Vähä varjoo verkostaki

Lavansaarelaista elämää

23.3.2015

Talsi, Pirkko (koonnut): Vähä varjoo verkostaki – lavansaarelaista elämää. Koottu jälkipolville ja muille asiasta kiinnostuneille. Lavansaari-seura ry. Painokotka Oy, Kotka 2013. 76 s.

Kirjan tekijä Pirkko Talsi kertoo kirjastaan seuraavaa:

”Kirja on kaksiosainen: Osa I sisältää osiot vanhat tavat, ihmisen elämän, käsityöt ja pukeutumisen. Osassa II on Suomen Kansan Vanhat Runot.

Vanhoista tavoista palmusunnuntain virpominen, pääsiäisyön variksen vesi ja auringontanssi ja pääsiäiskeinut ja -kukon muniminen ovat kirjassa lyhyesti kerrottuna. Myös juhannus, simuna ja martinpäivä, joulun vietto, oljamit ja uuden vuoden vietto käsitellään. Kirjassa kerrotaan Variksen veden ja martinsanttien tavoista – ja näitä tapoja ei Kanta-Suomen puolella juurikaan tunnettu.

Ihmisen elämänkulku -osiossa on selvitetty lavansaarelaista elämää syntymän, ripille pääsyn, kihlauksen ja kolmipäiväisten häiden vieton, kirkossa käynnin ja hautajaisten sekä taikauskoisten tapojen osalta. Käsitöissä kerrotaan talkoista, kirjokintaista ja vironvöistä, ja pukeutumisosassa käydään läpi vaatekappaleet ja morsiamen päälaitteet.

Osa II sisältää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle tallennettuja runoja. Vuonna 1858 Jaako Länkelä kävi jo tallentamassa ja seuraavan kerran käytiin keräämässä viime hetkillä 1935–1938, sillä saari täytyi jättää 1939, kun väestö evakuoitiin sodan alta, pääosin Kotkaan. Lavansaarelainen opettaja Johannes Suomalainen teki merkittävän teon lähettäessään SKS:lle useammassa erässä synninsaarelta tallentamiaan runoja. Lavansaaresta on tallennettuna kaikkiaan 285 runoa. Kirjaan otetut runot on valittu mahdollisimman monista erityylisistä runoista.

Kirja ilmestyi joulukuussa, kun 28.12.2013 Lavansaari-seura täytti 100 vuotta. Äitini syntyi tänä samana, seuran perustamispäivänä. Olin äidiltä kuullut ja häneltä saanut tietoa näistä vanhoista tavoista. Siitä syntyi idea kirjan kirjoittamiseen.”

Tiedustelut: Pirkko Talsi: pirkko.talsi(at)hotmail.fi