2025 Rakennettu perintömme
Kodit, kylät ja kaupungit, puistot ja puutarhat. Rakennettu ympäristö on osa elämäämme ja täynnä merkityksiä, jotka syntyvät alueen erityispiirteistä, tarinoista ja muistoista. Paikkakunnan identiteetti rakentuu näistä aineista.
Arvokas ympäristö ja hyvä arkkitehtuuri on muutakin kuin vau-elämyksiä. Se on rakasta lähiympäristöämme, joka luo puitteet sujuvalle arjelle. Hyvin suunnitellut, toteutetut ja ylläpidetyt tilat tuottavat yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Rakennettuun ympäristöön on sitoutunut suuri määrä työtä, taloudellista pääomaa ja arvokkaita materiaaleja. Rakennusten arvoa mitataan myös kulttuurisista ja sosiaalisista näkökulmista. Tulevat sukupolvet saavat nauttia eri aikakausien rakennetusta perinnöstä, kun kunnostamme oikea-aikaisesti ja vältämme ylikorjaamista. Tällöin myös kuorma ympäristölle on mahdollisimman pieni.
Jokainen kohde ansaitsee arvostusta, käyttöä ja huolenpitoa. Tule mukaan toteuttamaan rakennetun perinnön teemavuotta ja kertomaan sinulle tärkeistä kohteista.
Näin osallistut teemavuoteen!
Kaikki ovat tervetulleita mukaan! Voit osallistua juuri itsellesi sopivalla tavalla.
- Järjestä yleisötapahtuma, kuten avoimet ovet, opastus tai näyttely. Rakennettuun perintöön liittyviä tapahtumia voi kuka vain ilmoittaa kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin. Kulttuuriympäristöpäivien varsinainen sesonki on syyskuussa, mutta tapahtumia voi järjestää sen sateenvarjon alla koko vuoden ajan.
- Auta keräämään tietoa vuonna 2025 merkityksellisenä pidetystä rakennusperinnöstä. Kohde voi olla mikä tahansa itselle tärkeä rakennus tai paikka, kuten oma asuinalue, lähipuisto, harrastuspaikka tai matkakohde. Ilmoita kohde mukaan: Rakennettu perintömme -kysely ja valokuvaa se Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailussa syyskuussa.
- Lähde retkelle ja osallistu rakennusperinnön hoitoon. Seuraamalla Kulttuuriympäristöpäivien viestintää, saat tietoa kiinnostavista kohteista. Niihin voi tutustua omin päin tai osallistua muiden järjestettyihin tapahtumiin.
- Jos käytät sosiaalista mediaa, jaa rakkaat kohteesi aihetunnisteella #RakennettuPerintömme ja #Kulttuuriympäristöpäivät ja #EuropeanHeritageDays
- Nosta rakennettu perintömme keskusteluun kahvipöydässä, sanomalehden yleisönosastolla tai verkkosivuillanne.
Ideoita tapahtumapaikoiksi
Rakennetun perinnön teemavuonna valokeilaan voi nostaa monenlaisia kiinnostavia kohteita. Tapahtumapaikkoina ja esittelykohteina voivat olla
- Rakennukset eri aikakausilta: esimerkiksi koulut, kirkot, seurantalot, museot
- Rakennetut alueet: kotikadut, korttelit, asuinalueet
- Puistot ja puutarhat, viherrakentaminen ja maisema-arkkitehtuuri.
- Liikenteen ympäristöt, sillat, kanavat ja muut väylärakentamisen ratkaisut.
- Arkkitehdin, kaavoittajan, korjausrakentajan tai korjausrakentamiskeskuksen työ.
- Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulun tai alan oppilaitoksen toiminta ja opiskelijoiden työt.
Ideoita yleisötapahtumiksi
- Avointen ovien tai avointen porttien tilaisuus rakennuksessa tai pihapiirissä. Jaossa voi olla esimerkiksi kartta huomaamisen arvoisista yksityiskohdista tai kohteen esittelyteksti. Tutustumiseen voi yhdistää kahvitarjoilun, musisointia, kirpputorimyyntiä tai muuta oheisohjelmaa.
- Opastettu kierros, joissa voidaan esitellä muun muassa kohteen historiaa, arkkitehtuuria, suunnitteluprosessia tai korjausta.
- Arkkitehtuuri-, kaupunginosa- tai kyläsuunnistus. Valitse kohderyhmällesi sopiva reitti ja kohteita sen varrelta. Rastit voivat olla esimerkiksi etukäteen ottamiasi valokuvia rakennetun ympäristön yksityiskohdista, jotka pitää yhdistää oikeisiin kohteisiin. Rastit voivat olla myös kohteisiin liittyviä kysymyksiä, esim. mikä talon numero rastin kohdalla on, kuinka monta postilaatikkoa tai lipputankoa on kohteen edessä, mitä puulajia puistossa kasvaa eniten, kenen arkkitehdin suunnittelema rakennus on, kuka merkkihenkilö on asunut talossa jne. Suunnistus voi olla yleisötapahtuma tiettynä aikana tai omatoimisuunnistus, jossa kartta ja tehtävät on saatavilla esim. verkkosivuilta.
- Korjauskurssi, työpaja tai neuvontapiste. Vinkkejä voi antaa esimerkiksi perinteiseen rakentamiseen ja korjaamiseen kuten puuikkunoiden kunnostukseen tai pinkopahvin maalaamiseen, punamullan keittoon tai vaikkapa puutarhan ja niityn hoitoon.
- Valokuvauskävely. Tutustukaa valokuvaten paikallisiin kulttuuriperintökohteisiin .
Teemaan liittyviä aineistoja verkossa
- Korjaustaito.fi on rakennusperinnön, säilyttävän korjaamisen ja restauroinnin sivusto, jolta löydät muun muassa Museoviraston korjauskortit: Korjaustaito
- Finna Street löytää historiallisia kuvia sieltä missä olet: Finna Street
- Rakennettu hyvinvointi –sivusto tarjoaa tutkittua tietoa rakennetun ympäristön muutoksista 1945 – 1990: Rakennettu hyvinvointi
- Arkkitehtuuri- ja designmuseon oppimateriaalit arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä: Oppimateriaalit – Arkkitehtuuri- ja designmuseo (mfa.fi)
- A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen oppimateriaalit: Menetelmiä ja materiaaleja
- Arkkitehtuuri- ja designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja opetukseen ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemiseen: Muotoilun työkaluja opetukseen
- Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY): RKY ι Museovirasto
- Arcinfon englanninkielinen sivu suomalaiseen arkkitehtuuriin tutustumiseen: Finnish Architecture Navigator
- European Heritage Days -ohjelman Architectural Heritage -teeman englanninkielinen esite: Architectural Heritage: Windows to the Past, Doors to the Future