Liikuntaa hyvässä seurassa
Monipuolista kehon hallintaa läpi vuosisadan
Liisa Sjöblom (toim.): Liikuntaa hyvässä seurassa. Toijalan Voimistelu ja liikunta ToVoli ry 1924–2024. Toijalan Voimistelu ja Liikunta ToVoLi 2024. 337 s.
Suomalaisen naisvoimistelun alkusanat on lausuttu jo 1800-luvun puolella, kun Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto (SNLL) perustettiin vuonna 1896. 1900-luvun alussa perustettiin Suomessa laajalti erilaisia urheiluseuroja. Niiden perustamisen takana olivat paitsi liikunnalliset syyt, myös niiden kautta tarjoutunut mahdollisuus isänmaalliseen toimintaan, joka kokosi nuorisoa vastustamaan Venäjän Suomeen kohdistuvaa venäläistämispolitiikkaa.
Sisällissodan jälkeen suomalainen urheilu- ja liikuntatoiminta, kuten muukin järjestötoiminta, jakautui kahtia, perustettiin työväen seuroja ja niille keskusliitto, ja vastaavasti porvarilliset seurat liittyivät yhteen omaksi kattojärjestökseen. Tämä kahtiajako jatkui pitkälle 1900-luvun jälkipuoliskolle ja jakoi mm. urheilijat niin, että työväen seurojen urheilijat eivät voineet osallistua kansallisiin joukkueisiin.
Tarkkaa työtä
Toijalan, nykyisen Akaan kaupunginosan naisvoimisteluliike sai vauhtia, kun 27. huhtikuuta vuonna 1924 kokoonnuttiin Toijalan Pirtille perustamaan naisille tarkoitettua voimisteluseuraa, joka sai säännöissä nimekseen Toijalan Naisvoimistelijat.
Eikä kulunut kuin parisen kuukautta, kun Toijalan nuoret naiset jo lähtivät mukaan Turun voimistelujuhlille touko-kesäkuun vaihteessa. Tästä alkoi laaja toiminta naisten liikuntaharrastuksen edistämiseksi, samalla toiminta luonnollisesti kohdistui juuri voimansa näyttäneen naisvoimisteluharrastuksen levittämiseksi nuorison pariin.
Tästä alkaa myös Liisa Sjöblomin monipuolinen ja tarkka selvitys, itse asiassa tutkimus toijalalaisen ja sittemmin laajemminkin akaalaisen naisvoimistelun historiasta sadan vuoden ajalta.
Vaikka teoksessa ei ole käytetty lähdeviitteitä, on siihen koottu erinomaisen monipuolinen lähdeluettelo ja seuran toiminnan vuosikymmeniä on seurattu toimintakertomusten ja järjestöasiakirjojen kautta huolellisesti ja tarkasti. Tarkkuudesta kertoo sekin, että teoksen lopussa olevaan henkilöhakemistoon on koottu äkkiä laskien noin 1250 nimeä!
Naisvoimistelun kehitys
Naisvoimistelun ja naisvoimisteluliikkeen kehitystä ja muuttumista seurataan teoksessa vuosikymmenittäin. Näin tuodaan esiin myös ne keskeishenkilöt, jotka ovat uhranneet aikaansa ja nähneet pyyteetöntä vaivaa naisliikunnan eteenpäin viemiseksi. Tekstissä korostuvat luonnollisesti seuran oma järjestöllinen kehitys, mutta se antaa meikäläiselle, ymmärrettävistä syistä ulkopuoliselle, selkeän, joskus turhankin tarkan kuvan siitä kehityksestä ja muutoksesta, joka naisvoiomistelussa on kansallisesti ja myös kansainvälisesti tapahtunut.
Teoksen tarkkuus on samalla kiitos niille, jotka ovat toimintaa kehittäneet, mutta myös niille, joiden osallistuminen on palkinnut järjestötyön ahertajia. Yksinkertaistaen voisi todeta, että liikuntakasvatus on ollut koko ajan keskeisenä ajatuksena. Tyttöjen ja nuorten naisten saaminen mukaan terveellisen harrastuksen pariin on ajan myötä myös kehittynyt vain osaa koskevaksi kilpavoimisteluksi.
Mutta selkeästi tulee esiin myös se yhteisöllisyys, joka nousee seuratoiminnassa esiin – ja myös harrastamisen palkitseminen paitsi omilla tunnustuksilla myös mahdollisuudella osallistua kansallisiin voimistelun suurjuhliin ja -tapahtumiin, sittemmin myös kansainvälisiin Gymnaestrada- suurtapahtumiin.
Teos antaa myös kuvan siitä monipuolisuudesta, joka seuran kautta on tavoitettavissa. Vauva- ja taaperojumpasta edetään pikkujumppaajiin ja sieltä iän ja taitojen karttuessa opiskelemaan voimistelun alkeita, kunnes edistyneille tarjoutuu mahdollisuus kilpavoimistelun vaativaan maailmaan eri ikäluokissa. Mutta seura tarjoaa muutakin.
Erilaiset lihaskuntoryhmät kuntopiirit, bodypumpit ja crosstrainingit limittyvät lihaskunnon kasvattamiseen, tehotreeneihin yhtä hyvin kuin sykkeennostotunteihin tai jopa eri taistelulajien koosteeseen stressinpoistotarkoituksessa. Iän karttuessa jo voidaan myös lähteä mukaan ladyjumppaan tai seniorijumppaan ja kehonhuoltotunneille.
Tämän liikunnallisen monipuolisuuden rinnalla kulkee myös seuran toinen ulottuvuus; yhteisöllisyyden ja me-hengen kasvattaminen ottamalla toimintaan mukaan erilaisia harrastuspiirejä, vapaa-ajan toimintoja ja kuten todettu yhteisiä osallistumisia laajempiin massiivisiin naisvoimistelutapahtumiin.
Lopuksi
Teos antaa oivallisen kuvan naisvoimistelun ja naisvoimisteluseurojen ja luonnollisesti juhlivan Toijalan Voimistelu ja Liikunta ToVoLi ry:n muutoksesta vuosisadan aikana, ja samalla se vakuuttaa lukijansa siitä, että liikunta- ja urheilutoiminta on mitä parhainta nuorisokasvatusta ja kotiseututyötä.
Lassi Saressalo