Myönnetyt Hyvän korjauksen palkinnot
Myönnetyt palkinnot
2022 Sunilan Sisu
2020 Punkalaitumen työväenyhdistys
2018 Haminankylän nuorisoseura
2016 Laitilan Kulttuuriseura Walo
2014 Nikkaroisten nuorisoseura
2011 Mäkiäisten Työväenyhdistys
2010 Hyrynsalmen Kirkonkylän Kyläyhdistys
Kuvia palkituista taloista: Hyvin korjatut -kuvagalleria
Myönnetyt palkinnot 2020
Hyvän korjauksen palkinto:
Punkalaitumen työväenyhdistys ry, Punkalaidun: Mäenpään työväentalon korjaus
Kunniamaininnat:
Savon Kilta ry, Pieksämäki: Pieksämäen Seurojentalon korjaus
Ritvalan Nuorisoseura ry, Valkeakoski: Ritvalan nuorisoseurantalon korjaus
Ylä-Vieksin kyläyhdistys ry, Kuhmo: Vesantalon korjaus
Palkitsemisperusteet:
Punkalaitumen työväenyhdistys ry: Mäenpään työväentalon korjaus
Mäenpään työväentalo on rakennettu 1908 ja sen on suunnitellut Matti A. Lähti. Mäenpään työväentalolla korjattiin ja maalattiin 2015-2019 sekä ulkovuori että ikkunat. Lisäksi juhlasalin lattia hiottiin ja vahattiin ja talolle rakennettiin kulkuluiska liikuntaesteisille. Korjaustöitä tehtiin myös piha-alueella sekä piharakennuksessa. Talon elokuvakalustoa ja -varustusta parannettiin, valkokangas
uusittiin ja pimennysverhot ja teatterituoleja lisättiin. Elokuvakonehuoneen sähköt korjattiin. Elokuvakonehuoneen portaat tehtiin puusta alkuperäiselle paikalle.
Korjaukset on tehty Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestarien Tapanin Koirasen ja Anne Uosukaisen ohjeistuksella ja valtaosa talkoovoimin. Rakennusmestarina toimi Matti Ollikainen.
Raadin perustelut palkinnolle:
Mäenpään työväentalo piharakennuksineen on korjattu asiantuntevasti ja yhteisöllisesti kestävän korjauksen periaatteita noudattaen sekä perinteitä kunnioittaen. Suunnittelussa ja ohjauksessa on hyödynnetty korjausrakentamisen ammattilaisia, mikä näkyy onnistuneena lopputuloksena. Elokuvatoiminnan elvyttäminen ilmentää vanhan talon ja elävän historian toimivaa yhdistelmää. Korjauksen myötä talon toiminta on lisääntynyt ja vilkastunut.
Kunniamaininnat
Savon Kilta ry: Pieksämäen Seurojentalon korjaus
Savon Kilta Pieksämäeltä sai kunniamaininnan.
Pieksämäen Seurojentalo on valmistunut vuonna 1909 ja sitä on historiansa aikana laajennettu ja korotettu. Vuonna 2001 Savon Kilta ry osti talon, aikaisemmin tiloissa toimi Pieksämäen Nuorisoseura. Viime vuosina taloa on kunnostettu 1950-luvun hengen mukaisesti.
Savon Killan aloittaessa talon isäntänä oli talo huonossa kunnossa ja jo 2000-luvun alussa tehtiin laajoja korjaustöitä. Viime vuosina aiempia kunnostustöitä on täydennetty ulko-ovien vaihtamisella, ikkunoiden kunnostuksella sekä ulkoverhouksen maalaamisella. Ikkunat kunnostettiin alkuperäisiä osia säilyttäen, osin ammattilaisten toimesta ja osin talkoina.
Savon Killan pelastustöiden ansiosta taloa käyttää nykyään moni yhdistys, alueen seutuopisto ja sitä vuokrataan jatkuvasti monenlaisiin tapahtumiin.
