Viitasaaren naisten kansallispuvun valmistusvaiheet

Kansallispukua tekemässä

Seppä, Anja: Viitasaaren naisten kansallispuvun valmistusvaiheet. Viitasaari-Seura. Sine loco, sine anno.

Kansallispuvun suunnittelu on pitkäaikaista työtä. Viitasaarelaiset aloittivat oman pukunsa suunnittelun vuonna 1975, kun siihen tähtäävä ajatus esitettiin ensi kerran julkisesti. Varsinaisesti puvun suunnittelu alkoi vuonna 1979, tutustuttiin Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopiston kokoelmiin ja todettiin, ettei siellä ole Viitasaarta koskevaa käsityöperinnemateriaalia.

Samaan aikaan oltiin yhteydessä valtakunnalliseen Kansallispukuraatiin, joka toimi Kotiseutuliiton suojissa. Raati antoikin ohjeita ja niin ryhdyttiin keräämään Viitasaarelta kangasnäytteitä kaikista mahdollisista vanhoista tekstiileistä, josko niistä saisi aineksia kansallispukuun. Vuonna 1984 oltiin jo niin pitkällä, että puvun luonnos voitiin esittää Kansallispukuraadille.

Tämä tuki suunnitelmia, ja alkoi vaivalloinen tekstiilien kokeilu, värjäyskokeilu, kaavojen suunnittelu, tykkimyssyn hahmottaminen ja siihen kuuluvan pitsityön kokeilu. Kankaiden kutominen oli sekin pitkäaikainen prosessi.  Kunnes vihdoin vuonna 1991 saatiin puku koostettua ja Kansallispukuraati hyväksyi sen. Puku edustaa 1800-luvun alkupuolen kansannaisen vaatimatonta, tummansävystä vaatetusta.

Viitasaari-Seuran ilman bibliografisia tietoja oleva muovitetuista sivuista koottu kertomus kansallispuvun valmistusprosessista on kaavoineen, kangasnäytteineen, prosessiin liittyvine pöytäkirjoineen ja lehtiteikkeineen mielenkiintoinen silmäys siihen työhön, jonka tuloksena oli Viitasaaren naisen kansallispuku.

Lassi Saressalo