Jutuntekijä

Tuntematonko mies

Kirjaesittely 12.12.2017
Wacklin, Matti: Jutuntekijä. Raimo Seppälän uutismatka. Tampere-Seura 2017. 160 s.

Joka ei ole lukenut Lallin urheilusivuja, Aamulehden reportaaseja eikä laajaa elämäkertakirjallisuutta, ei tunne professori Raimo Seppälää. Hän kulki pitkän juoksun koulupoikakirjoittajasta tamperelaisen Aamulehden päätoimittajaksi ja valtakunnalliseksi journalistivaikuttajaksi. Hän myös käänsi kirjallisuutta, oli mukana tuottamassa kuvateoksia ja kertomuksia Tampereesta ja sen kaupunkikulttuurista.

Mutta Seppälä oli muutakin. Hän torkkui eduskunnan parvekkeella, kun Kekkosta valittiin presidentiksi, hän oli ensimmäisiä reporttereja paikalla, kun ilmavoimien Vihuri-hävittäjä putosi metsään, hän raportoi Suomessa ensimmäisenä Kennedyn murhasta ja pääsi haastattelemaan Iki-Kiantoa tämän viimeisinä päivinä. Eikös Seppälä ehtinyt myös Biafraan toteamaan itsenäistymiseen pyrkivän kansanosan kuolinkamppailua, ja ollut tekemässä juttua Poika-Tuomisesta, tuosta Suomeen palanneesta ja kunniansa uudelleen saaneesta punikista.

Seppälä oli monessa mukana – niin Siperiassa kuin herrojen kanssa Leningradissa ja Moskovassa – aina valppaana tarkkailijana. Reportterin mieluinen työ siirtyi hiljalleen kirjoituspöydän ääreen ja Aamulehden päätoimittajan työhön. Mutta tämä ei miestä estänyt uusia uria etsimästä. Aamulehti irrotettiin Kokoomuksesta –vaikka sävy kyllä säilyi – ja lehdestä tuli entistä arvostetumpi valtakunnallinen julkaisufoorumi.

Kun Cadillac viimein vei professorin arvonimen saaneen päätoimittajan eläkkeelle, muisteli hän uransa alkuaikoja: ”Toimittajan erioikeus on päästä näkemään elämää ojanpohjalta kristallikruunujen alle. Journalismi on loputonta elämän opiskelua, uteliaisuutta ja vilpitöntä tahtoa ymmärtää niitäkin, jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. He voivat olla oikeassa.”

Matti Waclinin, tamperelaisuuteen keskittyneen tietokirjailijan, teokseen Seppälästä kannattaa tutustua niidenkin, joiden jalat eivät ole Tampereen savessa.

Lassi Saressalo