Suomen Kotiseutuliitto huolissaan kulttuuriympäristöjen kohtalosta

Vuosikokouksen julkilausuma 6.8.2010

Valtakunnallisille kotiseutupäivilleen Joensuuhun kokoontunut suomalainen kotiseutuväki ilmaisee julkiselle vallalle syvän huolensa monista kulttuuriympäristöihimme edelleen kohdistuvista uhkista.

Piittaamaton uudisrakentaminen, virheelliset korjaukset ja suoranainen heitteillejättö näyttävät monin paikoin edelleen olevan sellaista arkea, johon kotiseutuaktivistit joutuvat tavan takaa puuttumaan.

Vaikka kulttuuriympäristöt kantavat suurta osaa aineellisesta kulttuuriperinnöstämme ja vaikka ne periaatteessa nauttivat kohtuullista lainsuojaakin, on niihin kohdistuva asenneilmasto edelleen kohtuuttoman kolea ja tuulinen.

Näiden asenteiden kohentaminen on suurelta osin julkisen vallan harteilla, koulujen ja päiväkotien sekä median ja kansalaisopistojen kautta.

Tässä toimessa paikalliset kotiseutuaktivistit ovat kaikkialla maassamme valmiita auliiseen ja asiantuntevaan yhteistyöhön. Tarjolla oleva voimavara on merkittävä, sillä suomen- ja ruotsinkielisten kotiseutu- ja kaupunginosayhdistysten verkko kattaa Suomen kaikki kunnat ja niiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on yli 200.000 henkilöä.