Lasten matkaopas Turkuun

Turkutietoa lapsille

Leskinen, Kati (teksti), Kaitanen, Teemu (kuvitus ja taitto) ja työryhmä: Lasten matkaopas Turkuun Nappe Naakan matkassa. Tehtävä- ja värityskirja. Turkuseura 2022. 35 s.

Heti aluksi on todettava, että Nappe Naakan matkassa voit ratkaista tehtäviä ja tutustua Turkuun myös ruotsiksi ja englanniksi. Ehkä myöhemmin kieliversioita voisi lisätäkin monikielistä turkulaisuutta palvelemaan.

Kirjanen on tarkoitettu ymmärtääkseni lukutaitoisille alakoululaisille tai miksipä ei nuoremmillekin, jos aikuisilla on aikaa ja tahtoa käydä kirjaa läpi lasten kanssa. Kirjasessa on kaikkiaan neljätoista tehtävää, käytännössä yhtä monella aukeamalla. Päähenkilönä on Nappe Naakka, Tuomiokirkossa asusteleva varsinaissuomalainen maakuntalintu, joka on erikoistunut nappailemaan haarukoita, joita sitten kätkee sinne sun tänne.

Matkaopas lähtee liikkeelle tietenkin Turun linnasta, jossa haarukka ensi kertaa tuotiin hoviväen ruokapöytään. Katarina Jagellonica onkin käytännössä ainut tunnistettava ihmisolento koko teoksessa. Sitä enemmän näemme Naakan kavereita, lokkeja, sorsia, pulun ja jopa riikinkukon. Sivu sivulta lähestytään Aurajoen rantaa Tuomiokirkolle, käväistään torilla ja kauppahallissa, seikkailupuistossa ynnä muualla. Lopulta tullaan keskiaikaisen Turun sydämeen Vanhalle Suurtorille, jossa sijaitsevat myös Turkuseuran toimitilat.

Osa tehtävistä on piirrettäviä, mutta Förillä Aurajoen ylittämisen aika ja uudemman Funikulaarin matkassa tarvitaan kello ajan mittaukseen. Värikynät on hyvä pitää mukana, tai sitten voi keskittyä kuvien värittämiseen rauhassa kotona. Joissain kohteissa on myös skannattava QR-koodi, jonka kautta saa lisätietoja kohteesta.

Elävä Nappe

Nappe ei ole pelkästään sarjakuvahahmo. Hänet voi tavata livenä erilaisissa Turkuseuran tapahtumissa ja auttaa häntä vaikkapa etsimään kätkettyjä haarukoita Suurtorin kulttuurikeskuksen tienoilta. Aleksi Kauppinen, moniosaaja, vetää Napen roolia suosituissa haarukanetsintätalkoissa ja myös laulaa ja kertoo tarinoita Turusta vaikkapa yhdessä Rairai Riikinkukon kanssa, joka kesäisin asustelee Kupittaan lintupuistossa. Toisin kuin roolihahmonsa, Aleksi ei ole (vielä) aito turkulainen vaan tuli kaupunkiin opiskelemaan. Mutta löysi Turun hänkin.

Kannattaa pistäytyä Turkuseuran Föripuodissa Vanhalla Suurtorilla nappaamassa matkaoppaan, jos haluaa antaa lapsilleen/lapsenlapsilleen mahdollisuuden oppia Turusta tärkeimmät. Ja oppia itsekin!

Lassi Saressalo