Raimo Sailas 1945–2020

13.8.2020 Uutinen
Kuva Raimo Sailaksesta.
Raimo Sailas kesällä 2005. Kuva: Aurora Reinhard.

Suomen Kotiseutuliiton pitkäaikainen hallituksen varapuheenjohtaja, ministeri Raimo Sailas menehtyi vakavaan sairauteen 17. heinäkuuta.

Kotiseutuliiton hallituksesta 1991 pois jäävä Nivalan entinen kunnanjohtaja ja silloinen Oulaisten kaupunginjohtaja Antti Niemelä totesi liiton toiminnanjohtaja Markku Tannerille, että hänellä on ehdottaa ”hyvää miestä” liiton toimintaan. Tuo hyvä mies oli Espoossa asuva, syntyjään nivalalainen valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Raimo Sailas. Esitys otettiin mieluusti vastaan.

Sailas aloitti liiton hallituksen jäsenenä 1992 – samaan aikaan, kun hän taittoi virkamiehenä syvän laman vaikutuksia. Hallituksen varapuheenjohtajaksi hänet valittiin 2001, ja tässä toimessa hän oli peräti vuoteen 2018, jolloin hän jättäytyi sivuun terveyssyistä.

Sailaksen aikana liiton hallituksessa ehti olla kolme puheenjohtajaa. Hänen ansionsa palkittiin liiton korkeimmalla huomionosoituksella, Kotiseututyön ansiomitalilla.

Liitolle syvää yhteiskunnallista ymmärrystä

Vapaassa kansalaisjärjestössä oli todella kysyntää henkilölle, jolla oli sekä laaja näkemys että ymmärrys yhteiskunnasta ja erityisesti taloudesta.

Sailaksen osaaminen konkretisoitui entisestään 2004, kun liittoon perustettiin talous- ja yhteiskuntasuhteiden jaosto, jonka puheenjohtajaksi hänet tietysti nimitettiin. Hän hoiti tointa viisi vuotta. Samana vuonna opetusministeriö delegoi seurantalojen korjausavustusten jakamisen liitolle ja Seurantaloasian neuvottelukunnalle. Ministeriö nimitti Sailaksen neuvottelukunnan puheenjohtajaksi vuosiksi 2007 ̶ 2017.

Liiton puheenjohtajistoa pyydetään usein juhlapuhujiksi kotiseutujuhliin. Sailas hoiti osansa ja esimerkiksi 2016 hän edusti liittoa Espoon Laajalahdessa, Juuassa, Valkeakoskella, Lieksassa ja oli tietysti mukana Kajaanissa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä.

Mikä motivoi korkeassa valtiollisessa virassa olevaa miestä osallistumaan Kotiseutuliiton toimintaan? Kotiseutupostissa 4/2017 oli Sailaksen haastattelu, jonka otsikko, ”Muutakin kuin budjettia ja valtiontaloutta”, osoitti hänen motiivinsa. Hän vielä lisäsi, että ”Antoisinta tässä luottamustoimessa on ollut se, että olen päässyt lukuisiin tilaisuuksiin eri puolille maata sekä saanut paljon uusia ystäviä ja tuttavia.”

Historian opiskelun puolestapuhuja

Vaan oltiinko Sailaksen mielestä jossain eksyksissä? Oltiin. Hän esitti liiton 70-vuotisblogissaan maaliskuussa 2019 syvän huolensa historiattomasta kansakunnasta: ”Historian opiskelu on vähenemässä maamme koululaitoksessa. Ylioppilaaksi voi pian päästä hatarin tai peräti olemattomin tiedoin. Tämä on väärin. Kansakunta, joka ei tunne omaa historiaansa, on heikoilla jäillä. Toisaalta on onneksi olemassa selviä merkkejä siitä, että suomalaisten kiinnostus omaa historiaansa kohtaan on elpymässä. … Kotiseutuliike voisi olla mukana tukemassa tässä historiankiinnostuksen elvyttämisessä. Liike on tietysti parhaimmillaan paikallishistorian asiantuntijana, mutta paikallishistoriasta on usein helppo vetää yhteyksiä kansalliseen ja myös kansainväliseen historiaan. Historian tuntemus auttaa ymmärtämään, mistä me tulemme ja minne me menemme.”

Raimo Sailakselle ei ollut epäselvää mistä hän tuli ja minne hän oli menossa.

Kotiseutuväki muistaa kunnioittaen väkevää hallituksen varapuheenjohtajaansa.

Janne Vilkuna

Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja

 

Kotiseutuliike auttamaan historian opiskelussa