Käden taidot ja taitajat
Koillis-Savon käsityön taitajat kirjaksi
Kirjauutinen / esittely Suomen Kotiseutuliiton jäseneltä 19.6.2017
Savon Tomerat Naiset, omakustanne: Käden taidot ja taitajat. Taitto: Jukka Nykänen. Työryhmä: Anna-Liisa Happonen, Eila Ollikainen, Anna-Maija Räsänen, Eila Santanen
Savon Tomerat Naiset kokosi 2000–2013 tietoja koillissavolaisista käsityön tekijöistä ja heidän töistään. Tutkimukseen tallennettiin 69 henkilön haastatteluista, kuvista ja videoista tiedot Juankoskelta, Kaavilta, Nilsiästä, Rautavaaralta, Tuusniemeltä ja Vehmersalmelta. Tiedot taltioitiin kansioksi ja CD-tallenteiksi kirjastoihin ja neuvonta-asemille käytettäväksi.
Kädentaidot ovat Koillis-Savossa edelleen arvossa. Perinteisiä malleja osataan tuunata uusiksi ja soveltaa nykypäivään soveltuvien tuotteiden valmistukseen, tähdentää puheenjohtaja, kotiteollisuusneuvoja Eila Santanen. Suomi 100 -juhlavuonna päätettiin omaa käsityöperinnettä esittelevät tiedot julkaista kaikkien käteen sopivassa muodossa.
Käden taidot ja taitajat ilmestyi äitienpäivän alla runsaasti kuvitettuna 240-sivuisena kirjana. Täydennettynä kirja esittelee 76 tekijää ja heidän osaamistaan. On kutojia, neulojia, ompelijoita, nyplääjiä, huovuttajia, puutöiden tekijöitä, muotoilijoita jne. Monen tekijän osaamista kuvaa luonnehdinta moniosaaja, ja heistä moni on saanut ensimmäiset oppinsa kotoa.
Kirjan kannessa ja sisäsivulla esitellään Koillis-Savon kansallispuku. Vuonna 1986 valmistuneen puvun suunnitteli professori Toini-Inkeri Kaukonen ja asu kuvastaa suunnittelijan mukaan savupirttien kansan yksinkertaista vaatetusta. Puuvillan käyttö ja korujen puuttuminen ilmensi elämän niukkuutta.
Toinen merkittävä asu on Nilsiässä yleisesti käytössä ollut körttipuku, jonka tunnetuin kantaja oli herännäispuhuja Paavo Ruotsalainen. Körttipukua ovat käyttäneet miehet ja naiset arkena ja juhla-asuna. Miehen takin helmassa takana kuuluu olla tunnuksena satayksitoista, kolme pystylaskosta.
Savon Tomerat Naiset ry on perustettu vuonna 1999. Nimensä mukaisesti yhdistys vaali savolaisia ruoka-, tapa- ja kulttuuriperinteitä järjestämällä juhlia, näyttelyjä, työnäytöksiä sekä yleisötapahtumien ruokailuja ja kahvituksia. Yhdistys on aikaisemmin julkaissut kotiseutukirjan Oekeessa patteessa.
Eila Oilikainen
Tiedustelut: eila.santanen@suomi24.fi