Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Kotiseutuliiton hallituksen hyväksymä
29.10.2024
1. Johdanto
Kotiseututyö on kaikille avointa ja tasa-arvoisuutta edistävää toimintaa
Suomen Kotiseutuliitto on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisuutta toiminnassaan.
Lain mukaan “ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Laki mahdollistaa kuitenkin tällaisten ryhmien erilaisen kohtelun silloin, kun se edistää yhdenvertaisuutta. Liitto voi pyrkiä esimerkiksi kulttuuriseen moninaisuuteen erityiskohtelun avulla nimityksissään.
Liiton arvot – avoimuus, osallisuus, yhdenvertaisuus, paikallisuus, yhteenkuuluvuus ja kotiseuturakkaus – tukevat lain pyrkimyksiä. Liitto seuraa jatkuvasti tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä toiminnassaan ja etsii niihin hyviä ratkaisuja.
Liitto on kulttuuriperinnön asiantuntijaorganisaationa vastuussa osaltaan siitä, että se vie tuleville sukupolville eteenpäin vain tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kanssa sopusoinnussa olevia toimintamalleja.
Paikallisuuden asiantuntijana se kiinnittää lisäksi erityistä huomiota alueelliseen yhdenvertaisuuteen.
Kotiseutuliitto noudattaa palkitsemisessa ja huomionosoituksissa kaikille yhdenvertaisia periaatteita.
Tätä asiakirjaa varten on hyödynnetty liiton strategiaa ja Kestävyyden työkirjaa sekä muiden organisaatioiden yhdenvertaisuusperiaatteita.
2. Yhdenvertaisuus Kotiseutuliitossa
Olemme kaikille avoin järjestö
Kotiseutuliitto on kaikille avoin järjestö, jonka toimintaan voi osallistua esimerkiksi maantieteellisestä sijainnista, kansalaisuudesta, kielitaidosta, koulutuksesta, ammatista, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai iästä riippumatta. Ilmennämme moninaisuutta esimerkiksi kuvavalinnoissamme.
Meillä on yhteiskunnallisia tavoitteita, mutta emme sitoudu mihinkään yksittäiseen puolueeseen. Kotiseututoiminnassa voi olla mukana ihmisiä, jotka kannattavat erilaisia poliittisia näkökantoja ja ovat eri uskontokunnista. Näkökulmien moninaisuus on vahvuus.
Pyrimme löytämään kunkin vahvuudet, ja kunnioitamme monenlaista osaamista. Annamme puheenvuoroja ja tilaa kaikille, ja kysymme mielipidettä myös heiltä, jotka eivät aktiivisesti sitä itse tuo esille.
Huomioimme maailmankatsomukseen, elämäntapaan ja terveyteen liittyvät tarpeet, esimerkiksi ruokavaliot.
Puutumme syrjintään sekä epäasialliseen ja epätasa-arvoiseen kohteluun
Haluamme olla turvallinen toimintaympäristö jokaiselle. Puutumme epäasialliseen kohteluun, loukkaavaan puheeseen ja syrjintään (ohje liitteenä). Pyrimme käyttämään eri ryhmistä niitä nimityksiä, joita ryhmän jäsenet pitävät itse soveliaina. Asiallinen ja rakentava keskustelu on sallittua kaikista yhteisistä asioista.
Tuemme kotoutumista ja kotiseuturauhaa
Yksi strategisista tavoitteistamme on edistää kotiseutusuhteen rakentamista ja vahvistamista sekä asukkaiden juurtumista ja kotoutumista kaikkialla Suomessa.
Kotiseututyössä on luontevaa kysyä toisen kotiseudusta. Olemme ennakkoluulottomia niin kotiseutujen kuin muiden taustojen suhteen emmekä tee oletuksia. Suhtaudumme erilaisiin kotiseutuihin myönteisesti, ja kunnioitamme ihmisten erilaisia taustoja.
Pyrimme saavutettavuuteen ja esteettömyyteen
Sekä saavutettavuus että esteettömyys ovat tärkeitä, jotta kaikenlaiset ihmiset saavat kuulla toiminnasta, pääsevät mukaan ja tuntevat kuuluvansa joukkoon.
Noudatamme virallista saavutettavuusohjeistusta, ja saavutettavuusselosteemme on esillä liiton nettisivuilla. Kiinnitämme huomiota kielenkäytön selkeyteen. Pyrimme käyttämään kaikille ymmärrettävää kieltä ja välttämään erityissanastoa. Suomea rohkaistaan puhumaan murteella, kun se ei muodostu ymmärtämisen esteeksi. Seurantaloasioissa palvelemme myös ruotsiksi. Nettisivumme ovat saavutettavat esimerkiksi lukulaitteille.
Pyrimme järjestämään toimintamme ja tapahtumamme esteettömissä tiloissa. Kerromme tilojen esteettömyydestä nettisivuillamme. Jos jokin osa toiminnastamme ei ole esteetöntä, mietimme sille vaihtoehtoisen toteutustavan. Huomioimme äänentoiston tarpeen tilaisuuksissamme. Henkilökohtainen avustaja pääsee maksullisiin tilaisuuksiimme ilmaiseksi, ja samoin avustajakoirat ovat tervetulleita.
Kotiseutuliiton jakamia seurantalojen korjausavustuksia on mahdollista hakea esteettömyyttä parantaviin hankkeisiin, kuten esimerkiksi esteettömään sisäänkäyntiin tai wc-tiloihin.
3. Tasa-arvo ja tasapuolisuus Kotiseutuliitossa
Tasa-arvo sijoittumisessa eri tehtäviin ja palkkatasa-arvo
Kotiseutuliitto sitoutuu tasapuoliseen ja syrjimättömään henkilökunnan palkkaukseen, muihin työehtoihin sekä työtehtävien jakoon. Liitto tekee määräajoin selvityksen palkkauksesta ja toimenkuvista.
Tasapuolisuus ja syrjimättömyys koskee myös luottamushenkilöitä, tapahtumien esiintyjiä ja muita vapaaehtoisesti mukana toiminnassa olevia henkilöitä.
Moninaisuus eri tehtävissä on myönteinen asia: liitto pyrkii rekrytoimaan ja kutsumaan puhujiksi tapahtumiin muun muassa eri-ikäisiä, eri etnisen taustan omaavia, eri alueilta ja eri koulutusaloilta ja etsii keinoja moninaisuuden toteuttamiseksi.
Yhdenvertaisuus avustusten ja palkintojen jaossa
Kotiseutuliitto kohtelee “avustuksen hakijoita ja saajia tasapuolisesti ja johdonmukaisesti eli samanlaisissa tilanteissa samoilla tavoilla”, Valtionavustusten hallinnoinnin perusteita ja hyviä käytäntöjä (2023) mukaillen. Liitto viestii selkeästi avustusten hakemisesta, myöntämisestä ja käytön selvittämisestä.
Samoja periaatteita noudatetaan erilaisten liiton myöntämien palkintojen ja tunnustusten jaossa.
Liite 1: Toimintaohje epäasiallista kohtelua, häirintää ja vihapuhetta kohdattaessa
Liite 2: Kotiseutuliiton turvallisemman tilan periaatteet
Tausta-aineistoa
Yhdenvertaisuuslainsäädäntö www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325
1 Perustuslaki 6 §: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
2 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (8.8.1986/609) https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609
Opas valtionavustusten hakemisesta, käytöstä ja käytön valvonnasta, Opetus- ja kulttuuriministeriö 2024 okm.fi/documents/1410845/3505134/Hakijan+opas.pdf/06389db2-40ec-9e9b-6484-8be39ef48595/Hakijan+opas.pdf?t=1693302808825
Valtionavustusten hallinnoinnin perusteita ja hyviä käytäntöjä: Opas valtionapuviranomaisten tueksi, Valtioneuvoston julkaisuja 2023:62. julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165160
Saavutettavuusseloste www.kotiseutuliitto.fi/jarjesto/hallinto-ja-organisaatio/kotiseutuliiton-saavutettavuusseloste
Kotiseutuliiton ohjeet kirjoittajille www.kotiseutuliitto.fi/jarjesto/hallinto-ja-organisaatio/kotiseutuliiton-saavutettavuusseloste/kotiseutuliiton-ohjeet-kirjoittajille