Yksi esine – tuhat tarinaa 2017
Vuonna 2017 paikallismuseoiden kokoelmat kertoivat itsenäisen Suomen historiasta
Kotiseutuliitto haastoi kaikki maamme sadat paikallismuseot ja muutkin museot kertomaan itsenäisen Suomen tarinaa yhden esineen kautta – yhdessä!
Kaikki muut museotkin ovat tervetulleita mukaan. Osallistuminen ei myöskään edellytä Kotiseutuliiton jäsenyyttä.
Suomen museoista valtaosa on paikallismuseoita. Nämä tietyn seudun perinnettä, historiaa ja henkilökuvia huokuvat museot ovat täynnä tarinoita sata vuotiaan Suomen menneisyydestä ja nykyisyydestä – ja museoissa kohtaamme menneen äärellä Suomen tulevaisuuden tekijät, lapset ja nuoret.
Haastoimme kaikki museot valitsemaan kokoelmistaan yhden esineen ja kertomaan sen tarinan avulla jotakin olennaista paikkakunnasta, kotiseudusta – kenties koko Suomesta, suomalaisuudesta ja maamme tarinasta. Miten tämä yksi esine kuvaa kotiseudun kehittymistä, käännekohtaa tai muuta merkityksellistä? Valitkaa yhdessä esine, jonka tarina liittyy osaksi itsenäisen Suomen historiaa.
Suomen Kotiseutuliitto julkaisi kaikki tarinat ja esinekuvat verkossa vuoden 2017 aikana.
Museoesine on enemmän kuin esine – kerrotaan Suomen historia yhdessä
”Esineiden tarinat kertovat ja todistavat menneisyyden tapahtumista ja ilmiöistä. Museoesine on näin aina sekä aineellisten että aineettomien arvojen tulos, ja usein aineeton on arvokkainta!” museologian professori ja Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna sanoo, ja jatkaa: ”Kokoelma saa uusia ulottuvuuksia ja museo kenties puuttuvaa tietoa, kun yhteisö osallistetaan miettimään tarinoita.”
Esineen kuva tarinoineen on helppo viedä juhlavuoden aikana myös pois museosta, eri puolille kotiseutua. Esine voi näin kertoa tarinaansa kouluissa ja kerhoissa, kesäjuhlissa ja talkoissa sekä tietenkin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.
Vuonna 2017 vietettävän Suomi 100 -juhlavuoden teemana oli Yhdessä. Vuosi oli avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville, ja sitä vietettiin eri puolilla Suomea aina vuoden 2017 alusta itsenäisyyspäivään saakka. Juhlavuosi rakennettiin yhteisellä tekemisellä ja osallistumisella. Tekojen kautta tarkastellaan itsenäisyyden mennyttä vuosisataa, Suomen nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Lue lisää Suomi 100 -juhlavuodesta: suomi100finland.fi