistä, historiasta ja nykyhetkestä.
Toiminnan on havaittu vähentävän sukupolvien välisiä ennakkoluuloja sekä lisäävän kaikenikäisten hyvinvointia sekä kiintymistä kotikulmilleen. Identiteetti vahvistuu ja ilo ja ylpeys omista kotikulmista yhdistää. Yhteisillä kotikulmilla jokainen on asiantuntija. Tehdään kotiseudusta voimavara kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen!
Kokemuksia Mestarit & kisällit -hankkeista
Mestarit & kisällit -toiminta alkoi pilottihankkeilla Sodankylässä ja Turussa syksyllä 2018. Pilottipaikkakunnilla järjestettiin koululaisten ja ikäihmisten kerhotyyppisiä tapaamisia pitkin syksyä. Pilottien jälkeen hanke laajentui valtakunnalliseksi ja toimintaa tuotiin eri puolille Suomea. Suomen Kulttuurirahaston tukema ensimmäinen vaihe ulottui vuoteen 2020 saakka. Vuonna 2021 hanke sai jatkorahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Alfred Kordelinin säätiön rahoittamassa hankkeessa (2023-2024) testattiin toimintamallin sopivuutta monikulttuurisiin ryhmiin. Testipaikkana toimi Vantaa. Hankkeen opeilla täydennettiin Ylisukupolvisen kotiseututyön verkko-opasta.
Mestarit & kisällit -hanke pyrkii nostamaan lapset, nuoret ja ikäihmiset kotiseututyön kohderyhmästä kotiseututyön tekijäjoukoksi. Toiminnasta vakiinnutetaan yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa uudenlaista osallistavaa ja kestävää tapaa tehdä kotiseutu- ja kulttuuriperintötyötä. Hankkeen mallit ja esimerkit jäävät hankesivuille kaikkien käyttöön.
Mitä on Mestarit & kisällit -toiminta? Katso Suomen Kulttuurirahaston tuottama video Mestarit ja kisällit -video suomeksi.
Mitä ryhmissä voi tehdä? Katso videolta esimerkkejä toteutuneista hankkeista Toimintavinkkejä ylisukupolviseen kotiseututyöhön.
Yhteyshenkilönä hankekoordinaattori Riina Koivisto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi