Lahden Ahkera

Ahkera kuvaaja

Helin, Heikki: Lahden Ahkera. Kuvia vuosien varrelta. Lahden Ahkera. 252 s.

Heikki Helin tunnetaan elävänä Sysmän tietosanakirjana. Hän on julkaissut useampia mainioita Sysmää koskevia kotiseututeoksia, joita on esitelty myös Kotiseutuliiton kotisivujen Kirjamakasiinissa. Helin on ahkera kirjoittaja ja lehtimies, jonka kädessä myös kamera pysyy. Tuorein esimerkki on urheiluseura Lahden Ahkeran 110-vuotisjuhlakirja. Helin ei halunnut toistaa aikaisempien juhlakirjojen ja järjestöhistorioiden kuivakkuutta vaan valitsi esitystavakseen viimeisten kymmenen vuoden kuvakavalkadin, jonka kautta Ahkeran urheilutoiminta tuodaan mallikkaasti esiin.

Kirjan sivuilla on noin kahdeksansataa Helinin ottamaa kuvaa urheilemisesta, kilpailuista, voittamisesta, joukolla tekemisestä, nuorista ja vanhemmistakin liikkujista unohtamatta niitäkään, jotka toimivat urheilevien ahkeralaisten taustavoimina. Omaiset, kisajärjestäjät, ”leikkiliikkujat” ja valmentajat ovat mukana kuten myös ne, jotka tämän kaiken mahdollistavat – urheiluseuran taustahahmot, vapaaehtoiset.

Kuva-aarteisto on järjestetty vuosittain niin, että toistuvat tapahtumat, Uusi Lahti-juoksu, Fazer Reilu Cup -kisat, varhaisnuorten ja nuorten Hippo- ja piirinmestaruuskisat, lahtelainen Kunnon Nainen -tapahtuma, Lahden Eliittikisat ja erilaiset eri ikäisten urheilijoiden viestikilpailut saavat osansa samoin kuin vaikkapa Veteraanien MM-kisat vuodelta 2009 sekä viime vuosien Kalevan kisat, joihin lahtelaisia on osallistunut. Mutta tärkeintä ei Helinille ole ollut kuvata palkintopallilla seisovia voittajia vaan ja nimenomaan liikkumisen riemua, kilpailemisen jännitystä niin juuri kävelemään oppineiden liikkujien kuin jo puoliammattilaisten kilpailijoiden kautta. On mieluista nähdä liikkuvien lasten kasvoja, vanhempien kilpailijoiden keskittymistä, katsojien tuntemaa jännitystä ”omia” seurattaessa. Massatapahtumien yhdessäolon riemun voi aistia valokuvamateriaalista, kuvien estetiikka kertoo myös liikkumisen ja urheilemisen estetiikasta. Jokainen kuvattu, olipa tämä lapsi, nuori, aikuinen tai jo seniori-ikäinen, kertoo omalla tavallaan, miten kaunis on liikkuva ihminen.

Tekstit on teoksessa minimoitu. Joissain kuvissa ei ole kuvatekstiä lainkaan, joskus taas on muutamalla rivillä kerrottu tilanne. Joskus on kuvatulle annettu nimi, joskus taas ei – eikä nimillä tässä yhteydessä ole juurikaan väliä. Pelkät kilpailijat tai osallistujat eivät kuvaajalle ole riittäneet. Kuvakavalkadi kertoo myös siitä, mitä tavallinen urheilun seuraaja ei välttämättä havaitse, usein näkymättömät kisatoimitsijat työskentelevät sateessa ja helteessä, huoltajat huoltavat välineitä ja kilpailupaikkoja, ensiaputaitoiset ovat valmiina ja vaikkapa kuulan palautusputken kokoamisessa on omat niksinsä, jotka on osattava. Mittamiehet ja -naiset ovat tarkkoina, pöytäkirjurit tekevät dokumenttinsa ja urheilupomot jakavat palkintoja.
Kaiken keskellä on kuitenkin suoritusten tekijä, joista Helinin kameraan yhä useammin osuvat lapset ja nuoret. He, joille kilpailuun osallistuminen on yhtä leikkiä, jota leikitään joskus tosissaan, joskus taas vain osallistumisen riemussa, yhdessä ollen.

Olisin ehkä antanut kuvatekstit vielä kerran kriittisesti luettavaksi ja näin välttänyt turhat lapsukset. Sisällä salamavalon kanssa otetuista kuvista olisin kyllä poistanut punasilmäisyydet.
Helinin kunnianosoitus 110 vuotta täyttävälle Lahden Ahkeralle on erilaisuudessaan mainio juhlakirja, jota selatessa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle.

Lassi Saressalo