Användning och utredning
Bidragsbesluten postas till alla sökande i början av april. Bidragsmottagare ska noggrant läsa avtalshandlingen och medföljande anvisningar. Avtalet kan innehålla villkor för användningen av bidraget. Bidragets användnings- och utredningstid framgår ur avtalet. Bidraget kan i regel användas under det år som det beviljades och under två nästföljande år.
Avtal och utbetalning av bidraget
Finlands Hembygdsförbund ingår ett avtal med bidragsmottagaren om beviljande och användning av bidraget, samt om tillsynen av och villkoren för dess användning. Bidraget utbetalas i två rater till den sökande föreningens bankkonto. Den första bidragsraten (75 %) betalas när bidragsmottagaren har skickat in de undertecknade avtalen till Finlands Hembygdsförbund. Ett av avtalsexemplaren skickas med underteckning tillbaka till bidragsmottagaren.
Slutraten (25 %) av bidraget betalas utifrån utredningen när renoveringen är klar, eller när de arbetsmoment som bidraget beviljats för, eller en del av dem, har slutförts.
OBS! Om understödsmottagaren inte senast vid utgången av juni månad under understödets sista användningsår har använt understödet och lämnat en redovisning över användningen, ska understödsmottagaren skriftligen meddela Finlands Hembygdsförbund om understödet kommer att användas eller inte. Om denna anmälan inte gjorts i tid till Hembygdsförbundet, upphör möjligheten att använda understödet. Om en redovisning över använt understöd redan lämnats in, behövs ingen anmälan.
Utredning av hur bidraget använts
En utredning av hur bidraget använts ska lämnas in inom den tidsfrist som anges i avtalet. Utredningen görs på blankett B:2, som skickats tillsammans med avtalshandlingarna. Blanketten kan också skrivas ut från sidan Blanketter.
Utredningen ska göras omsorgsfullt och enligt anvisningarna. Bristfälligt eller felaktigt utförda utredningar godkänns inte, och inga bidrag betalas ut mot sådana utredningar. Bidraget eller en del av det kan återkrävas om ingen godtagbar utredning inkommer inom utsatt tid.
Den andra bidragsraten betalas när hela bidragssumman har använts och Finlands Hembygdsförbund har godkänt utredningen av hur bidraget använts. Inga mellanutredningar behövs.
Bilagor till utredningen
Minst följande bilagor bör fogas till utredningen:
- Redovisning av realiserade utgifter
Kostnaderna som redovisas ska kunna verifieras från bidragsmottagarens bokföring från projektets eget kostnadsställe, alltså från huvudboken för projektets kostnadsställe som bifogas till redovisningen. I annat fall bifogas till redovisningen kopior av betalda fakturor. - Separat utlåtande av revisor eller verksamhetsgranskare
Till redovisningen ska alltid bifogas ett separat utlåtande av en revisor eller verksamhetsgranskare om användningen av understödet. Av det separata utlåtandet om användningen av understödet som revisorn eller verksamhetsgranskaren undertecknar ska det framgå hur mycket pengar som använts på de renoveringar som gjorts med hjälp av understödet, och att de redovisade utgifterna finns i föreningens bokföring.
Exempel på en separat verksamhetsgranskningsberättelse(pdf) - Utlåtande av en utomstående expert om utförda arbeten
Till redovisningen bifogas ett utlåtande av kommunens byggnadsinspektör, om ett sådant utfärdats. Även ett utlåtande om utförda arbeten av en annan utomstående expert inom byggnadsbranschen räcker som bilaga till redovisningen. - Fotografier (1-5 st) av det färdiga arbetet och arbetsskedena
- Utlåtande av museet, om ett regionalt ansvarsmuseum eller Museiverket övervakar projektet.
Bidragsmottagarens skyldigheter
Bidraget ska användas för det ändamål som det har beviljats för och som har antecknats i avtalet. Om man av välgrundade skäl vill ändra på användningsändamålet, måste detta avtalas skriftligt med byggnadsforskaren vid Finlands Hembygdsförbund innan arbeten inleds.
Bidragsmottagaren förbinder sig att meddela om föreningshuset överlåts till en annan part, om verksamheten läggs ned, om föreningshusets användningsändamål ändras eller om egendomen skadas eller förstörs.
Bidragsmottagaren förbinder sig att försäkra föreningshuset.
Bidragsmottagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att följa gällande upphandlingslagstiftning. För alla inköp som uppgår till minst 7 000 euro (+ moms), ska föreningen dessutom begära anbud från fler än en varu- eller tjänsteleverantör.
Återkrav av bidrag
Bidragsmottagaren kan i följande situationer avkrävas återbetalning av bidraget eller en del av det:
- Om föreningshusfastigheten säljs eller överlåts till en privatperson eller ett samfund som inte kan få renoveringsbidrag för föreningshus.
- Om byggnaden förstörs och inte ersätts med en ny kan bidraget återkrävas från försäkringsersättningen.
- Om bidraget inte använts på det sätt som förutsätts i avtalet eller för det ändamål som det beviljats.
- Om ingen godtagbar utredning av hur bidraget använts inkommer inom utsatt tid.
- Övriga grunder som fastställs i statsunderstödslagen 21 och 22 §.
Vid återbetalning av bidraget eller en del av det beräknas räntan i enlighet med statsunderstödslagen.