Raadin perustelut kunniamaininnalle:
Pieksämäen Seurojentalon hienon nykykunnon taustalla on suuri pelastustarina purkamisuhan alta. Rakennuksen korjaus on ollut pitkäjänteistä ja talon eri ikäkausia huomioivaa. Korjauksissa on huomioitu hyvin aiemmat vaiheet ja kerrostumat. Kahdeksan yhdistyksen yhteiskäytössä olevan esteettömän talon nykykäyttö on erittäin aktiivista.
Ritvalan Nuorisoseura ry: Ritvalan nuorisoseurantalon korjaus
Valkeakoskelainen Ritvalan Nuorisoseura sai kunniamaininnan.
Ritvalan nuorisoseurantalo on rakennettu 1919. Vuosina 2015–2019, satavuotisjuhlien kynnyksellä, talo remontoitiin katosta lattiaan ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Talo oli aiemmin vain kesäkäytössä.
Korjauksissa alkuperäiset sisäkatot ja väliovet karmeineen kunnostettiin ja entisöitiin. Huonokuntoiset hirret ikkunoiden alta vaihdettiin uusiin, samoin kuin seiniä tukevat följärit. Alkuperäiset lattiavasat tuettiin. Uudet tuplaikkunat valmisti puuseppä alkuperäisen mallin mukaan. Alkuperäiset tulisijat ja hormit kunnostettiin. Osaan seinistä laitettiin pinkopahvi ja paperitapetti.
Lähes kaikki nuorisoseurantalon korjaustyöt tehtiin talkoina.
Raadin perustelut kunniamaininnalle:
Ritvalan nuorisoseurantalo on kunnostettu valtavalla talkoopanostuksella, jota on pohjustettu huolellisella suunnittelulla. Mittavat korjaukset on tehty säilyttävän korjaamisen periaatteilla perinteisiä materiaaleja käyttäen sekä vanhoja rakenteita ja rakennusosia säilyttäen. Onnistuneen kunnostuksen myötä talo on nyt erittäin aktiivisessa ympärivuotisessa käytössä.
Ylä-Vieksin kyläyhdistys ry: Vesantalon korjaus
Kuhmolainen Ylä-Vieksin kyläyhdistys sai kunniamaininnan.
Vesantalo on rakennettu 1956, alun perin urheiluseura Ylä-Vieksin Vesan käyttöön. Vesantalossa oli korjaustyöhön ryhdyttäessä alkuperäinen korkea salikokonaisuus ja myöhemmin rakennetut matalammat kahvila- ja takapäädyn saunaosastot. Talo on maalattu 1980-luvulla, jolloin alkuperäiset vaaleansiniset ulkoseinät maalattiin keltamultaa muistuttavalla värillä. Sävy on säilytetty viimeisimmässä korjauksessa.
Korjauksissa vuosina 2011–2016 tehtiin muun muassa laajoja kattokorjauksia, maalattiin ulkopinnat sekä sisäpintoja ja uusittiin sähköjä ja parannettiin lämmitysjärjestelmää. Talon ovia ja muita rakenteita kunnostettiin laajasti. Kaikki korjaustyöt on tehty vanhaa kunnioittaen ja materiaaleja kierrättäen.
Raadin perustelut kunniamaininnalle:
Rakennustyyliltään tavanomainen Vesantalo on sympaattinen kylän sydän. Siihen tehdyt korjaukset ja muutostyöt on mietitty huolellisesti rakennuksen ominaispiirteet huomioiden. Korjaukset on tehty (ilmeisen) kustannustehokkaasti ja säilyttävän korjauksen periaatteita kunnioittaen. Talon energiaratkaisut ovat yhdistelmä perinteistä ja modernia ulottuen sahanpurujen kuivatuksesta eristeeksi valokuituverkon laitetilan hukkalämmön talteenottoon.
Myönnetyt palkinnot 2018
Hyvän korjauksen palkinto:
Haminankylän nuorisoseura ry, Kotipirtin korjaus
Kunniamaininnat / Hedersomnämnanden:
Kållby Samlingshus rf: Renovering av Kållby Samlingshus
Lepplax byaförening rf: Renovering av Lepplax Samlingshus
Palkitsemisperusteet
Seurantaloille myönnettävä Hyvän korjauksen palkinto jaetaan vuonna 2018 Hausjärveläiselle Haminankylän nuorisoseuralle, joka on toteuttanut nuorisoseurantalo Kotipirtin korjaushankkeen kahdessa vaiheessa vuosina 2012-2014 sekä 2015-2017.
Palkintoraati piti hanketta hyvin suunniteltuna ja toteutettuna. Korjaukset on suunniteltu ja jaksotettu huolella. Niillä on parannettu talon ja sen ympäristön toimivuutta ja käytetty paikallisia voimia sekä suunnittelussa että toteutuksessa. Ikkunoiden kunnostuksen yhteydessä on korjaustietoa jaettu myös ulkopuolisille. Vialliset rakennusosat on korjattu, uusimisessa on käytetty kestäviä ja korjattavissa olevia materiaaleja. Talon energiatehokkuutta on parannettu myös uutta tekniikkaa hyödyntämällä. Korjaukset on tehty tasapainoisesti talon historiaa ja käyttäjiä ajatellen.
Kunnostus aloitettiin uusimalla ulkolaudoituksen lahovikaiset kohdat. Vanhanmallinen lautatavara sahattiin paikallisella kotitarvesahalla. Vanhat ikkunat entisöitiin, rakennettiin uusi konesaumapeltikatto ja liityttiin vesi- ja viemäriverkostoon. Lisäksi rakennettiin turvallisempi tieliittymä ja valaistiin aiemmin ilman valaistusta ollut piha-alue. Hankkeen toisessa vaiheessa rakennettiin aiemmin kokonaan puuttunut sadevesiviemäröinti, rakennettiin jätekatos sekä kulkuluiska liikuntaesteisiä käyttäjiä varten. Keittiö kunnostettiin ja kyläpuusepältä hankittiin uudet umpipuiset keittiökalusteet. Piha-alueen kunnostusta jatkettiin nurmettamalla paraatipaikalla oleva piha oleskelualueeksi tapahtumia varten. Lisäksi yhdistys laati pitkän tähtäimen korjaussuunnitelman tulevia vuosia varten.
Kiitosta sai myös talkootyön suuri määrä. Talo on korjausten jälkeen monipuolisessa käytössä ja sen käyttöaste on noussut.
Kotipirtti on rakennettu 1925 ja sen on suunnitellut kylällä asunut rakennusmestari Heikki Kaartinen.
Kunniamaininnat
Kållby samlingshus Pedersöressä on valmistunut 1931 ja peruskorjattu vuonna 1974, jolloin muun muassa juhlasalia laajennettiin, ja talon väritys muutettiin 70-luvun tyyliin ruskeaksi, beigeksi ja keltaiseksi. Itäsivun ikkunat peitettiin osittain. Nyt tehdyssä korjauksessa salin osittain peitetyt ja huonokuntoiset ikkunat on korjattu ja otettu esiin uudelleen.
Sisätilat ovat saaneet vaaleamman värityksen, ainoastaan käytävä sai pitää retrotyylinsä. Keittiö on uusittu ja sitä on suurennettu, vanha tarjoilutiski on säilytetty. Töitä on tehty vuodesta 2000 lähtien. Viiden viimeisen vuoden aikana salin lattia on uusittu, itäjulkisivu paneloitu ja maalattu, näyttämön pinnat korjattu ja salin äänieristystä parannettu. Liki kaikki työ tehtiin talkoilla.
Raati kiittää erityisesti pienin toimenpitein tehtyjä parannuksia talon toimivuuden ja viihtyisyyden parantamiseen sekä kerroksellista ja uskottavaa lopputulosta. Parannettavaa löytyy jatkossa talon tekemisessä esteettömäksi.
Lepplax byaförening rf.: Renovering av Lepplax samlinghus
Lepplax samlingshus on valmistunut vuosien 1939 -1942 aikana. Talo oli vuoteen 2010 asti Lepplax Nyksterhetsföreningin omistuksessa.
Korjaus on tehty vuosina 2013–2015. Korjauksen ensimmäisessä vaiheessa uusittiin lahovaurioiset alapohjan palkkirakenteet ja ryömintätila. Juhlasalin 1940-luvulla tehty ainutlaatuinen parketti haluttiin säästää ja käyttää uudestaan niin paljon kuin mahdollista. Jokainen parketinpala sahattiin irti, puhdistettiin ja lajiteltiin. Tämä oli korjauksen aikaa vievin vaihe. Talkootyötä tehtiin huomattavan paljon.
Osittain ruostunut konesaumattu vesikatto pestiin, tiivistettiin ja maalattiin. Julkisivun lahot laudat vaihdettiin uusiin, hyväkuntoiset kunnostettiin ja maalattiin pellavaöljymaalilla. Keittiön varustelua parannettiin.
Raati kiittää erityisesti juhlasalin parketin vaivoja säästämätöntä entistämistä ja vanhan konesaumatun peltikaton iän jatkamista sekä julkisivun korjausta. Sisäänkäynnin ja ulko-ovien uusimista ei kuitenkaan pidetty täysin talon tyyliin sopivina.
Myönnetyt palkinnot 2016
Hyvän korjauksen palkinto:
Laitilan Kulttuuriseura Walo, Laitila: Kulttuurihuone Walon (1886) korjaaminen
Kunniamaininnat:
Mathildedalin Työväenyhdistys ry, Salo: Mathildedalin työväentalon (1919) korjaaminen
Muuruveden Jyske ry, Juankoski: Muuruveden kylätalon (Manttu) (1905) korjaaminen
Viljakkalan Seurojentalo-yhdistys ry, Ylöjärvi: Viljakkalan seurojentalon (1919) korjaaminen
Urheiluseura Västilän Voima ry, Orivesi: Västilän Voimantalon (1925) korjaaminen
Tiedote/palkitsemisperusteet 5.9.2016:
Tuhkasta toimivaksi kokonaisuudeksi
Pääpalkinto myönnetään vuonna 1886 rakennetulle Laitilan Kulttuurihuone Walolle, joka on tiettävästi Suomen vanhin seurantalo. Talo oli kohdata loppunsa valtakunnallisena seurantalopäivänä 12. syyskuuta 2008, kun se vaurioitui pahasti tuhopolton seurauksena.
Kulttuuriseura Walo on korjannut taloa esimerkillisillä korjaustavoilla. Korjauksia on suunniteltu ja tehty Museoviraston ohjeiden mukaan ja vanhojen talojen kunnostamisen asiantuntijoiden johdolla. Talo on säilytetty mahdollisimman pitkälti alkuperäisessä asussaan tilajaoltaan ja julkisivuiltaan. Kaikki käyttökelpoinen materiaali hyödynnettiin korjauksessa: Esimerkiksi kattotiilet irrotettiin, puhdistettiin ja maalattiin. Valtaosa töistä tehtiin talkoilla. Lopputulos on kaunis talo, jonka tarina maan vanhimpana seurantalona jatkuu.
Pääpalkinto jaetaan Walon talolla valtakunnallisena seurantalopäivänä 10.9. klo 12.
Kunniamainintoja neljälle talolle
Kilpailuehdotusten korkean tason takia palkintoraati päätti tänä vuonna jakaa neljä kunniamainintaa.
Salossa sijaitsevan Mathildedalin työväentalo saa kunniamaininnan hyvästä korjauksesta. Talo on saatu korjausten myötä ympärivuotiseen käyttöön, mutta osa tiloista voidaan haluttaessa pitää myös kylmillään. Lämmitysjärjestelmä vaihdetiin maalämpöön. Ikkunat korjattiin ja talon eristys tehtiin selluvillalla.
Juankoskelaisen Muuruveden Mantun kunnostaminen kylätaloksi on piristänyt koko kylää. Huonokuntoisesta, käyttämättömänä olevasta talosta on korjattu rakennus, joka on kyläläisten monipuolisessa käytössä. Kate uusittiin konesaumatulla pellillä ja ikkunat kunnostettiin. Salin näyttämötekniikkaan on panostettu ja salin vanhat seinämaalaukset säilytettiin ja kunnostettiin.
Ylöjärvellä sijaitseva Viljakkalan seurojentalon korjauksessa talon alkuperäinen tunnelma on onnistuttu säilyttämään. Suunnittelussa ja korjauksissa on käytetty apuna konservaattoria. Talossa tehtiin vain välttämättömät korjaukset ja käytettiin perinteisiä ja luonnonmukaisia korjausmateriaaleja. Näyttämön maisemakulissit on konservoitu. Töitä tehtiin talkoovoimin ja ulkomaalauksessa oli apuna kansainvälisen talkootyöleirin väki.
Orivedellä sijaitsevan Västilän Voimantalon korjaamista voi pitää kylän voimanponnistuksena. Suuri ja lähtötilanteessa huonokuntoinen talo kunnostettiin pitkälti talkoovoimin monipuoliseen käyttöön sopivaksi tunnelmalliseksi koko kylän keskukseksi. Lämmitysjärjestelmäksi asennettiin ympäristöystävällinen maalämpö ja salin vanha kirkkokamiina säilytettiin.
Myönnetyt palkinnot 2014
Hyvän korjauksen palkinto: Nikkaroisten nuorisoseura: Papulan perusparannus- ja laajennustyö
Hyvän korjauksen kunniakirja:
Degerby ungdomsförening: Furuborgin korjaus
Tiedote/palkitsemisperusteet 9.12.2014:
Sysmäläinen seurantalo Papula palkittiin parhaasta korjauksesta
Seurantaloasiain neuvottelukunta palkitsee Nikkaroisten nuorisoseurantalo Papulan hyvin tehdystä, talon toimivuutta parantaneesta korjaus- ja laajennustyöstä. Papula on lähiseudun viiden kylän ainoa kokoontumispaikka, jonka käyttöaste on korjausten myötä noussut selvästi. Papula on rakennettu vuonna 1927 ja se sijaitsee Vääksyntien varrella Sysmässä.
Korjaus on huolellisesti suunniteltu ja dokumentoitu. Talon käytettävyyttä parannettiin ajanmukaistamalla keittiötiloja sekä lämmitysjärjestelmää. Tunnelmallisia sisätiloja ei ole ylikorjattu. Wc-tilat sijoitettiin taloon rakennettuun laajennusosaan, joka on saatu erinomaisesti sopimaan kokonaisuuteen. Raatia ilahdutti myös talkooväen halu oppia vanhan rakennuksen kunnostamista: Muun muassa ikkunat korjattiin suureksi osaksi talkoovoimin. Talon uusittu vesikatto on tehty konesaumapellistä ja ulkovuori maalattiin pellavaöljymaalilla.
Palkintoraati halusi kuitenkin kiinnittää huomiota sisääntulojulkisivuun kiinnitettyyn ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön, jonka sijoittelu pilaa muuten hienosti hallitun kokonaisuuden. Vahinko voidaan kuitenkin korjata helposti ulkoyksikön paikkaa vaihtamalla. Kotiseutuliitossa on laadittu yleisohje ilmalämpöpumpun sijoittamisesta.
Kunniakirja Inkooseen
Inkoolainen Degerby Ungdomsförening saa kunniakirjan Furuborgin korjauksesta. Pääosin kivirakenteista ja rapattua Furuborgia on korjattu ja hoidettu pitkäjänteisesti talon ominaispiirteitä kunnioittavalla tavalla. Korjaukset on suunniteltu huolella ja niissä on käytetty taloon sopivia korjausmateriaaleja, kuten katon konesaumapeltiä. Furuborg on rakennettu 1928.
Sisätilat on korjattu siten, että talolle ominainen tunnelma on hyvin säilynyt ja aiempien vuosikymmenten kerrostumia kuten vanhat uunit ja kuitulevykatot on säilytetty. Korjauksessa on huomioitu myös talon esteettömyyden parantaminen. Vahtimestarin asunto on korjattu ja vahtimestari taas saatu asumaan talolle.
Talossa on runsaasti monipuolista toimintaa. Korjauksia ja huoltotöitä on tehty talkoilla, ja lisäksi yhdistys on kerännyt varoja ammattilaisia vaativien töiden tekemiseen mm. Degerby-päivän tapahtumilla.
Myönnetyt palkinnot 2013
Hyvän korjauksen palkinto:
Hailuodon nuorisoseura: Hailuodon nuorisoseurantalon korjaus
Hyvän korjauksen kunniakirja:
Veitsiluodon työväentalo Oy: Veitsiluodon työväentalon korjaus
Väliviirteen kyläyhdistys ja Lohtajan Väliviirteen nuorisoseura: Rientolan korjaus
Tiedote/palkitsemisperusteet 11.12.2013:
Hailuodon nuorisoseurantalo palkittiin parhaasta korjauksesta
Nuorisoseurantalon korjaajat onnistuivat tavoitteissaan saada talo säilymään tuleville sukupolville ja lisätä sen käyttöä. Remontointi ruokki talkoolaisten innostusta myös uusiin kunnostusprojekteihin. Palkintoraati kiittää erityisesti seuran asennetta korjaukseen: työt on suunniteltu ja dokumentoitu huolella, talon ajallisia kerrostumia on säilytetty ja korjauksessa käytetty perinteisiä materiaaleja ja menetelmiä.
Taloa on korjattu vaiheittain. Viimeisin ponnistus on ollut uuden kolmiorimahuopakatteen tekeminen ja pahimmin vaurioituneen julkisivun vuorauksen uusiminen. Korjauksen yhteydessä järjestettiin myös punamultamaalin keittokurssi ja julkisivujen maalaustalkoot.
Keittiön ja sosiaalitilojen uusiminen on lisännyt huomattavasti talon käytettävyyttä. Turhaa uusimista on vältetty ja esimerkiksi ikkunoiden karmit ja puitteet on uusimisen sijaan kunnostettu. Sisätiloissa maalauskorjauksilla on saatu 1980-luvulla tehdyt seinien puolipaneelit sopimaan paremmin perinteisen seurantalon tyyliin.
Kunniakirjat Kemiin ja Kokkolan Lohtajalle
Kemin Veitsiluodon työväentalon korjauksissa parannettiin talon käytettävyyttä, saavutettavuutta sekä energiataloutta. Samalla onnistuttiin säilyttämään talon ominaispiirteet. Työväentalo on tärkeä alueen asukkaille ja sillä on runsaasti monipuolista käyttöä. Korjaustöitä on tehty suureksi osaksi talkoovoimin.
Keittiö on uudistettu ja sisätiloissa on kunnostettu rakentamisajankohdalle tyypilliset vaneriovet, levyverhoukset ja sormipaneelit. Rankorakenteisen talon yläpohjaan ja ulkopintaan on lisätty lämmöneristettä. Rimalaudoituksena tehty ulkovuoraus on maalattu petroliöljymaalilla.
Väliviirteen kyläyhdistys ja nuorisoseura Lohtajalta korjasivat käyttämättömänä olleen ja rapistuneen Rientolan. Kaikki korjauskelpoinen materiaali, kuten kulissit, seinien ensopahvit ja levyt on säilytetty. Kirkkokamina ja hella sekä ikkunat ja ovet kunnostettiin. Kateaineena on käytetty huopaa ja ulkomaalaus tehty petroliöljymaalilla.
Rientolan kunnostusta on tehty pitkälti talkootyönä ja käytettävissä olevat resurssit huomioiden. Vaatimattomasti varustellun kesäkäytössä olevan talon tunnelma on säilynyt korjauksessa erinomaisesti.
Myönnetyt palkinnot 2012
Hyvän korjauksen palkinto:
Artjärven maamiesseura: Artjärven maamiesseurantalon korjaus.
Hyvän korjauksen kunniakirja:
Klaukkalan nuorisoseura: Roinelan nuorisoseurantalon korjaus.
Tiedote/palkitsemisperusteet 2012
Artjärven maamiesseurantalon korjaushanke säilytti talon tarinan
Artjärven maamiesseuralle on 10. joulukuuta myönnetty vuoden 2012 Hyvän korjauksen tunnustuspalkinto Artjärven maamiesseurantalon korjauksesta. Vuonna 2012 valmistuneen monivaiheisen korjaustyön tuloksena maamiesseurantalo on eheä kokonaisuus, jossa talon tarina on yhä näkyvissä eri-ikäisten kerrostumien säilyttämisen myötä.
Artjärven maamiesseurantalon neljä vuotta kestänyt ja viime kesänä valmistunut korjaushanke alkoi rakennushistoriallisen selvityksen laatimisella. Selvityksestä ilmenevät talon eri vaiheet, jotka ovat yhä korjauksen jälkeenkin kauniisti näkyvillä. Hanke toteutettiin suurelta osin talkootyönä monen paikallisen yhdistyksen ja aktiivisten asukkaiden voimin.
Palkintoraati kiittää hankkeen toteuttajia erityisesti siitä, että korjaustyön myötä monenlaista tietotaitoa tarjottiin paikallisille aktiiveille. Ikkunat korjattiin maatalousnaisten järjestämällä ikkunoiden korjauskurssilla pätevän vetäjän johdolla.
Myös pihapiiri maakellareineen kunnostettiin talkootapahtumana ammattilaisen ohjauksessa. Osallistujat saivat tietämystä perinteisistä työtavoista, energiansäästöön liittyvistä asioista ja kulttuuriympäristön vaalimisesta.
Maamiesseurantalon ulkopuolen korjaus- ja maalaustyöt on tehty Museoviraston ohjeiden mukaan. Seinät on maalattu pellavaöljymaalilla ja uuden liikuntaesteisiä palvelevan WC-tilan lattia on toteutettu rossipohjana. Pääsisäänkäynnin 1950-luvun lippa säilytettiin ja korjattiin. Uusi kuisti ja liikuntaesteisten sisäänkäynti on toteutettu eleettömästi, rakennuksen ominaispiirteisiin hyvin sopivalla tavalla.
Talo on tärkeä paikallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäjä. Naisten panos korjaushankkeessa on ollut poikkeuksellisen suuri. Hanke toteutettiin Maa- ja Kotitalousnaisten järjestökampanjan innoittamana: vuonna 2009 teemana oli Yhdistysten ekoteko. Artjärven Maa- ja Kotitalousnaiset ja maamiesseura valitsivat omaksi ekoteokseen maamiesseurantalon remontoimisen, missä on Hyvän korjauksen palkinnon myöntäjien mukaan onnistuttu erinomaisesti.
Artjärven maamiesseurantalo on alun perin 130 vuotta vanha armeijan tark´ampujapataljoonan miehistökasarmi. Se on pystytetty vuonna 1925 nykyiselle paikalleen suojeluskuntataloksi arkkitehti Lars Sonckin piirustusten mukaan. Maamiesseura sai talon haltuunsa vuonna 1944.
Taloa korjattiin ja uudistettiin 1950-luvulla mm. muuttamalla pääjulkisivun avokuisti umpinaiseksi ja rakentamalla nykyinen sisääntulokatos. Talo sijaitsee Orimattilassa Päijät-Hämeessä Vuorenmäen liikunta-, virkistys- ja kulttuurialueella.
Klaukkalan nuorisoseurantalo Roinelalle kunniakirja
Seurantaloasiain neuvottelukunta myönsi Klaukkalan nuorisoseuralle kunniakirjan Roinelan nuorisoseurantalon korjauksesta. Monipuolisessa ja aktiivisessa käytössä olevan seurantalon sisätilojen kunnostus on tehty perusteellisen suunnittelun pohjalta.
