Suuri Löytöretki -verkkopeli lapsille

Verkkopeli kulttuuriympäristöopetukseen

Valitettavasti pelin ylläpito on lopetettu vuonna 2017

Suuri Löytöretki on verkkopeli, joka johdattelee oppilaat tutustumaan kotiseutuunsa, paikallishistoriaan ja lähiympäristöön. Oppilaat tuottavat itse peliin sisältöä ja luovat tarinoita – löytöretkiä – jotka muodostuvat sarjakuvien ja valokuva-albumien tapaan teksteistä ja kuvista. Lisäksi löytöretkiin voi lisätä tietovisoja ja kuva-arvoituksia. Tarinan päähenkilönä seikkailee oppilaiden itse luoma hahmo.

Miten peliä voi käyttää?

Peli on tarkoitettu pääasiassa alakouluikäisille ja se soveltuu useisiin eri kouluaineisiin: Historian tunnilla voitte tutustua paikalliseen historiaan ja suunnitella löytöretkiä opittuihin asioihin liittyen. Äidinkielen tunnilla voitte harjoitella tarinoiden kertomista kuvia ja kirjoittamista yhdistelemällä. Kuvataiteen tai käsityön tunneilla voitte tehdä löytöretkiin erilaisia hahmoja tai lavasteita tai harjoitella valokuvaamista.

Löytöretkiä on mahdollista tehdä yksin, pareittain tai ryhmissä. Sellaisen voi tehdä muistoksi vaikkapa luokkaretkestä. Vanhemmille oppilaille valokuvaustehtävän voi antaa kotitehtäväksi ja nuorempien kanssa kuvia voi ottaa koulun pihassa tai maastopäivän yhteydessä. Myös opettajat pystyvät tekemään löytöretkiä ja käyttämään niitä oppimateriaaleina.

Pelaaminen alkaa klikkaamalla sivun yläpalkista näppäintä ”Pelaa”. Tällöin sivulle latautuu Suomen kartta, jonka päällä hulmuaa lippuja. Lippua klikkaamalla pääset pelaamaan löytöretkeä.

Löytöretken tekeminen

Löytöretkien luomiseen opettaja tarvitsee käyttäjätunnuksen, jonka saa Suomen Kotiseutuliitosta. Opettaja tekee tunnukset oppilaille ja tarkistaa Löytöretket ennen niiden julkaisemista. Julkaistut retket ovat kaikkien pelattavissa.

Oppilaat aloittavat retken suunnittelun miettimällä kuvauspaikkoja ja tarinan, jonka haluavat kertoa sekä tekevät hahmon, joka tarinassa seikkailee. Tämän jälkeen lähdetään ottamaan kuvia. Kun kuvat on otettu, opettaja luo oppilaille käyttäjätunnukset, joilla oppilaat pääsevät lataamaan kuvat palveluun ja kirjoittamaan kuville tekstin. Tarinaan voi lisätä myös kuva-arvoituksia tai tietovisan.

Kun löytöretki on valmis, opettaja päättää sen julkaisemisesta. Julkaistut retket ovat kaikkien pelattavissa.

Miettikää yhdessä – kuvatkaa ympäristöä – luokaa tarina! Kaikki mukaan pelaamaan!

www.suuriloytoretki.fi – Valitettavasti pelin ylläpito on lopetettu vuonna 2017

toimisto (at) kotiseutuliitto.fi
puh. (09) 612 6320