Reparationsråd och anvisningar
Vid god renovering av föreningshus:
- identifieras och repareras husets skador, och de bakomliggande orsakerna elimineras
- bevaras och iståndsätts gamla byggnadsdelar och material i så stor utsträckning som möjligt
- används i första hand målarfärg av traditionell typ (linoljefärger, kokfärger)
- planeras renoveringsarbetet noggrant och i god tid tillsammans med experter
- används traditionella material och arbetsmetoder som är typiska för den tid när huset byggts
- anpassas ändringsarbeten som förbättrar husets funktionalitet (tillgänglighetsrenoveringar, förnyelser av wc- och köksutrymmen) omsorgsfullt till det gamla husets arkitektur och rumsdisposition
- gynnas övergång till inhemsk, förnybar energi
Hembygdsförbundets anvisningar om renovering av föreningshus innehåller mer information om renovering av föreningshus och om planering av renovering. Särskilt den som planerar renoveringen har nytta av anvisningarna som bl.a. fastställer vilken renoveringslinje som uppfyller kraven för beviljande av bidrag.
Anvisningar för renovering av föreningshus pdf
Det finns en separat anvisning för konditionsbedömning. Målet med konditionsbedömningen av föreningshuset är att producera sakkunnig basinformation om byggnadens skick som utgångsuppgifter för renoveringsplaneringen, samt ett förslag till husets underhållsplan.
Konditionsbedömning av föreningshus (pdf)
Byggnadsforskaren ger råd
Hembygdsförbundets byggnadsforskare ger råd i fråga om renoveringsarbeten och planering av renovering, och ger mer information om att ansöka om bidrag.
Föreningen kan också be att byggnadsforskaren besöker byggnaden för att ge råd om renovering av föreningshuset och frågor som rör bidrag. Under besöket kan man närmare diskutera planeringen av renoveringen, goda renoveringsmetoder och hur man ansöker om renoveringsbidrag. Föreningen faktureras reseersättning (kilometerersättning) för byggnadsforskarens besök.
Innan bidragsansökan lämnas in är det bra att be om råd och förbereda planer som uppfyller kraven för beviljande av bidrag. Det är viktigt att renoveringsplanerna i bidragsansökan är tillräckligt bra. Renoveringsarbeten för vilka föreningen ansöker om bidrag kan inte inledas innan bidraget beviljats. Brådskande, oundviklig renovering kan dock påbörjas om föreningen begärt ett förhandsutlåtande av Finlands Hembygdsförbunds byggnadsforskare. Byggnadsforskaren kan genom sitt utlåtande fastställa om arbetena i princip uppfyller kraven för beviljande av bidrag. Utlåtandet är inte ett löfte om att bidrag kommer att beviljas.
Mer information
byggnadsforskare Jari Heiskanen
jari.heiskanen @kotiseutuliitto.fi