Erityisesti on nähty vaivaa talon tyyliin sopivan sisustuksen ja värien valinnassa. Salin seinä- ja kattopinnat säilytettiin ja korjattiin, samoin korjauskelpoiset valaisimet. Kierreportaat ja salin valaisimien rungot teetettiin paikallisella metalliyrityksellä ja korjauksessa tarvittavaa 1950-luvun sormipaneelia höyläämöllä. Ulkotilojen esteettömyys on toteutettu tyylikkäästi. Talkootyön määrä korjauksessa on ollut huomattava. Nurmijärven Klaukkalan keskustassa sijaitseva Roinela on valmistunut vuonna 1958.
Myönnetyt palkinnot 2011
Hyvän korjauksen palkinto:
Mäkiäisten Työväenyhdistys: Mäkiäisten työväentalon perusparannus- ja laajennustyö.
Hyvän korjauksen kunniakirja:
Pro Gardberg Center: Gardbergs Hus -talon korjaus- ja entistämistyö
Kotkan Vapaaehtoinen Palokunta: Kotkan VPK:n talon vesikaton ja julkisivujen korjaus-, maalaus ja entistämistyö
Maliskylän Nuorisoseura: Liittolan korjaaminen ja huoltaminen
Sääksmäen Maa- ja Kotitalousseura: Seurantalo Kelhin korjaus- ja entistämistyö
Tiedote/palkitsemisperusteet 2011:
Hyvän korjauksen palkinto vuonna 2011 Mäkiäisten Työväenyhdistykselle
Mäkiäisten Työväenyhdistykselle on 28. marraskuuta myönnetty vuoden 2011 Hyvän korjauksen tunnustuspalkinto Mäkiäisten työväentalon perusparannus- ja laajennustyöstä. Talo sijaitsee Pöytyällä Varsinais-Suomessa.
Mäkiäisten työväentalon korjaustyössä on tunnistettu ja säilytetty talon aiempien vaiheiden kerrostumia, ja kaksi uutta laajennusosaa on toteutettu rakennuksen ominaispiirteisiin hyvin sopivalla tavalla. Reilun vuosikymmenen kestänyt korjaus- ja laajennusurakka on toteutettu massiivisella talkoopanoksella.
Palkintoraati kiittää hankkeen huolellisesta, rakennuksen historian huomioivasta kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Myös rakennuksen ja ympäristön esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Talosta on muodostunut koko kuntaa ja laajempaakin aluetta palveleva yhteinen tila, jolla on erittäin runsaasti käyttöä.
Mäkiäisten työväentalo on alun perin vuonna 1914 kahden riihen ja yhden pajan vanhoista hirsistä rakennettu tyypillinen pieni työväentalo, jota on tätä ennen laajennettu jo kahteen otteeseen.
Palkinnon lisäksi Seurantaloasiain neuvottelukunta jakoi neljä kunniakirjaa. Kunniakirjat myönnettiin karjaalaiselle Pro Gardberg Centerille Gardbergs Hus -talon korjaus- ja entistämistyöstä, Kotkan Vapaaehtoiselle Palokunnalle Kotkan VPK:n talon vesikaton ja julkisivujen korjaus-, maalaus ja entistämistyöstä, nivalalaiselle Maliskylän Nuorisoseuralle Liittolan korjaamisesta ja huoltamisesta sekä Sääksmäen Maa- ja Kotitalousseuralle Valkeakoskelle Seurantalo Kelhin korjaus- ja entistämistyöstä.
Myönnetyt palkinnot 2010
Hyvän korjauksen palkinto:
Hyrynsalmen Kirkonkylän Kyläyhdistys: Iskun talon säilyttäminen ja perusparannustyö
Hyvän korjauksen kunniakirja:
Vehvilän kyläyhdistys: Vehvilä-talon perusparannustyö
Sauvon työväenyhdistys: Sauvon työväentalon korjaus