Piharakennukset pohdituttavat neuvontakäynneillä

Lahden Museon korjausrakentamisen asiantuntija Anssi Malinen ja talon omistaja tutkailemassa nastolalaisen talon aittaa.

Neuvontakäynneillä monia on pohdituttanut, mitä tehdä huonoon kuntoon päässeille piharakennuksille. Piharakennukset ovat monella tapaa tärkeitä: ne jäsentävät vanhan talon pihapiiriä ja tarjoavat tarpeellista säilytystilaa.

Vanha aitta kuntoon

Vanhan aitan numeroituja hirsiä.

Korjausklinikka oli mukana, kun nastolalaisessa pihapiirissä selvitettiin vanhan aitan tilannetta. Uudet omistajat olivat tyhjentäneet aitan vuosikymmenten aikana kertyneestä puutavarasta sekä jo purkaneet pahoin vaurioituneen katon monikerroksiset katemateriaalit osin pois. Aitta koostuu kahdesta hirsikehikosta, joiden väliin ja päätyyn on tehty kevytrakenteiset osat laudasta. Toisessa päädyssä on matalampi kolmas hirsikehikko. Kehikoiden hirret on numeroitu, mikä vahvistaa perimätiedon, että aitta on siirretty aikoinaan jostakin muualta talon pihapiiriin.

Korjausrakentamisen asiantuntija Anssi Malinen Lahden Museoilta totesi paikan päällä hirsikehikoiden olevan kunnossa. Aitan lautarakenteiset osat sen sijaan olisi kyseisessä kohteessa helpointa purkaa ja rakentaa uudelleen.

Perustukset esille

Aitan taakse on vuosikymmenten saatossa kärrätty muun muassa haravointijätettä ja maanpinta on noussut alimpien hirsien tasalle. Ylimääräisen maan poistamisen jälkeen maanpinta kannattaa muotoilla kaatamaan vedet poispäin rakennuksen seinustalta. Liian lähellä aittaa kasvavat puut poistetaan, koska niiden lehvästö johtaa seinille kosteutta. Kun perustukset on saatu taas esille, vaihdetaan tai korjataan tarpeen mukaan vaurioituneita alahirsiä.

Kohteessa piharakennusten korjauksiin ei ollut tänä kesänä kiireellisempien töiden takia resursseja, mutta vaurioituneet rakenteet on tarkoitus purkaa jo pois. Tämän jälkeen säilytettävät hirsikehikot voi suojata säältä ja jatkaa työtä seuraavana keväänä.

Vastuumuseot neuvovat

Alueelliset vastuumuseot neuvovat kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten korjaamisessa, joten voit olla yhteydessä oman alueesi museoon, jos kaipaat tukea vanhan talosi korjaamiseen. Päijät-Hämeen alueella neuvoja saa Lahden Museoista.

Katso lähin alueellinen vastuumuseo Museoviraston verkkosivuilta: https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tietoa-suomen-museoista/alueelliset-vastuumuseot

Teksti ja kuva: Reetta Nousiainen, Korjausklinikka-hankkeen projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu