Valtakunnalliset kotiseutupäivät tapahtumana
Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma. Niiden tarkoitus on kasvattaa kotiseututyön arvostusta ja esitellä järjestäjäaluetta. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi.
Päiville osallistuu satoja Kotiseutuliiton jäsenyhteisöjen edustajia ja kotiseutuklubilaisia eri puolilta Suomea. Lisäksi päivien yleisötilaisuuksiin ottaa osaa tuhansia kotiseudun ystäviä lähiympäristöstä.
Kotiseutupäivien pääjärjestäjänä toimii yleensä kaupunki tai kunta, jolle Kotiseutuliitto myöntää oikeuden toimia päivien isäntänä. Järjestelyihin osallistuvat yleensä myös naapurikunnat, maakuntaliitto sekä paikalliset yhdistykset.
Järjestäjäksi? Ole yhteydessä liiton toiminnanjohtajaan.
Kotiseutupäivien sisältötavoitteet
- Järjestäjäalueen ja maakunnan omaleimaisuuden esittely
- Ajatusten ja kokemusten vaihto
- Virikkeiden saaminen ja elämykset
- Järjestäjäalueen tunnetuksi tekeminen
- Alueellisen yhteistyön edistäminen
- Pysyvät vaikutukset alueelle
Päivillä pidetään liiton vuosikokous ja palkitaan ansioituneita
Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä pidetään Kotiseutuliiton vuosikokous, jossa tehdään liiton tärkeimmät päätökset ja tavoiteasettelut. Lisäksi Kotiseutuklubin jäsenille järjestetään vuositapaaminen.
Päivien yhteydessä Kotiseutuliitto jakaa kotiseututyön ansiomitalit sekä julkistaa Vuoden kotiseutuyhdistyksen.
Päivistä sanottua:
”Jokainen kotiseutuyhdistys ja paikallismuseo on erilainen toimintakulttuuriltaan ja omistuspohjaltaan. Jokainen kohtaaminen ja keskustelu tuo opittavaa. Mistä saa tuohta, miten korjaatte malkakaton, lastenpäivän ideointi, miten rahoittaa toimintaa, julkaisuvaihto, suhde kotikuntaan, tiedottamisvinkit, yhteisretket, uusia tapoja ja termejä, älykäs kotiseututyö jne. Valtakunnalliset kotiseutupäivät antavat mahdollisuuden haastatella laajemmin ”kolleegoja” ja kerätä vertailevaa tietoa ja käyttää sitä hyödykseen lobatessa oman yhdistyksen ja museon asioita eteenpäin, tai saada vahvistusta, että joissakin asioissa itse ollaan toimittu oikein. Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä huomaa myös kuinka hirvittävän erilaista kotiseutyö Suomessa on ja miten erilaista lähtökohdista sitä tehdään. Vuorovaikutus on suunnattoman tärkeää, niin on myös perustyö.”
Ulla Kolehmainen, Hankasalmen Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja
Palautetta aiempien vuosien osallistujilta:
Jokainen tapahtuma on erilainen. Järjestävän alueen ihmiset tuovat oman ilmeensä jokaisille kotiseutupäiville.
Antoisinta päivillä on keskustelut muiden samoista aiheista kiinnostuneiden kanssa.
Koko tapahtuma – kerrassaan upea ja sai jälleen suorastaan hymyilemään itsekseen ihan muuten vain, kuten myös aika ajoin liikutuksen kyyneleet silmiin. Mikä kulttuurin ilotulitus ja mitä puheenvuoroja sekä esitelmiä. Näistä kaikista tuli paljon kotiin viemistä hyvänä tuulena ja ideoina oman alueen kehittämiseen.
Kaikkien osallisten, niin osallistujien kuin järjestäjienkin innostus ja iloinen mieli näkyvät!
Säilyttäkää tulevina vuosinakin paikallinen omaperäisyys, jossa näkyy seudun historia ja omaleimaisuus.
Tärkeintä on paikkaan kuulumisen, moniäänisyyden ja paikallisten identiteettien monimuotoisuuden teemat, sekä lämminhenkisyys ja hyvät puhujat.
Vaikea valita mikä oli parasta, koska kaikki oli mahtavaa, eikä voi muuta kuin sanoa vanhan mainoksen sanoin että oli niin upeaa ”ettei sanotuksi saa”. UPEAT PÄIVÄT.
Ilahdutti runsas toimijoiden määrä, moni oli kantanut kortensa kekoon. Ja se, että niin laajalti Suomesta oli osallistujia paikalla.
Kerrassaan hyvät ”hipat”.
Esiintyjien sitoutuneisuus, järjestäjien paneutuminen näkökulmaan, kunnan kertakaikkisen upea panostus ja yleisesti hieno kokonaisuus.
Kotiseutupäivien perinteissä on jotain varsin sydämeen käypää.