Sofian tarina

Tarina naisesta

Ääri, Raija: Sofian tarina. Omakustanne. Rauma 2020. 55 s.

Raija Ääri on säkyläläinen kulttuurin monitoiminainen. Hän on luonut Säkylän TaidehAlliin oman osaston, Sofian huoneen, joka on omistettu Säkylässä vuonna 1877 syntyneelle Sofia Lucina Vätille. Huoneessa on Sofialta jälkeenjääneitä tavaroita, vaatteita ja kirjasto. Nyt taiteilija on julkaissut kyseisestä Sofiasta kirjan, joka kertoo tämän vuonna 1961 kuolleen naisen tarinan.

Teos on kolmitasoinen. Kunkin aukeaman vasemmalla lehdellä, yläosassa, on tiivis tarina Sofian elämänvaiheista sekä tarinaa valottavia valokuvia. Sivun alalaidassa on ilmeisesti lapsilukijalle ja -kokijalle tarkoitettu runomuotoinen tiivistelmä siitä, mitä dokumenttiteksti kertoo. Aukeaman oikealla sivulla on Raija Äärin oman käden kuvitusta, taideteoksia, jotka liittyvät kertovaan osioon.

Sofia oli perheen ensimmäinen lapsi, mutta hänet annettiin isovanhempien kasvatettavaksi perheen lisääntyessä. Mummola oli varakas talo, eikä puutetta ollut, mutta lapsi toki kaipasi vanhempiaan. Sofialle annettiin mahdollisuus koulunkäyntiin ja kansakoulun jälkeen tytön oli tarkoitus mennä Turkuun opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Selittämättömästä syystä hän ei kuitenkaan koskaan valmistunut vaan palasi takaisin mummolaan. Sofia eli elämänsä naimattomana – hänen rakastettunsa, sulhasensa kaiketi – hukkui Pyhäjärveen, eikä nuori nainen sen jälkeen tiettävästi kenenkään perään katsellut.

Sofia oli kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja taiteesta ja kulttuurista laajemminkin. Hän oli myös taitava käsistään ja ompeli kaikki vaatteensa itse. Hän oli myös taitava kokki ja toimikin pitokokkina Säkylässä. Hän hankki itselleen 38-vuotiaana pienen mökin Pyhäjärven rannalta, jossa viettikin lopun elämäänsä. Hänen luonaan vieraili runsaasti väkeä, taiteilijoita, herrasväkeä ja naapureita, jotka jättivät muistonsa vieraskirjaan, joka on jäljellä. Sofian kirjasto, josta teoksessa on kirjaluettelo, kertoo hänen olleen lukenut ja sivistynyt persoona. Kun Sofia sitten jätti maallisen elämänsä, hänen jäljelle jääneet tavaransa tallennettiin TaidehAllin Sofian huoneeseen.

Kaunis teos.

Lassi Saressalo

Tiedustelut: Raija Ääri, p. 050 525 5854.