Kotiseutuliiton ansiomerkki
Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkkiä luovutetaan kolmessa tasossa: kultainen, hopeinen ja pronssinen. Kaikkiin sisältyy kunniakirja. Pronssisen ansiomerkin lunastusmaksu on 35 euroa, hopeisen 70 euroa ja kultaisen 140 euroa.
Ansiomerkkien hakeminen ja luovuttaminen
Ansiomerkkejä voi hakea ympäri vuoden. Ansiomerkin hakijan tulee olla Kotiseutuliiton jäsen.
Päätökset kultaisen ja hopeisen ansiomerkin saajista tekee Kotiseutuliiton hallitus. Hakemukset tehdään kirjallisesti ja lähetetään sähköpostin liitteenä osoitteeseen: toimisto@kotiseutuliitto.fi. Hakemusta ei tarvitse allekirjoittaa. Esitys tulee tehdä hyvissä ajoin ennen toivottua luovutusajankohtaa. Liiton hallitus käsittelee esityksiä kaikissa kokouksissaan, mutta kannattaa huomioida, että hallitus ei kokoonnu kesällä.
Hallituksen kokousaikataulun voit tarkistaa täältä.
Ansiomerkit luovutetaan jäsenyhteisön haluamassa tilaisuudessa. Hakija voi pyytää Kotiseutuliiton edustajan ansiomerkin luovuttajaksi. HUOM: Kotiseutuliiton edustajaa tulee tiedustella mahdollisimman hyvissä ajoin aikataulujen varmistamiseksi. Tiedustelun edustajasta voi lähettää mielellään jo samassa yhteydessä ansiomerkkiesitysten ohessa. Pääsääntö on, että Kotiseutuliitto maksaa Kotiseutuliiton edustajan matkakulut juhlaan, jossa jaetaan liiton hopeisia tai kultaisia ansiomerkkejä.
Päätökset pronssisen ansiomerkin saajista tekee jäsenyhteisön oma hallitus/johtokunta. Tilaukset tehdään kirjallisesti liiton toimistoon, mieluiten sähköpostitse. Pronssiset ansiomerkit jäsenyhteisö itse luovuttaa saajilleen jäsenyhteisön haluamassa tilaisuudessa.
Haku- ja tilauslomakkeet
- ansiomerkkiesitys-kotiseutuliitto [Word -tiedosto 200 kt]
- pronssimerkkitilaus [Word-tiedosto 200 kt]
Yhteyshenkilö, hakuneuvonta: toimistovastaava Elina Teikari, yhteystiedot
Hakemukset toimitetaan osoitteeseen: toimisto@kotiseutuliitto.fi
Ansiomerkkien myöntäminen ja myöntöperusteet
Kultainen ansiomerkki
- Voidaan luovuttaa henkilölle, joka on osallistunut kotiseututyöhön ja järjestötoimintaan pitkään ja ansiokkaasti.
- Edellyttää käytännössä vähintään 20 vuoden osallistumista tai muita ansioita, jotka voivat olla myös yksittäisiä erittäin merkittäviä tekoja kotiseututyön tai järjestötoiminnan hyväksi.
- Huomioittehan, että mikäli aktiiviset osallistumisvuodet eivät täyty, tulee muut merkittävät teot perustella erityisen hyvin.
- Henkilö, joka on aiemmin saanut vanhan Kotiseutuliiton harrastusmitalin, saattaa olla suoraan oikeutettu kultamerkkiin, mikäli sitä hänelle esitetään.
- Ansiomerkkiä ei myönnetä istuvalle Kotiseutuliiton valtuuston tai hallituksen jäsenelle.
- Päätöksen tekee Kotiseutuliiton hallitus.
Hopeinen ansiomerkki
- Voidaan luovuttaa henkilölle, joka on osallistunut kotiseututyöhön ja järjestötoimintaan pitkään ja aktiivisesti.
- Edellyttää käytännössä vähintään 10 vuoden osallistumista tai muita ansioita, jotka voivat olla myös yksittäisiä merkittäviä tekoja kotiseututyön tai järjestötoiminnan hyväksi.
- Huomioittehan, että mikäli aktiiviset osallistumisvuodet eivät täyty, tulee muut teot perustella erityisen hyvin.
- Henkilö, joka on aiemmin saanut vanhan Kotiseutuliiton harrastusmitalin, on oikeutettu hopeiseen ansiomerkkiin, mikäli se halutaan hänelle lunastaa, eikä asiasta tarvita enää Kotiseutuliiton hallituksen päätöstä.
- Henkilö, joka on aiemmin saanut vanhan Kotiseututyön ansiomerkin on usein oikeutettu hopeiseen ansiomerkkiin, mikäli sitä hänelle esitetään.
- Ansiomerkkiä ei myönnetä istuvalle Kotiseutuliiton valtuuston tai hallituksen jäsenelle.
- Päätöksen tekee Kotiseutuliiton hallitus.
Pronssinen ansiomerkki
- Voidaan luovuttaa henkilölle, joka on osallistunut kotiseututyöhön ja järjestötoimintaan aktiivisesti.
- Edellyttää käytännössä vähintään 5 vuoden osallistumista tai muita ansioita, jotka voivat olla myös yksittäisiä tekoja kotiseututyön tai järjestötoiminnan hyväksi.
- Ansiomerkkiä ei myönnetä istuvalle Kotiseutuliiton valtuuston tai hallituksen jäsenelle.
- Päätöksen tekee jäsenyhteisön oma hallitus/johtokunta
Ansiomerkkijärjestelmä korvaa vuoteen 2011 saakka käytössä olleet Kotiseututyön mitalin (aiemmin nimellä Kotiseutuliiton harrastusmitali) ja Kotiseututyön ansiomerkin, joita ei enää myönnetä.
Muistakaa myös kaunis hopeakoru ja hopeoitu rintamerkki, jotka on mukaeltu ansiomerkeistä.
Ansiomerkkien käyttö
Kuten muiden järjestöjen ansiomerkit, ovat Kotiseutuliiton ansiomerkit luonteeltaan epävirallisia tai yksityisiä. Niitä käytetään vain Kotiseutuliiton omissa tai Kotiseutuliiton edustaman alan tilaisuuksissa. Jos merkin saanut henkilö osallistuu kotiseututilaisuuteen, ansiomerkin käyttö on paikallaan.