Tävlingen Kulturmiljöskaparna
Europarådet bjuder in barn och unga att presentera sitt europeiska kulturarv i den årliga tävlingen Kulturmiljöskaparna Young European Heritage Makers.
Tävlingens tema i år är Rutter, nätverk och förbindelser.
Ni kan delta i tävlingen fram till den 31 december 2024
Vem kan delta?
Grupper bestående av barn och unga under 18 år kan delta i tävlingen Kulturmiljöskaparna i två olika åldersserier:
- grupper med 6–11-åringar (födda mellan 2013–2018)
- grupper med 11–17-åringar (födda mellan 2007–2013)
För 11-17-åringar gruppstorleken måste begränsas till 2-5 personer.
Gruppen ska ha en gruppledare, en mentor, som arbetar på en etablerad organisation med barn och unga.
Syftet med mentorn är att stödja, uppmuntra och inspirera barn och unga i genomförandet av arbetet. Ämnet, framställningssättet och innehållet ska ha valts, planerats och genomförts av barnen. En mentor kan vara en person som arbetar på en etablerad organisation med barn och unga.
Hur deltar man i tävlingen?
- Utforska tillsammans sådant kulturarv som är viktigt för barn och unga och sök svar på frågan: Vad är ert europeiska kulturarv? Välj kulturarvsform som anknyter till olika rutter, nätverk eller förbindelser, såsom t.ex. kulturrutten, umgänge med vänskolor eller en internationell plattform för sociala medier. Bekanta er med den till exempel genom besök, workshop, intervjuer eller genom att göra en frågesport.
- Presentera det valda objektet genom att göra en högst fem minuter lång video eller ett fotografi, en målning, en ritning eller annan visuell framställning samt en högst 800 ord lång historia som kompletterar bilden.
- Ladda upp ert grupparbete och de begärda deltagaruppgifterna på www.europeanheritagedays.com > ”Send your experience”.
Bilderna kan laddas upp endast i png-, gif-, jpg- eller jpeg-format. Videon kan laddas upp endast med YouTube-länk eller Vimeo-länk.
Observera att arbetena och deltagaruppgifterna visas offentligt på webbplatsen. Gruppledaren ska ta hand om tillstånden gällande barns/ungas deltagande samt publiceringen av personuppgifter och arbeten. Gruppledaren ansvarar också för publiceringsrättigheterna för andra parters fotografier, videor, musik eller annat material som eventuellt ingår i verket.
Priser
Det bästa verket i båda tävlingsklasserna belönas med 200 euro och får delta i den europeiska tävlingen Young European Heritage Makers. Tävlingsjuryn på nationella nivån är arbetsgruppen för Europeiska kulturmiljödagarna.
Av verken av de bästa grupperna i Europa sammanställs en utställning i Strasbourg. Dessutom får upphovsmännen till de bästa verken i tävlingsserien för 11–17-åringar möjlighet att resa till Strasbourg för att besöka Europarådet.
Bedömningskriterierna
Bedömningskriterierna är arbetets originalitet och kreativitet. Bedömningen påverkas dessutom av hur tävlingsarbetets svarar på frågor:
- Vad betyder kulturarvet för oss?
- Vad vet vi om europeiska kulturarvet?
- Hur syns det europeiska arvet och berättelsen omkring oss, i vårt eget kulturarv?
- Vad är det mest intressanta med det egna, lokala arvet? Är det någonting unikt eller har det kopplingar till andra ställen i Europa?
- Hur berättar ni svaren och historien med bilder och ord?
Juryn på nationell nivå är arbetsgruppen för europeiska kulturmiljödagarna. Juryn på internationell nivå är en sakkunnigpanel som utnämnts av Europarådet.
Tidsplan för tävlingen
- 2 september – 31 december 2024 tävlingstid. Tävlingsbidraget kan laddas ner på webbplatsen när som helst under denna tidsperiod.
- Januari 2025 utvärdering och val av vinnare på nationell nivå.
- Februari 2025 utvärdering och val av vinnare på internationell nivå.
- Mars 2025 tillkännagivande av vinnarna på internationell nivå.
- Maj 2025 utställning och utvalda vinnare i serien 11–17 år besöker Strasbourg.
Ytterligare uppgifter
- Tävlingen på den internationella webbplatsen (på engelska) www.europeanheritagedays.com.
- Dataskydd (på engelska)| europeanheritagedays.com
- Video-ohje kilpailutyö lataamisesta (tyvärr ändast på finska, YouTube)
- Hanna Hämäläinen, hanna.p.hamalainen@gov.fi, tel. 0400 143 956